Saveti za bezbedniju kupovinu na CikloBerzi

Sledi nekoliko saveta za bezbedniju trgovinu preko interneta. Budite maksimalno obazrivi pri bilo kojoj kupovini na daljinu.
Utorak, 2. jun 2020

Kupujte lokalno, kupujte na viđeno

Kad god je moguće, poslujte lokalno te lično proverite stanje predmeta koji želite da kupite. Izbegavanjem kupovine na daljinu znatno ćete umanjiti nastajanje mogućih problema. Izbegavajte kupovinu od prodavaca koji bez razloga odbijaju da se sa vama lično vide ili da vam saopšte ime i prezime.

Insistirajte na korišćenju opcije slanja zahteva za kupovinu i međusobnog ocenjivanja.

Slanjem zahteva za kupovinu i njegovim prihvatanjem od strane prodavca, kupac i prodavac dobijaju mogućnost ocenjivanja toka kupoprodaje. Budite obazrivi ukoliko jedna strana bez razloga odbija korišćenje ove opcije. Više informacija o sistemu za ocenjivanje.

Detaljno se raspitajte o stanju robe koju kupujete i unapred pisano dogovorite sve moguće detalje. Raspitajte se o mogućem vraćanju robe ukoliko nešto ne odgovara.
Ukoliko dogovorite opciju vraćanja robe prodavcu, dogovorite koja strana snosi troškove dostave prilikom vraćanja robe.

Ignorišite kupce sa prebivalištem van regije ex-Yu koji vas kontaktiraju putem poruka te insistiraju na daljoj komunikaciji putem mejla. Često ti kupci žive daleko i spremni su bez ikakvog pitanja da kupe predmet iz oglasa. Ingorišite i prijavite slične situacije jer se uglavnom radi o pokušaju prevare gde kupac navodno uplati veći iznos od traženog te traži da prodavac na njegov račun uplati razliku.

Ukoliko novac primate putem PayPala ili drugih servisa, budite potpuno sigurni da je novac i stigao na vaš račun. Dešava se da zlonamerni kupac pošalje falsifikovan email o prispeću novca. Ne verujte brojkama iz e-mejlova.

Ukoliko primetite nešto sumnjivo, prijavite nam putem kontakt forme.

Tagovi