Hiljade nudističkih biciklista zahtevalo bezbednije ulice

U Brazilskom gradu Sao Paolu, Svetski dan nudističke biciklističke vožnje još jednom je bio u znaku vapaja učesnika zbog zabrinjavajuće stope smrti biciklista.
Petak, 16. mart 2018
Hiljade nudističkih biciklista zahtevalo bezbednije ulice

Ovaj vid biciklističkog protesta organizuje se širom sveta. Vozači bicikala koji se bore za bezbednije ulice nekada postavljaju rolne toalet papira duž biciklističkih staza ukazujući vlastima da postave zaštitne ograde tamo gde ih nema, a neophodne su. Dešavalo se i da biciklisti legnu na put imitirajući svojim telima zaštitnu ogradu. To su, na primer, uradili demostranti u Filadelfiji prošle jeseni. Ali nagrada za najupečatljiviji biciklistički protest definitivno pripada Svetskom danu nudističke vožnje bicikla. Svake godine hiljade biciklista učestvuje u obeležavanju ovog dana kada svoja gola tela koriste za ispisivanje slogana u vezi sa bezbednošću na ulicama i biciklističkim pravima.

Svetski dan nudističke biciklističke vožnje ustanovljen je pre 15 godina i predstavlja veselo-nepristojni način za podsticanje kako biciklizma tako i pozitivnog odnosa prema sopstvenom telu. Ipak, ponekad se desi da se ovaj često festivalski dan pretvori u agresivnije okupljanje sa ciljem da ukaže na najveće probleme sa kojima se biciklisti u svim delovima sveta suočavaju.

Upravo to je bio slučaj prethodnog vikenda u Sao Paolu, gde je porast broja biciklističkih smrti uzrokovao alarmiranje javnosti na lokalnom, ali i nacionalnom nivou. Biciklisti nudisti pojavili su se u subotu sa natpisima ispisanim po sebi, kojima su hteli da ukažu na težinu situacije u kojoj su se našli. Samo neki od njih su: “Vulgaran je vaš nedostatak poštovanja” i “Vaša žurba nas košta života”. Neki su se odlučili za malo pasivniji pristup napisavši na svom telu reč “lomljivo”, ali svi su zajedno ukazali na pretnju koju mnogi biciklisti osećaju na neadekvatnim ili opasnim putevima.

Zaista, podaci iz Brazilskog ministarstva zdravlja pokazuju da je skoro 8.500 biciklista poginulo na državnim putevima u vremenskom periodu od 2010. do 2015. godine. Poređenja radi, Amerika sa skoro 115 miliona više stanovnika od Brazila, broji oko 5.200 nastradalih biciklista u istom periodu, iako je i njihova stopa umrlih u porastu. Prošle godine u ovom brazilskom gradu poginulo je 37 osoba, što je za 23 odsto veći broj u odnosu na godinu dana ranije.

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem