Bum slavio na epskoj etapi, Nibali kaznio Kontadora, Frum napustio Tur

Holanđanin Lars Bum pobedio je na monumentalnoj petoj etapi Tur de Fransa, nakon koje je Vićenco Nibali uvećao prednost, a Kris Frum završio takmičenje.
Četvrtak, 10. jul 2014
Bum slavio na epskoj etapi, Nibali kaznio Kontadora, Frum napustio Tur

Holanđanin Lars Bum pobedio je na monumentalnoj petoj etapi Tur de Fransa, nakon koje je Vićenco Nibali uvećao prednost, a Kris Frum završio takmičenje.

U dramatičnim scenama koje na Turu nise viđene poslednjih godina, vozač Astane, Italijan Nibali je bio brži za više od dva i po minuta u odnosu na Alberta Kontadora, nakon što je Britanac branilac titule, Kris Frum iz Skaj tima zbog pada završio takmičnje, pre prve od sedan sekcija pod kaldrmom.

Nacionalni šampion Italije, Nibali je bio treći na kraju 155.5 kilometara brutalne etape od Iprea do Arenberga, kroz cilj je prošao zajedno sa timskim kolegom Jakobom Fulgsangom, 19 sekundi posle Belkinovok Boma.

Specijalisti za kaldrmu, Peter Sagan iz "Kanondejla" i Fabian Kanćelara iz "Trek faktori rejsinga" borili su se za četvrto mesto.

Bom je odlučujući potez napravio na poslednjoj sekciji kaldrme, šest kilometara pre cilja, Holanđanin je krenuo u beg od timskih kolega, Nibalija i Fuglsanga, i uspeo je da dođe do najveće pobede u karijeri.

Danas Nibali ima dve sekunde prednosti u odnosu na Fuglsanga u generalnom plasmanu, a Peter Sagan je treći sa 44 sekunde zaostatka.

Jirgen van den Brek iz Loto Belisola, kasni za liderom minut i 45 sekundi, a Garmin-Šarpov Endrju Talanski (+2:05) i Movistarov Alehandro Valverde (+2:11) etapu su završili u grupi.

Dvostruki pobednik Tura, ALberto Kontador zauzima 19. mesto u generalnom plasmanu, ukupnim vremenom 2:37 slabijim od Nibalija.

 

Šok u Skaju, Frum završio Tur

Nakon drugog pada na petoj etapi Tur de Fransa, branilac titule, Kris Frum je hramljući i držeći povređenu desnu ruku ušao u timsko vozilo i odustao od trke.

Britanksi as biciklizma je doživeo pad i u utorak, kada je pored brojnih ogrebotina i kontuzija, povredio i zglob šake, ali se ipak pojavio na startu pete etape, koja u sredu na 152.5 kilometara druma vodi preko nekoliko sekcija kaldrme.

Etapa koja vodi stazama brutalnog Pari-Rubea, od samog starta donela je mnogo padova, Frum je prvo pao na desnu stranu, ali je nastavio takmičenje.

Međutim, malo kasnije, doživeo je još jedan pad, nakon kojeg je doneo odluku da pre vremena završi Trku oko Francuske.

Pre mesec dana, vozač Skaja je izgubio pobedu na Kriterijumu Dofinea, pripremnoj trci za Tur, takođe zbog pada.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, organizatori su iz pete etape etape izbacili dve od devet sekcija kaldrme, zbog bojazni za bezbednost takmičara.

 

6. Etapa, Četvrtak 10. Jul 

Direktan prenos na Eurosportu od 14 časova.

Izvor: Eurosport | Foto: ASO, TDF, Eurosport
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem