DMT Prisma drumske sprinterice

Der Žolt predstavlja DMT sprinterice za 2011. godinu
Utorak, 8. mart 2011
DMT Prisma drumske sprinterice

Pozitivne strane:


Dobra kombinacija dobro promišljene efikasnosti i italijanskog dizajna.
Gornji deo patike napravljen je od vazdušno-propusnog mikrofibera u kombinaciji sa mrežom za dobro hladenje.
Tapacirani deo kod clanaka povecava pokretljivost.
Anatomski oblikovana petna školjka smanjuje pomeranje noge na minimum, a mekano tapacirani jezik povecava udobnost gornjeg dela stopala.
Deo kod nožnih prstiju je viši kako bi se cipela bolje prilagodila prstima.
RAM system za zatezanje onemogucava stvaranje pritiska na jednu tacku noge.
RAM system je u potpunosti zamenljiv ukoliko dode do otkazivanja (prilikom padova i lomljenja)
Veoma krut don sacinjen od devet slojeva karbona koji ostvaruje i do 40 tona zatezne cvrstoce po kvadratnom incu.


Negativne strane:

Može da bude suviše profesionalna sprinterica za manje iskusnog biciklistu
Izgled 'lakovane kože' ne mora da se svidi svim vozacima


Gornji deo:

Mnogi biciklisti vole patike koje imaju izgled 'lakovane kože' koji je trenutno veoma moderan. Sjajan gornji deo izgleda kao da je od plastike, medutim napravljen je od veoma laganog mikrofibera. Ovaj mikrofiber materijal je trenutno najpopularniji materijal u svetu biciklistickih patika visoke klase. Važno je napomenuti da je za razvijanje gornjeg dela Prisma patike DMT iskoristio znanje i iskustvo koje je proisteklo iz više-decenijskog iskustva (pocev od kasnih 70-ih) proizvodnje sprinterica najpoznatijim ProTour vozacima. Gornji sloj je nesto više sjajan, ali je mekan i veoma komforan.
Što se tice širine patike, DMT je uglavnom malo širi od Sidi modela, ali dosta uži od Northwave sprinterica.
Od velike važnosti su i mrežasti delovi koji omogucavaju konstantan protok vazduha.


DMT Prisma sprinterice su za:

Bicikliste koji traže visoko kvalitetne sprinterice za maksimalne performanse
Bicikliste koji su voljni da potroše malo vise novca na opremu koja ce im poboljšati vožnju


Krut karbonski don

Koristeci isti karbon koji Pinarello koristi za Prince Carbon i Montello ramove (Toray MR60), don ostvaruje do 40 tona zatezne cvrstoce po kvadratnom incu, što znaci da je nemoguce saviti don. Uz ovo, don je sacinjen od 9 slojeva karbona od kojih su neki postavljeni pod uglom od 0°, drugi pod uglom od 45°,dok je ostatak pod uglom od 90°.

Karobnska vlakna pod 0° se prostiru po dužini dona i obezbeduju mu neophodnu cvrstinu
Karbonska vlakna pod 45° obezbeduju torsalnu cvrstinu i ne dozvoljavaju donu da se uvija
Karbonska vlakna pod 90° drže don sastavljenim tako da lateralne sile pruže svoj maksimum

 

 

 

 

 


Tanak đon

Performansi radi bolje je kada je razmak od donjeg dela stopala do pedala manji što je to više moguce. Ðon na ovim sprintericama je debljine svega 3.5mm. Ono što ih cini još jedinstvenijima jeste to da DMT Prisma sprinterice imaju i verziju koja je prilagodena Speedplay pedalama, bez potrebe za tipicnim Speedplay adapterom. Ovaj don je napravljen tako da vec sam u sebi ima adapter plocicu. Rezultat ovoga jeste da je stopalo i do 6mm bliže pedali nego kod drugih sprinterica što omogucava bolji prenos snage na pedalu. Ali za ovaj sistem bi trebalo nabaviti i Speedplay "Stainless Steel Wear Protector Kit" kako se don ne bi oštetio od direktnog kontakta sa pedalom.
Šivenje gornjeg dela je izuzetno a unutrašnji deo dobro finaliziran. Proces sastavljanja karbonskog dona i gornjeg šivenog dela je poseban a po recima proizvodaca koristi se najkvalitetniji lepak što bi patikama trebalo da da sigurnost i dugotrajnost.


DMT je posle dugog niza godina istraživanja i doprinosa vrhunskim biciklistima iz Pro Tour društva, usavršio montažu plocica uz dodatak specijalne samolepljive cvrste folije, koja se lepi na don posle preciznog odredivanja pozicije plocice uz pomoc alata za odredivanje pozicije plocice koji se moze naci kod distributera DMT proizvoda. Uz koriscenje folije veoma je jednostavno montirati novu plocicu na identicnu poziciju stare plocice. Ova tehnologija je primenjiva na svim modelima drumskih sprinterica.

 

 

 


Na nogama:

Na prvi pogled Prisma sprinterice mogu delovati po malo plasticno, ali nakom prvog dodira sa patikom ovo se zanemaruje. U poslednje vreme mnogi proizvodaci teže ka tome da patika imaj izgled lakovane kože. Sidi, DMT i Specialized u biciklizmu, a Nike kod kopacki. Prvi fit Prisma sprinterica je jako dobar. Gornji deo patike je savitljiv, što je iznenadenje kada se prvi put vidi materijal. U poredenju sa Specialized, ni približno nije toliko savitljiv. Osecaj koji gornji deo patike stvara se može uporedit sa Sidi cipelama. Veoma mekan i na izgled klizav mikrofiber. Ono što je jako dobro kod Prisma sprinterica jeste da imaju jako dobar uložak, iako vecina ostalih proizvodaca štedi u ovoj oblasti. Kod DMT-a svako ima mogucnost da koristi razne uloške iz njihove ponude bez gubitka na unutrašnjem prostoru patike i bez da se noga pritiska (što je prednost u odnosu na Sidi, pošto one imaju malo mesta).
DMT je mislio i na one sa sirim clancima, jezik sprinterice je zasecen što onemogucuje njegovo zasecanje u stopalo.

