Jovana Crnogorac peta na MTB Svetskom prvenstvu u Norveškoj

Jovana Crnogorac ostvarila je izuzetan uspeh na Svetskom prvenstvu zauzimanjem petog mesta u U23 kategoriji.
Subota, 6. septembar 2014
Jovana Crnogorac peta na MTB Svetskom prvenstvu u Norveškoj

Jovana Crnogorac ostvarila je izuzetan uspeh zauzimanjem petog mesta od 48 učesnica na Svetskom prvenstvu u kros – kantri olimpijskoj disciplini u planinskom biciklizmu za devojke mlađe od 23 godine. Na nadmetanju u norveškom Hafjelu slavila je, očekivano, Jolanda Nef, osvajačica Svetskog kupa 2014. za elitu i trenutno najbolja biciklistkinja na apsolutnoj UCI planetarnoj rang – listi. Švajcarkinja je do treće titule zaredom došla 3,25 minuta ispred Crnogorčeve.

Uspeh naše jedine predstavnice na šampionatu utoliko je veći što je vozila sa polomljenim ramom bicikla.

- Da nam je neko ponudio deseto mesto pre trke, prihvatili bi bez razmišljanja! Pukao je ram na treningu prethodnog dana, prava noćna mora svega 24 časa pre megdana sezone! Mehaničar Unior Tuls ekipe i ja smo više od dva sata krpili, da bi izdržao trku. Uz sve malere koji su nas pratili od dolaska u Norvešku, optimizam nam je bio potpuno ubijen – komentarisao je MTB selektor Nemanja Vajs.

Na sve trke u 2014. nosili su dva bicikla, i baš na ovu poneli su jedan kako bi uštedeli na avionskom prevozu. - Škola je ne ići nigde bez rezervnog modela! Kad je izašla na stazu, Jovana je sve promenila. U prvom krugu se žalila bojeći se da bicikl neće izdržati. U tom momentu sam joj rekao da gazi, pa neka pukne. Sa 11. pozicije napredovala je na osmu. Iz minuta u minut bila je agresivnija. Zaboravila je na ram i išla po rezultat. U pretposlednjem krugu je napravila najbolje vreme. Borila se do kraja za četvrto mesto. Ukrajinku Janu Belomojnu i nju podelilo je na cilju svega 17 sekundi – istakao je Vajs.

Odlična sezona Crnogorčeve, pete i u Svetskom kupu, krunisana je još jednim upečatljivim rezultatom. Za apsolutnu UCI listu, na kojoj je trenutno 24 sa 961 bodom upisala je još 95 poena.

 

Nemanja Vajs o trci u Norveškoj

Da mi je neko ujutru ponudio 10 mesto uzeo bih ga bez razmišljanja... Zašto?! Juče je pukao ram na treningu, noćna mora koja se javlja na manje od 24h do trke sezone! Mehaničar unior tuls ekipe i ja smo više od 2sata krpili ram da bi imali izgleda da izdrži trku... Uz sve malere koji su nas morili od dolaska u Norvešku pukotina na ramu mi je ubila sav optimizam... Na sve trke u sezoni smo nosili 2 bicikla a ovde smo preskocili da ustedimo na avionskom prevozu... Naucio sam školu da više ne krećemo na trku bez rezervnog bicikla!!!

Jovana je sve to promenila, u prvom krugu se žalila da bicikl puca i da ne zna da li ce izdrzati... U tom momentu sam rekao gazi, neka pukne!!! To je upalilo i u tom krugu je sa 11. pozicije došla na 8. Gazila je i samo je bila fokusirana na ono što se dešava ispred... Iz minuta u minut bila je brža i agresivnija, kaže da je zaboravila da je ram slomnjen i išla po rezultat. Na ulasku u 4. krug bila je 7., i u tom krugu dolazi i do 5. pozicije. Borila se do kraja, vijala Belomojnu iz Ukrajine nebi li došla do 4. mesta. Sekunde su odlučivale da je dostigne! Uživao sam u vrhunskom trkanju! Iskreno u poslednjem krugu i ja sam smetnuo sa uma da vozi polomnjen ram od uzbuđenja i adrenalina. Krunisali smo sezonu odličnim rezultatom na jako teškoj stazi. Za podium nam je ipak falilo malo više sportske sreće i da nemamo malere koji su nas pratili ovde! 

Sada rasterećeno možemo da vozimo do kraja godine sa 95 poena koje je zaradila danas! 

Zahvaljujem se BSS i fabrici bicikala Salcano na podršci i što su omogućili da Jovana bude 5. na svetu! 

 

 

KOMENTARI
  • Ciklo

    Nikola J. (Ciklo)

    6. sep 2014 12:55h

    Bravo. Svaka čast na upornosti i uspehu.

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem