Jump to content


Fotografije
- - - - -

Beograd: Biciklistički saobraćaj u planiranju grada

pdr plan detaljne regulacije planovi detaljne regulacije beograd belgrade urbanizam saobracaj sekretarijat za urbanizam urbanisticki zavod

  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
103 odgovora na ovu temu

#101 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 19 March 2015 - 05:03 PM

Лаки, на свом сајту си ову слику означио као "постојећу стазу". Да ли стварно постоји стаза кроз Коларчеву и до Теразија? Нисам дуго био у центру, а звучи ми сумњиво. :) Друго, мислим да има више шанси да се изгура ако постоји идеја куда даље са том стазом, јер Краљице Марије и није нека дестинација. Тротоари мало-мало па блокирани, а коловоз обично оптерећен (три аутобуске линије, ако се не варам, као и омиљени начин да се из центра уђе у Кнеза Милоша или паркира код Београђанке). Доњи део Каменичке је пешачка зона, али под коцком и врло стрма, па би ретко ко могао да вози узбрдо. Горњи део је потпуно неупотребљив због легалног илегалног паркирања дуж целе улице.

 

Тешко да ће неко да прави стазу у Југ Богдановој. Дакле, где би по теби та стаза требало даље да иде, када се спустиш у Краљице Марије (бившег Народног фронта)? Не познајем детаљно тај део, али баш немам идеју. Ломином би опет ишао на Балканску. Трагедија је и што би после, чак и да се спустиш Каменичком, морао да пролазиш кроз аутобуски терминал да стигнеш до постојеће стазе Ада-Дорћол. Ја туда и пролазим, али није баш за званичну стазу. Остала би само Карађорђева (па на Савамалу и онда преко пруге на стазу) за коју не видим решење без потпуне реконструкције и избацивања теретног саобраћаја. Тренутно има места за бициклистичку траку на коловозу, али је улица преоптерећена, а поред бициклисте не би остало места ни за шта осим аутомобила и комбија. Не може се ни у парк, па у Зворничку, јер је једносмерна ка парку. Притом је цела улица такси станица, са само једном траком за саобраћај. Решење сигурно постоји, али га тренутно не налазим. А искрено, не видим сврху борбе за стазу на теразијској тераси, ако се не зна чему би служила. А можда не би служила ничему. Реци ако имаш већ неко решење.


  • 0

#102 lakiubeogradu

lakiubeogradu
  • Members
  • Pip
  • 15 posts

Postavljeno 19 March 2015 - 09:40 PM

Uopšte zapravo nisam razmišljao o kakvoj biciklističkoj stazi tu, nego govorim o pešačkoj stazi koju ja relativno često koristim ne bih li se spustio sa Terazija u podnožje Savskog amfiteatra, baš kroz Kameničku ili na Zeleni venac, gde god da idem u svom svakodnevnom prevoženju biciklom - destinacija mi nikad nije "postojeća biciklistička staza" kao što nikojem vozaču automobila nije destinacija nekakav most ili autoput. Radi se, dakle, o jednom urbanom haku, o prečici koja mnogo skraćuje put između Terazija i Kraljice Marije, u odnosu na to da legalno saobraćam niz Balkansku ili ilegalno, trotoarom niz Jug Bogdanovu.

 

Deluje mi kao da nemamo istu perspektivu, jer je tebi cilj "postojeća staza Ada-Dorćol" pa i pretpostavljaš da je to svakoj osobi koja se prevozi biciklom u Beogradu takođe isključivi cilj, a ja Terazijsku terasu posmatram kao slučajni prolazni deo mog prevoženja od zamišljene tačke A do zamišljene tačke B, koje se gotovo nikad ne odvija spomenutom biciklističkom stazom, budući da ista nema gotovo nikakvu ili ima slabu vrednost, odnosno korisnost u transportnom smislu (rekreativna je staza).


  • 0

#103 alx

alx
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 679 posts

Postavljeno 19 March 2015 - 11:24 PM

E ljudi, planira se rekonstrukcija Terazijske terase na jesen: http://www.bck.rs/be...isticka-precica

 

Koristi li još neko od vas ovu rutu kroz taj park?

 

 

514836_orig.png

 

Ja mislim da do početka rekonstrukcije treba da se pritisne da se ta bočna staza zadrži. Meni je to super veza starogradskog platoa sa podnožjem Savskog amfiteata.

 

Apsolutno!

Takodje sam redovan prolaznik, i odlicna mi je ta veza kroz park. Jedino sto me smara lik koji je "preko veze" jelte, nabudzio kafance sa sve letnjom bastom posred staze i tako za 75% suzio prolaz. Pricam o delu na vrhu, uz Prizrensku, na samom ulazu u park.


  • 0

when you look into abbyss, the abbyss looks into you        www.bikecologic.com
(kad pogledas u Bezdan, Bezdan pogleda u Tebe)            www.facebook.com/bikecologic


#104 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 19 March 2015 - 11:38 PM

@лаки Мени је циљ креирање мреже бициклистичких стаза. Тих 50 метара неке стазе кроз један паркић не служи ама баш ничему. Али ок, нисам разумео да причаш о пешачкој стази, јер је тема за бициклистички саобраћај. :)

 

@алх :) Да ли си пријавио тај проблем сужавања пролаза или можда покушао и да се распиташ да ли има дозволу?


  • 0





Also tagged with one or more of these keywords: pdr, plan detaljne regulacije, planovi detaljne regulacije, beograd, belgrade, urbanizam, saobracaj, sekretarijat za urbanizam, urbanisticki zavod

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika