Novatec Speedy 2011

Novatec Speedy 2011 točkovi na testu.
Sreda, 28. mart 2012
Novatec Speedy 2011

Novatec je brend visoko kvalitetnih proizvoda kompanije Joy Industrial Co.,LTD. Novatec je osnovan 1989. godine a odlikuje ga proizvodnja biciklistickih glava (nabli) izuzetnih karakteristika kojima se snabdevaju poznate kompanije širom sveta. Novatec proizvodi se proizvode na Tajvanu odakle se plasiraju na svetsko tržište.

Novatec konstantno investira u istraživanja težeci ka savršenstvu proizvoda a takode su fokusirani i na perfekciju svih detalja svojih proizvoda. Godine 2000., 2004. i 2005. Novatec glave i karbon fiber tockovi nagradivani su kao pobednici SEO sertifikata (simbol za vrhunski kvalitet Tajvanskih proizvoda).

Novatec kupcima nudi glave visokih performansi vodeci racuna o samom kvalitetu i izradi što je i njihov najvažuniji cilj tokom svih 365 dana u godini. I to je ono što cini Novatec.


NOVATEC SPEEDY V2 2011

Karakteristike točkova
Namena: Drum
Klasa: Top model (alu)
Težina: 1495gr

 

Poredenje sa drugim brendovima u istoj klasi tockova:

MAVIC KSYRIUM SR

NOVATEC SPEEDY V3

Shimano Dura Ace 7950 CL

Težina: 1445gr
Dubina felne: 23/24mm
Žbice: samo Mavic
Niple: samo Mavic
Cena: Iznad 850eur
 

Težina: 1445gr
Dubina felne: 30mm
Žbice: standardne
Niple: standardne
Cena: 335eur
 

Težina: 1464gr
Dubina felne: 24mm
Žbice: Shimano
Niple: Shimano
Cena: Iznad 600eur
 

 

 

Felna/obruc tocka:

 

 Napravljena je od cvrstog a ujedno u veoma laganog aluminijuma, što doprinosi maloj težini tocka.


Felna je aero profilisana (30mm dubina) te je samim time tocak veoma cvrst i aerodinamican, a uz to i lagan. Felna je eloksirana u crnu boju, a kociona površina izradena je posebnom CNC tehnologijom.

   

 

Žbice i niple:
Pri proizvodnji ovog modela tocka, korišcene su najkvalitetnije žbice u crnoj boji proizvodaca SAPIM (Belgija), kao i niple srebrne boje istog proizvodaca. Niple su Polyax, i imaju karateristiku da se prilagodavaju sa linijom tj. pravcem žice. Ovo ceo tocak cini cvrstim a samim time se sprecava pucanje žbica pri velikim i naglim opterecenjima (cela sila se rasporeduje po celoj dužini svake žbice).
Žbice su standardne s tim da kraj žbice (glava) nije zakrivljena, vec ravna. Ovaj model žbica se pokazao kao najbolje rešenje za cvrstocu tocka.

 

Raspored žbica na prednjem tocku je radialan, 20 žbica (10+10).
Raspored žbica u zadnjem tocku je 24žbice (12+12).

Specijalne žbice (2kom) u prednjem i zadnjem tocku služe kao indikatori za mesto rupe ventila za duvanje gume.

   

 

Prikaz Sapim POLYAX niple i Sapim Laser žbice

 

 

   

 

Prednja glava/nabla:
Izradena je od veoma cvrstog i laganog aluminijuma. Skandijumska šuplja osovina, sa visokokvalitetnim Japanskim ležajevima. Potrebni alati za servisiranje ove nable su imbus kljucevi od 4mm. Dotezanje i servisiranje ove nable nije potrebno sve dok ležajevi ne propadnu.

 

 

   

 

Zadnja glava-nabla:
Zadnja glava je izradena specijalnom tehnologijom, i naziva se nabla "Unique 3in1", što u prevodu znaci system 3u1 a oslikava jednostavnost i veoma prakticno servisiranje sa samo 2 univerzalna kljuca, imbus kljuca od 4mm i 10mm. Dotezanje i servisiranje ove nable nije potrebno sve dok ležajevi ne propadnu.

 

 

   

 

Freewheel i kompatibilnost:
NOVATEC-ov freewheel kod ovog modela tocka izraden je od specijalnog aluminijuma, što ga cini veoma laganim i cvrstim.

 

Novatec freewheel je kompatibilan sa:
Campagnolo freewheel: Campagnolo 9,10,11 brzina
Shimano freewheel: Shimano 8,9,10 i Sram 9,10 brzina

Oba freewheel-a su dostupna i na našem tržištu. Montaza je veoma jednostavna i brza a kompatibilan je sa svim grupama (Campagnolo, Sram, Shimano).

 

     

 

Postupak montaže freewhela:

 

 

Osovina:
Izradena od visokokvalitetnog i cvrstog skandijuma, šuplja po celoj dužini. Krajevi ove osovine odgovaraju imbus kljucu 10mm, koji se koristi i pri zatezanju nabli.

 

 

 

Ležajevi:
Nable su opremljene visokokvalitetnim Japanskim industrijskim ležajevima, što ove nable stavlja u sam vrh i korak ispred ostalih proizvodaca. Uz adekvatno održavanje bicikla (nikako pranje bicikla pod pritiskom, cišcenje lanca i zadnjeg zubcanika sa hemikalijama), ovaj ležaj može da traje i znatno duže od 20.000km. Takmicari kao i rekreativci su ovo vec potvrdili.

Prikaz ležajeva koji se nalaze u nablama:

 zadnja nabla


prednja nabla

 

Prilikom servisiranja nabli potrebno je samo promeniti industrijske ležajeve cime nabla postaje kao nova.
Video instrukcije:

 

 

 

Zatezaci tockova:
Osovina zatvaraca izradena je od Cromo materijala, a rucke na zatvaracu od cvrstog i laganog aluminijuma.

 

 

 

Izrada tockova:
Tockovi su rucno izradjeni, posle cega su prošli test kvaliteta.

 

Tockovima nije potrebno uraditi nulti servis, dotezanje žbica-nipli. Ali preporuka je da se posle prvih treninga i vožnji pregleda i proveri zategnutost žbica-nipli.

Preporucena težinska ogranicenja vozaca na ovom modelu tocka iznosi 90kg. Neki od takmicara (sprinteri i pistaši) koji voze ovj model tockova, prelazili su ovu težinsko ogranicenje i kod njih se takode pokazao kao odlican i izdržljiv tocak.

Rezervni delovi su dostupni.

 

 

 

NOVATEC SPEEDY V3 2012
(Top model aluminijumskih tockova)

 

 

Nova verzija ovog modela je sa oznakom V3 (NOVATEC SPEEDY V3). Unapredena je i olakšana, s ciljem poboljšanja kako performansi tako i estetike.

 

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem