Jump to content

Fotografije
* * * - - 7 glasovi

Rasprava o kacigama - koliko pomažu, trebaju li biti obavezne

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
604 odgovora na ovu temu

#421 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 27 December 2016 - 07:35 PM

Kako kada je ovako zavrsila tik uz ivicnjak, za kolut treba vise prostora:
attachicon.gifCapture.JPG

ne ubedjujem ja tebe nista, vec objasnjavam da ne mozes pad planirati, jer to onda nije pad.

Ne planiraš hoćeš pasti ili ne. Ali u toku pada i te kako, veoma često, možeš da planiraš (ili pre "instinktivno" - ovo se dovodi do automatizma vežbom) šta ćeš uraditi u datoj situaciji. Najbanalniji primer je stavljanje ruku ispred nosa kad zapneš, da ne udariš pravo nosom o pod.

Offtopic
Evo imas sad ovaj film sa tom henksom gde je spustio avion u reku, pa su ga izveli na sud jer se osiguranju nije isplatilo da putnici prezive jer moraju vecu stetu da isplate.

E, oni su tako izveli isto simulaciju i izracunali da je on u stvari umesto u reku mogao da sleti na aerodrom u blizini.
Na sta im je on odgovorio da su oni to uradili uz pomoc tima strucnjaka, analiza i kompjutera i uz gomilu neuspelih pokusaja, a on je u trenutku morao da odluci.

Sve to stoji, ali ne pobija da je probao sletanje. Nije zažmurio i pustio avion da lupi o ledinu tek tako. I u toj branši postoje vežbe u slučaju otkaza nekog od sistema. Ne logika: ne planira se kvar, ne može se ništa uraditi u gužvi. Može.

• 0

#422 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Postavljeno 27 December 2016 - 07:41 PM

Mislis kolut sa bajsom izmedju nogu:
89069297881887072665_thumb.jpg
Ili kolut preko ivicnjaka? (da to je visoki kameni ivicnjak)
22674852801793375365_thumb.jpg

Ja sam vezbao padanje, ali nisam vezbao kada mi neko izbije prednji tocak i pri tom sam ukopcan.

Stvarno ne znam kako je mogla da izvede bilo sta od ovoga sto si okacio sa 40-50km/h

Na prvoj slici je već kasno, tu je već mogla da bude na pola prevrtanja preko ramena ili boka. Umesto što je izbacila nogu pokušavajući da se održi na biciklu, mogla je da prenese težinu unapred u pad preko ruke i ramena, baš kao na klipovima koje sam stavio. Na kraju bi nogama udarila tamo gde joj je inače završila glava. Stvar je refleksa, jasno da je bez vežbe u takvoj brzini nemoguće dobro odreagovati.

Govorim i iz iskustva, sličan pad mi se desio pre nekoliko godina, bicikl ispred mene je udario moj prednji točak. Bicikli su pali jedan preko drugog, a ja sam se bacio na rame preko i pored njih, da ih izbegnem. Bicikl mi nije ostao među nogama, niti sam išta udario glavom. Igrom slučaja, baš negde u to vreme sam kupio prvu kacigu, ona mi je dala samopouzdanje da se bacim preko ramena umesto da pokušam da se zadržim na rukama i nogama, a prošla je bez ogrebotine.
  • 1

#423 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Postavljeno 27 December 2016 - 07:45 PM

Offtopic
Evo imas sad ovaj film sa tom henksom (sully) gde je spustio avion u reku, pa su ga izveli na sud jer se osiguranju nije isplatilo da putnici prezive jer moraju vecu stetu da isplate.

E, oni su tako izveli isto simulaciju i izracunali da je on u stvari umesto u reku mogao da sleti na aerodrom u blizini.
Na sta im je on odgovorio da su oni to uradili uz pomoc tima strucnjaka, analiza i kompjutera i uz gomilu neuspelih pokusaja izveli jedan uspesan i taj prikazali a on je u trenutku morao da odluci.

Zanimljivo je što je taj film po istinitom događaju, s tom razlikom što je u stvarnosti upravo simulacija na kraju pokazala da je odluka pilota, donesena na osnovu hiljada sati prakse, bila ispravna ;-) Vežba donosi dobre odluke kad nema vremena za razmišljanje.
  • 0

#424 niipheus

niipheus
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 905 posts

Postavljeno 05 February 2017 - 07:31 AM

http://www.ufunk.net...kend-230-23.jpg
  • 0

#425 grbic

grbic
  • Members
  • 6665 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 10 February 2017 - 05:34 PM

Klik

• 1

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.

