Jump to content

Photo

Firebird 2

• Please log in to reply
107 replies to this topic

#61 bockokg

bockokg
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1052 posts

Posted 04 December 2015 - 01:55 AM

"Sumnjiva" hm, bolje neobična geometrija, ako misliš na ovaj konkretan, što se nadam da je tako, a V3 ima baš lepu geometriju, a i V1, odnosno ne odstupaju od uoičajnih geometrija za drumske ramove sa čim se slažeš verovatno.

• 0

#62 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Posted 04 December 2015 - 05:43 AM

Vidi, na mom bajku sam imao gume Conti Ultra sport. Onda potroših, i kupih Rubene kao što su na Capriolu kod tebe. Kako ih stavih, i podigoh bajk da ga prebacim na drugo mesto, odmah utisak - rekoh sebi u bradu- u ala je ovo teško. I ukapirah - gume! Toliko teže od Conti i odmah se oseti. 

Ako neko nema iskustva pišem opet - te Rubene, na njima piše 622x23, ali verujte da su 25, nema šanse da su kao Conti i sve druge od 23, ove su šire! Dakle mogu se staviti gume od 25 na ovom ramu bez problema!

Šublerom se da izmeriti na felni. I razlika je naravno sama širina felne, to isto utiče na rezultat. Proizvođači često lažu za veličinu, upravo kako bi njihova guma ispala lakša. Conti generalno pravi nešto uže gume nego što piše. 

Na Capriolu ima mesta za 25 mm gume, za šire je već pitanje.

Rubenu ne bih nikome preporučio. Od jeftinijih, mislim da je Kenda najbolji izbor.

• 0

#63 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Posted 04 December 2015 - 07:14 AM

Ima tu mesta za 28 i više, bar ispod kočnice.

Što se tiče sumnjive geometrije, mislim na one detalje koji prave razliku između bicikla koji može da se vozi i bicikla koji je pravo uživanje voziti. Ugao sedalne cevi, ugao cevi vile, zakrivljenost prednje vile (eng. rake), međuosovinsko rastojanje, visina osovine pogona, itd. Ovi podaci nigde nisu objavljeni, a nemaju za sobom neko ime i tradiciju pa da im verujemo na reč da znaju šta rade. Činjenica da izgleda naruče šta naleti najjeftinije, u bilo kojoj veličini koje ima viška na lageru, nikako je uliva poverenje po tom pitanju. Jedino što je izvesno je da nema konzistencije između različitih generacija, pa ako je neka verzija i dobra, to nikom ne garantuje da će sledeća biti takva.

• 0

#64 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 04 December 2015 - 08:08 AM

Ima tu mesta za 28 i više, bar ispod kočnice.

Što se tiče sumnjive geometrije, mislim na one detalje koji prave razliku između bicikla koji može da se vozi i bicikla koji je pravo uživanje voziti. Ugao sedalne cevi, ugao cevi vile, zakrivljenost prednje vile (eng. rake), međuosovinsko rastojanje, visina osovine pogona, itd. Ovi podaci nigde nisu objavljeni, a nemaju za sobom neko ime i tradiciju pa da im verujemo na reč da znaju šta rade. Činjenica da izgleda naruče šta naleti najjeftinije, u bilo kojoj veličini koje ima viška na lageru, nikako je uliva poverenje po tom pitanju. Jedino što je izvesno je da nema konzistencije između različitih generacija, pa ako je neka verzija i dobra, to nikom ne garantuje da će sledeća biti takva.

Usko grlo je najčešće između točka i šipke u koju ide sedlo.

Generalno su Capriolo više trgovci, nego biciklisti. S tim što, ako se potrefi da čoveku odgovara ram i konfiguracija bicikla (klase opreme i sl.), teško da se može naći nov za te pare od bilo kog drugog proizvođača. 

• 0

#65 bockokg

bockokg
  • Members
  • 1052 posts

Posted 04 December 2015 - 10:58 PM

BRAVO! Baš si dao rendgen, opis tačan 100%. Da. Šta im zapadne a jeftino je na gomili, bude onoga: Tovari i šalji u srb ;) Zato sam i pisao ranije da su ovaj V3 koji je lep ram na oko upakovali na xl i xxl ramu jer je tako bilo negde na gomili. Jedino da ih sada pocimaju da im izvare i manje, što može da se desi.

Usko grlo je najčešće između točka i šipke u koju ide sedlo.

Generalno su Capriolo više trgovci, nego biciklisti. S tim što, ako se potrefi da čoveku odgovara ram i konfiguracija bicikla (klase opreme i sl.), teško da se može naći nov za te pare od bilo kog drugog proizvođača. 

Rubenu ne bih nikome preporučio. Od jeftinijih, mislim da je Kenda najbolji izbor.

Tako je! A za 28 probaj na lice mesta ako budeš u prilici za tako nešto, mislim i ja da može, ali dok se ne proba ništa. Viđah da su na onom Eclipseu ubacivali kupci 28 širinu i išlo je nekako;)

A što ne bi Rubenu preporučivao? Sećam se, da sam kupio 2008-me godine Rubenu 622x20, a u stvari je 23 širine, ima je i sada u prodaji, i veruj mi, boga je izvoženo sa njom. Doduše napred, ali ubila je jedno 7 000km bez problema. Sa strane kao nova kad sam je demontiro.

Rubene Srynix, isto, samo gazeći sloj se troši. Zadnja otišla skroz gazeći nakon 4 000km, a prednja ne. Razmišljam da kupim još jednu, da je stavim pozadi, kako bih još 4000 km proterao sa sve prednjom, pa da ih bacim posle zajedno. A sad sam na Kendi (Koncept od 800 kinti), koja mi deluje nekako mekana, imam neki strah da je pumpam na 7 bar plašim se da ne eksplodira sa strane, tako mi meko deluje onaj zid...mada možda samo nekakav subjektivan osećaj, kod Conti je isto mekano, ali Conti, pa imam više poverenja iako to ne mora ništa da znači...

• 0

#66 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 05 December 2015 - 08:18 AM

Sećam se i ja da su Rubena nekad bile dugotrajne gume. Mislim da je sad u tom cenovnom rangu Kenda puno bolja.
  • 0

#67 du3s

du3s
  • Members
  • PipPip
  • 35 posts

Posted 05 December 2015 - 05:36 PM

Meni je na V2 presirok volan. 

Inace cena je 44 000 din, i daju na 12 rata.

• 0

#68 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3476 posts

Posted 05 December 2015 - 05:58 PM

Volan je 44 mm. Ja sam malo širi u ramenima od proseka pa mi paše super. Za recimo nekoga malo mršavijeg i užeg verovatno bi bolje išao uži korman. Ali sa druge strane, širi korman - bolja upravljivost. Sve zavisi kako kome paše...

• 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#69 du3s

du3s
  • Members
  • PipPip
  • 35 posts

Posted 05 December 2015 - 06:20 PM

Volan je 44 mm. Ja sam malo širi u ramenima od proseka pa mi paše super. Za recimo nekoga malo mršavijeg i užeg verovatno bi bolje išao uži korman. Ali sa druge strane, širi korman - bolja upravljivost. Sve zavisi kako kome paše...

Ali to onda menja parametre vezane za velicinu, odnosno treba jos manji ram.

• 0

#70 bockokg

bockokg
  • Members
  • 1052 posts

Posted 23 June 2016 - 05:14 PM

Smasher, šta se planira ;) ?

http://www.2bike.rs/...v2#.V2wY2NR94sZ

• 0

#71 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3476 posts

Posted 24 June 2016 - 09:01 PM

Upravo ovo! :)

http://www.2bike.rs/...10#.V22fGND-SM8

Za nešto malo više para, dobio bih lakši ram (bez pedala ukupna težina samo 8,2 kg), karbon vila, agresivnija geometrija uz kvalitetnije točkove. Doduše ima za klasu nižu opremu, ali ne brine to mene mnogo kada se pedale pošteno zavrte. :)  Strašan bajs, samo ne smem da ga hvalim previše da ne bi otišao pre mog. Inače Firebird služi odlično, ali neki mali upgrade nikad nije na odmet. :) 

• 0

#72 bockokg

bockokg
  • Members
  • 1052 posts

Posted 27 June 2016 - 08:35 PM

Pa super, samo kada bi imao kintu unapred pa da uzmeš odmah a Firebird 

će se prodati. Problem je sto je stala prodaja a koliko vidim cene drumaša idu dole! Pa u jednu ruku odgovara za kupovinu a ne odgovara za prodaju...jbga...Ali valjda ćeš uspeti ;)

Ne samo lakši ram, nego i lakše točkove i ceo bajk. Juče podizah jedan AL a vila karbon, ima Sora opremu, ali što je bajk lagan, onaj 3x tanjeni AL. Ono je strašno koliko je lagano, ali strašno!

• 0

#73 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3476 posts

Posted 27 June 2016 - 08:51 PM

Ma što je najgore od svega, imam ja kintu da ga odmah uzmem, samo što... Kontam ja da je to bolji bajs, ali opet nisam ja ozbiljan biciklista. Ja vozim rekreativno svega 2 do 3 puta nedeljno, i za to što vozim Firebird odrađuje posao odlično. Da mi bez veze stoje dva bajsa u garaži mi ne treba. Realno nije mi potreban ovaj Rose, to je više biciklistički hir nego potreba, pa ako uspe dobro je, ako ne uspe, opet nije loše. :)

• 0

#74 bockokg

bockokg
  • Members
  • 1052 posts

Posted 28 June 2016 - 03:48 AM

Pa onda kako Bog da ;) Lepo je voziti lakši bajk tj oseti se razlika, ali se ne oseti razlika u vožnji...moj bajk je retro ram, baš sam probao ovaj al što sam opisao, ništa bolje ne ide, ili mi je takav utisak. Verovatno bi manje umorio na dužoj vožnji.

• 0

#75 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3476 posts

Posted 28 June 2016 - 05:08 AM

Na ravnom se ne oseti, cak stavise, kad nema vetra, tezi bajs mozda ima i prednosti, ali zato na usponu, pogotovo vecem od 10%, tih 2, 3 kile manje dodje ko budali samar. :)
Inace Nemci proizvode vrhunske bicikle i njihov standard pri varenju aluminijuma je podignut na najveci moguci nivo, tako da ramovi koje oni prave, provereno ne mogu da ne valjaju....
  • 0

#76 himzo

himzo
  • Members
  • 1310 posts

Posted 28 June 2016 - 08:02 AM

Nije da je bitno, ali mislim da se svi ti nemački ramovi (Rose, Cube, Canyon...) prave na dalekom istoku, osim par egzotičnih brendova.

• 0
Pozdrav

#77 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3476 posts

Posted 28 June 2016 - 08:21 AM

Za Cube ne znam, ali Rose je mali proizvodjac biciklova koji ima ukupno samo 227 zaposlenih i njihova proizvodnja za izvoz je ogranicena te stoga, na tako malu kolicinu, cisto sumnjam da im se isplati izmestanje fabrike u neke daleke zemlje sa manjom poreskom stopom i jeftinijom radnom snagom. To rade uglavnom giganti koji idu na kolicinu.
  • 0

#78 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Posted 28 June 2016 - 08:27 AM

Nisu oni izmestili fabriku, nego je nikad nisu ni otvarali u Nemačkoj. Ramove proizvodi neka velika fabrika u Kini ili na Tajvanu po njihovoj narudžbini i specifikacijama. Ima dosta fabrika koje većinom nemaju svoj brend nego samo prave za druge (osim najvećih kao što su Giant i Merida). To nije ništa loše, 99% svih bicikala na svetu se pravi tamo, uključujući najpoznatije brendove. Ono što je bitno je da naručilac pravi specifikaciju, pa se npr. za Nemce prave da zadovolje nemačke standarde. Uostalom, da li je bolje da ti ram pravi neko ko iza sebe ima iskustvo miliona proizvedenih ramova, ili neko ko ih pravi par stotina ili hiljada godišnje?

• 0

#79 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3476 posts

Posted 28 June 2016 - 08:32 AM

Ako je to proverena informacija, onda sam izgleda bio u zabludi. :)
  • 0

#80 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Posted 28 June 2016 - 08:42 AM

Nisam proveravao pre pisanja jer je to priča praktično svih današnjih biciklističkih brendova. Uostalom, da ih prave u Nemačkoj to bi negde eksplicitno istakli, a i ne bi bilo šanse da postignu cene koje imaju.

Evo šta sami kažu: https://www.rosebike...t-rose/history/ Tek od 2011-e su počeli da prodaju bicikle pod svojim imenom, do tada su radili isključivo uvoz i distribuciju.

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users