 

 


Zaboravite na trake

BOA, ili kako ga DMT naziva RAM+VTR sistem stezanja sprinterica po mnogima je bolij sistem za zatezanje nego kada su u pitanju trake sa cickom, a izdržljivost im je dokazana, pošto se koriste celicne sajlice. U slucaju da dode do kvara ili loma sistema (pri padu), jednostavno ga je zameniti. Ukoliko ste vozili BOA sistem na Specialized S-works cipelama, možete zapaziti da je DMT uveo inovacije i poboljšanja ovog sistema i zbog toga ga je nazvao RAM+VTR ili "Rotary Activated Monofilament - Variable Tension Regulator. Patika se moze brže zategnuti, a tokom vožnje se jednostavnije može regulisati, bez obzira da li nosite zimske rukavice ili su vam mokre ruke, generalno ovaj sistem jednostavniji je za štelovanje nego sistem zatezanja sa tri cicka.

 

 

 

 

 


 

Speedplay specificni đon

Još jedna lepa stvar kod DMT-a Prisma sprinterica jeste opcija da se može birati da li želite don sa Speedplay-om ili sa klasicna tri šrafa za Look/SPD-SL sistem. Prisma sa Look sistemom je skoro kao svaka druga sa istim sistemom, ali Speedplay don je jedinstven, što se može videti pri prvom dodiru. DMT je ugradio ceo Speedplay adapter u sam don, tako da vam nije potreban poseban Speedplay adapter koji je inace kod drugih proizvodaca neophodan. Zahvaljujuci ovome DMT Prisma Speedplay sprinterica je oko 6mm bliža pedali nego druge sprinterice. Interesantna su i istraživanja vršena u aero tunelu gde je Speedplay pokazao bolje performanse od Look-a, a i da direktno montiranje na sam don sprinterice štedi na vremenu.
Ðon, kod obe vrste i Look i Speedplay, je napravljen od "Toray" karbona koji ostvaruje do 40 tona zatezne cvrstoce po kvadratnom incu a cini ga devet slojeva karbona kod kojih je svaki sloj sa drugacije pozicioniranim vlaknima sto daje bolju cvrstinu samom donu. "Toray" se smatra da je jedan od najboljih tipova karbona na tržištu, a koristi se i za proizvodnji Pinarello Prince ramova.


Na biciklu:

Što se tice obuvanja u izuvanja, mogucnost otvaranja sprinterica pod velikim uglom je odlican bez ikakvih teškoca. Nema nikakvih suženja. RAM sistem zatezanja omogucava jednostavno i lako zatezanje u toku vožnje i maksimalno ucvršcivanje noge koje je potrebno za sprinteve.
Ðon je dosta krut, ali ne previše. Kod DMT-a je to savršena kombinacija krutosti i komfora, što je ostvareno zahvaljujuci slojevitom redanju karbonskih vlakana.

Na pocetku vožnje može se desiti da osetite blagi pritisak na stopalo kod dela za zatezanje, ali ne bi trebalo da je neprijatan pritisak. Medjutim ovaj osecaj nestaje vec tokom prve vožnje. I nakon dugih vožnji noga u njima ostaje sveža i odmorna.

Za 249 Eur-a po paru u Srbiji (269Eura u Evropi), ove sprinterice spadaju u skuplju klasu i top modele, ali uzevši u obzir karbonski don, RAM sistem, vazdusno propusni mikrofiber gornji deo, Look, Shimano SL ili Speedplay don, cena odgovara kvalitetu. Ukoliko vam se cena cini previsokom, DMT nudi u istoj klasi za nijansu drugaciji model DMT Fusion po 229Eura-a po paru u Srbiji (249Eur-a u Evropi) i Radial sprinterice, za svega 195Eur-a koje su jako slicnih karakteristika a razlika je u zatezanju, gde su 3 cicak trake umesto RAM+VTR sistema. O kvalitetu svedoci i garancija od cak 3 godine, iako se cipele uglavnom smatraju potrošnom robom, odabirom DMT Prisma cipela sticete sigurnost na duge staze.

 

 

 

 

 

 


Ovaj test-izveštaj je raden u skladu sa mnogobrojnim izvestajima, koje smo prikupili od strane profesionalnih ekipa i Pro Tour vozaca, kao i u saradnji sa Der žoltom, šampionom Srbije za 2010/2011 godinu, koji je vozio DMT Prisma (Top model sprinterice) u 2010. godini i ostvarivao svetske rezultate. Za 2011.godinu je izabrao model DMT Radial napravjen za sprintere u blještavo srebrnoj boji. Cyclo Mania distributer DMT opreme za Srbiju ovom prilikom je izjavila: "U 2011. godini, jedina naša kontinentalna profesionalna ekipa u Srbiji, "Partizan Power Move", ce voziti model DMT FUSION u crno-beloj boji i DMT RADIAL u zelenoj bolji, koja je posebno proizvedena u ovoj boji od strane DMT (Diamanat) za najbolje vozace u svetskom biciklizmu. Objavice se poseban test izveštaj na drumu, koji ce napraviti vozaci te ekipe, kao i Zolt Der (koji vozi za Radnicki Kragujevac) kako bi se svi zainteresovani upoznali sa njihovim mišjenjima.

 

Fusion Black Radial Green Radial Silver
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem