Saveti za bezbednu vožnju

Imajući u vidu važnost bezbednosti svakog bicikliste, u nastavku vam pružamo savete na koji način da se zaštitite prilikom svake vožnje.
Utorak, 2. maj 2017
Saveti za bezbednu vožnju

Imajući u vidu važnost bezbednosti svakog bicikliste, u nastavku vam pružamo savete na koji način da se zaštitite prilikom svake vožnje. U okviru ovog teksta predstavićemo i Planetbike akciju koja već uveliko traje i završava se 7. maja 2017. a odnosi se na kupovinu bezbednosne opreme u Planetbike radnjama.

Uvek nosite kacigu

Adekvatno nameštena kaciga bi trebalo da bude pozicionirana iznad obrva I čvrsto zakopčana da ne bi ispadala tokom vožnje.

Oprez sa odećom

Nosite svetliju odeću kako bi drugi učesnici u saobraćaju mogli da vas vide. NIje preporučljivo da imate labavu odeću na sebi kako biste izbegli mogućnost da vam odeća zapadne u lanac, kočnice I zupčanik.

Proverite bicikl pre svake vožnje

Evo nekoliko segemenata na koje treba obratiti pažnju:

SEDIŠTE – podesite sedište tako da je vaše koleno blago savijno prilikom sedenja, dok vam je noga na pedali koja je na najnižoj tački.

VAZDUH – proverite vazdušni pritisak u gumama I podesite pritisak u zavisnosti od terena po kojom će te se kretati.

LANAC – proverite da li je lanac podmazan.

KOČNICE – testirajte kočnice kako biste bili sigurni da li rade na odgovarajući način .

Upalite svetla

Prilikom noćnih vožnji neophodno je voziti sa upaljenim prednjim i zadnjim svetlom. Moderna prednja LED svetla traju mnogo duže nego obične baterije.

Izbegavajte ulice sa gustim saobraćajem

Jedna od najvećih grešaka većine ljudi jeste što uglavnom svoju vožnju počinju na istim rutama gde voze automobile. Bolje je kretati se drugim ulicama gde je manja gustina saobraćaja I gde se automobili sporije kreću.

Signalizirajte svoja skretanja

Mnogo je manja verovatnoća da se zaštitite od udara motorcikliste ili automobila ukoliko na vreme obavestitie ostale učesnike u saobraćaju o vašem skretanju. Signalizacija se vrši onom rukom u kom pravcu nameravate da nastavite kretanje.

Kada skrećete desno, usmerite desnu ruku u tom pravcu, I obrnuto.

Ne koristite mobilne telefone i muzičke uređaje tokom vožnje

Mnogo je važnije tokom vožnje bicikla da čujete šta se dešava u vašem orkuženju, nego kada vozite automobil. Vožnja sa slušalicama je vaš izbor, ali povećava rizik od ometanja vaše pažnje kao učesnika u saobraćaju. Prilikom mešanja sa autombilima I drugim učesnicima u saobraćaju, što manje distrakcija to je bolje.

Vozite kao da ste nevidljivi

Ponekad dosta znači kada se vozi na putu gde motociklisti i drugi učesnici u saobraćaju ne mogu da vas udare čak iako vas ne vide. Ne pokušavajte da budete nevdiljivi, već pokušajte da vozite tako da vas automobil ne može udariti čak iako vas ne vidi.

Na veoma brzim putevima, vozači imaju manje vremena da vas primate zato što vam se približavaju veoma brzo. Kao prvo izbegavajte ovakve puteve, no u slučaju da se zadesite na tako brzom putu, vozite blizu desne ivice.

Zapamtite, ne pokušavajte da BUDETE nevidljivi, već samo vozite sa pretpostavkom da vas vozači automobila i drugi učesnici u saobraćaju, ne vide.

 

U želji da unapredi bezbednost biciklista Planet Bike je spremio specijalnu ponudu koja važi samo do 07. maja 2017!

Kada kupite 2 proizvoda koji unapređuju vašu bezbednost*, dobijete 50% popusta na SCOTT WATU kacigu.

Kada kupite bilo koja 3 proizvoda koja unapređuju vašu bezbednost*, obezbedićemo vam 50% popusta na SCOTT WATU kacigu i UVEX FLASH naočare za 1 dinar.

*proizvodi koji unapređuju vašu bezbednost (kacige, zadnje svetlo, prednje svetlo, naočare, rukavice)

Više informacija možete pronaći na sledećem linku: http://vozitebezbedno.planetbike.rs/.