#426 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 10 February 2017 - 06:37 PM

Izgleda da ću i ja, zakleti protivnik kaciga da stavim šlem na glavu :)

Pošto sam sad Beograđanin mnogo više vremena ću provoditi u saobraćaju pa mi je nekako logično. Drugo je bilo pre, uglavnom solo vožnja po mirnim i neopterećenim drumovima. A verujem da ću od sad i godišnju kilometražu povećati jer su mnogo veće mogućnosti i više je zanimljivih lokacija i pravaca za vožnju, sve je "blizu". I mnogo više ću voziti grupno. Sve to ide u prilog razlozima za kacigu. Samo moraće da bude neka baš prijatna lagana i udobna, to ću se raspitati na nekoj adekvatnoj temi kad dođe vreme.

• 1

#427 Sapsan

Sapsan
  • Members
  • PipPipPip
  • 77 posts

Postavljeno 10 February 2017 - 09:40 PM

Preporuka za Las izvrsna i vrlo lagana na glavi se fakticki i ne oseca kad se nosi bar iz nekog mog iskustva sad opet ....
  • 0

#428 Vanja_V

Vanja_V
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 313 posts

Postavljeno 10 February 2017 - 09:48 PM

Preporuka za Las izvrsna i vrlo lagana na glavi se fakticki i ne oseca kad se nosi bar iz nekog mog iskustva sad opet ....

Gde ima da se proba i kupi

Sent from my K013 using Tapatalk
  • 0

#429 Sapsan

Sapsan
  • Members
  • PipPipPip
  • 77 posts

Postavljeno 10 February 2017 - 10:21 PM

U pitanju je prodavnica sportske opreme Cyclomania Novi Sad imate ih ovde na Cikloberzi .

Attached Thumbnails

• 2571B7VK1023371850_569ca70b2f1d1.jpeg
  • 2571B7VK1023371850_569ca70b2f1d1.jpeg

• 0

#430 Vanja_V

Vanja_V
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 313 posts

Postavljeno 11 February 2017 - 08:53 PM

Hvala na brzom odgovoru, ali na "slepo" ne kupujem :-)

• 1

#431 Sapsan

Sapsan
  • Members
  • PipPipPip
  • 77 posts

Postavljeno 11 February 2017 - 10:38 PM

Hvala na brzom odgovoru, ali na "slepo" ne kupujem :smile:

Nema  na cemu razumljiv ralog mada istu sam porcio ,,na slepo,, vodio sam se jedino dimenzijom u mom slucaju L :) i legla savrseno :)

• 0

#432 ske

ske
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 250 posts

Postavljeno 26 February 2017 - 02:50 PM

od juce jos sigurniji glas za kacigu

( most na adi, sudar sa autom)

kaciga 1.jpg

kaciga.jpg

kaciga2.jpg

• 0

#433 Architect92

Architect92
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 610 posts

Postavljeno 26 February 2017 - 02:54 PM

Au, iskreno se nadam da je samo kaciga pukla...

• 0

#434 caneee

caneee
  • Members
  • 1939 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 26 February 2017 - 03:21 PM

Где тачно на мосту? Ако је на самој конструкцији (преко Саве), тамо је бициклистима забрањено коришћење коловоза, па се вожњом угрожавају сви учесници у саобраћају. Притом је вожња и веома ризична, јер већина возача вози веома брзо.

Основни проблем тог моста је што, иако отворен још пре 6 година, и даље није завршен. А оригинални пројекат није ни имао бициклистичке стазе. Претходна градска власт је касније тврдила да су стазе додате у пројекат, али је очигледно да нису, него је пешачки део (удобне ширине за пешаке) подељен на пешачки и бициклистички.што је темпирана бомба, због све већег броја и бициклиста и пешака. Што се преласка тиче, за оне који иду до/од Аде није проблем, јер стаза, каква-таква, постоји. И потпуно је издвојена од саобраћаја. Међутим, за (легалан) прелазак од/до Топчидера, не постоји пролаз чак ни за пешаке, па је званична рута да се поред Хиподрома дође до семафора код Аде, пређе преко на стазу и онда на мост.

Једино решење јесте завршетак изградње и моста и "приступних саобраћајница" са топчидерске стране, уз изградњу и неопходне инфраструктуре за прелазак бициклиста и пешака. Ако можемо да се окупимо у довољно великом броју, требало би почети са масовним протестима и блокадом моста, барем једном недељно. Без тога, имаћемо и даље мост који је само за моторна возила, само "прилагођен" за бициклисте у једном делу и то коришћењем фарбе, а мораћемо и даље као овде да идемо заобилазним путањама да бисмо прешли с једне на другу страну Саве.

"Алтернатива" је вожња коловозом, супротно прописима (што, како рекох, угрожава све учеснике у саобраћају), с тим да кацига неће помоћи свима, а ни сваки пут. :( Дакле, уместо гласа за кацигу, ово је требало да буде глас за протесте.

• 0

#435 ske

ske
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 250 posts

Postavljeno 26 February 2017 - 03:34 PM

...ma moze i za protest, al ja dolazim sa kacigom na glavi :)

• 1

#436 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Postavljeno 26 February 2017 - 09:07 PM

Где тачно на мосту? Ако је на самој конструкцији (преко Саве), тамо је бициклистима забрањено коришћење коловоза, па се вожњом угрожавају сви учесници у саобраћају. 

Kakav je ovo propis? Eksplicitno za taj most i tu deonicu, ili nešto što generalno važi za mostove čak i kad nije autoput u pitanju?

• 1

#437 bakara

bakara
  • Members
  • 2439 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 26 February 2017 - 09:34 PM

To Cane samo pokušava da opravda nenosenje kacige.
Ko da je bitno gde ga je udario, i dal je kršio ili nije, bitno je samo da se dogadjaj odigrao, i da je kaciga ublažila posledice.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
  • 7

#438 caneee

caneee
  • Members
  • 1939 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 26 February 2017 - 09:38 PM

Не, није специјално за мост. :) Члан 40 Закона о безбедности саобраћаја каже: "Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se
koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza." На конструкцији поменутог моста "стаза" постоји (она од/до Аде). Сад, ко има времена, може да се натеже да ова бриљантна дефиниција значи да тамо где нема стазе коловоз сме да се користи највише један метар од ивице, а да тамо где има стазе не постоји ограничење по ширини за коришћење коловоза, ;) али бојим се да би врло брзо стигло "тумачење" (јер сваки српски закон може, треба и мора да се тумачи) по ком то ипак значи да тамо где постоји стаза (макар то било и мало фарбе где нема места) бициклисти не смеју на коловоз.

Причали смо доста на тему ЗОБС-а и на овом форуму, да не тражим сад...

• 0

#439 ske

ske
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 250 posts

Postavljeno 26 February 2017 - 09:57 PM

Da pojasnim.

Na mostu, smer ka Nbgd, na samom iskljucenju ka Gazeli, znaci ono prvo iskljucenje, idem strogo uz desnu ivicu, idem pravo ka sledecem isljucenju, dajem znak rukom da produzavam pravo, i taman kad sam spustio ruku na volan, lik skrece desno i udara me.

Jeste da na srednjem delu mosta postoji biciklisticka staza, traka, ne znam sta je ono, ali da bih je koristio, iz Topcidera, moram prvo da se provlacim kroz onaj lavirint jos nebezbednijih saobracajnica  nego sto je sam most, a onda da pentram , spustam bajs stepenicama. Brze i lakse je ovako, kolovozom.

Posto je tema kaciga, onda bih samo dodao , da je nisam imao, uz odrane laktove, rame i kuk, verovatno bi sad bila povredjena i glava...

Tako da kaciga uvek...

• 1

#440 caneee

caneee
  • Members
  • 1939 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 26 February 2017 - 09:58 PM

Бакара, по сопственом признању, вози коловозом преко тог истог моста, па је јасан мотив да се не прича о одговорности и закону.

Што се мене тиче, у овом случају се не ради о кацигама, него о угрожавању себе и других. Шта кад погине неко дете зато што је возач покушао да те избегне тамо где ти није место? Не ради се о нечем безазленом, при малим брзинама, него о путу по ком се вози брзо, па су и последице потенцијално катастрофалне.

А можда сам и ја чудан. Холанђани су преокренули сопствени аутомобилски Дивљи Запад пошто је погинуло још једно дете (од 13 или 14 година, не сећам се тачно). Тај случај је покренуо протесте који су довели до тога да данас имају најразвијенију бициклистичку инфраструктуру. Али, колико год то сјајно и бајно било, ја бих и даље више волео да то дете није погинуло.

• 0

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika