Organizatori biciklističke trke Tur de Frans obeležiće stogodišnjicu Prvog svetskog rata u Bosni

Petak, 28. mart 2014
Organizatori biciklističke trke Tur de Frans obeležiće stogodišnjicu Prvog svetskog rata u Bosni

Organizatori Tur de Fransa pomoći će u organizaciji biciklističke trke u junu 2014.godine kao deo niza događaja kojima se obeležava stogodišnjica početka Prvog Svetskog rata, najavljeno je u novembru 2013. godine.

Približno 120 profesionalnih biciklista iz 20 država učestvovaće u 150 kilometara (90 milja) dugoj trci prolazeći kroz predele nastanjene trima glavnim etničkim zajednicama u Bosni: Srbima, Hrvatima i Muslimanima.
Kristijan Prudome (Christian Prudhomme), direktor trke Tur de Frans, posetio je Sarajevo da promoviše događaj rekavši da je želja Tur de Fransa da u Bosnu donese poruku mira i prijateljstva. „Samo su 2 svetska rata zaustavila organizaciju Tur de Fransa koja je započela 1903.godine.“ Rekao je Prudom.

Trka koja za koju je planirano da se održi 22.juna treba da bude samo jedan od događaja kojima se obeležava izbijanje Prvog svetskog rata koji je planuo nakon ubistva naslednika habzburškog carstva nadvojvode Franca Ferdinanda (Franz Ferdinand) u Sarajevu 1914.godine.
Osim profesionalnih biciklista, očekuje se da će nekoliko hiljada amatera iz cele Bosne i Hercegovine voziti kroz Sarajevo.
 

igor.ns

KOMENTARI
  • Vesa

    Ranisav V. (Vesa)

    29. mar 2014 22:41h

    Budalastina. Rat je poceo u Srbiji.

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem