Jump to content


Fotografije

Elektricni bicikli - misljenje i iskustvo korisnika


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
690 odgovora na ovu temu

#281 zare

zare
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4276 posts

Postavljeno 17 February 2019 - 08:15 PM

Čemu nervoza i ružne reči? Lepo diskutujemo.

Da li hoćeš da kažeš da nas 10oro, koliko ti odokativno kažeš da nas ima, nismo ovde dobrodošli? Da li hoćeš da kažeš da ni oni koji su pisali u temama vezanim za plivanje i trčanje ovde nisu dobrodošli? Da li hoćeš da kažeš da svi oni koji ne voze bicikl 20 sati dnevno nisu ovde dobrodošli? Cenim tvoje mišljenje, ali si jedan od nekoliko hiljada članova, pa se tvoj glas u opšte ne računa. A i uvek se nađe neki mućak na forumu, pa tako počne da priča. Sve dok na forumu postoji odeljak vezan za električne bicikle, moraš da nas trpiš :)

Čekaj, čekaj. A da ti nisi možda bio jedan od tih "osvajača" Avale od pre neki dan, a ne smeš da priznaš? Onda mi je sve jasno zašto imaš takvo mišljenje o ebiciklima :)

A što se tiče umora na električnom biciklu, o tome je pisano ovde milion puta, pa neću da se ponavljam. A i pisano je takođe o razlici između električnog bicikla i pedeleca, nivoima asistencije itd. Moraš da se upoznaš malo jer vidim da si se zainteresovao za ove bicikle. Samo ovde pišeš :)

 

Niko ne kaze da niste dobrodosli, naprotiv. Mozda je neko stekao takav utisak, to je druga stvar, sto se mene tice moze da pise sta god ko hoce dok je u skladu sa pravilima. Ja samo kazem da to sto vi zovete "bicikl" nije pravi bicikl kako god da ga zovete.

 

Ne vozim Avalu, daleko mi je. A tvoje "poimanje" biciklizma i "osvajanja" Avale jasno govori o tvom znanju i dometima u voznji. Nije ni cudo sto toliko branis i volis motor.

 

Sto se tice da "samo ovde pisem", ne pisem bas cesto, Inace sam clan ovog foruma kada je na njemu bilo par stotina ljudi. Dosta sam pisao a i nakupilo se onih koji sve znaju jer su sve saznali sa neta pa da dodju do izrazaja  n2:hahaha . 


  • 1
.

#282 Rolle

Rolle
  • Members
  • Pip
  • 10 posts

Postavljeno 17 February 2019 - 10:25 PM

Kakvu grešku sam napravio kada sam zapratio ovu temu!

Inbox mi je ispamovan sa brdo mejlova obaveštenja, a ništa pametno nije napisano.

 

I stvarno mi nije jasno šta više grupa pravovernih krstaša, otodoksnih biciklista traži u ovoj temi nevernika sa električnim spravama,

Ok vi to ne shvatate kao bicikle, i više nego dovoljno puta ste svima stavili do znanja taj vaš stav. Hajte sada malo odmorite, pogledajte neki tur de nešto, išiljite na neku specijalku, a nas nevernike neprosvetljene ostavite da bitišemo u miru u našim zabludama neko vreme.

 

Kad sam kupova el. biciklo, pardon el. motor sa suvišnim pedalama (prevod za pravoverne), na pitanje o konkretnim modelima uz objašnjenje da mi treba kao prevoz do posla na koji ne treba da stignem obliven znojem jer je u pitanju brdovit teren, dobio sam odgovor od istih tih članova kako treba da kupim običan bicikl i kako treba da se mučim i znojim a da ću vremenom nabiti kondiciju da dodjem na posao bez motora! Aj sad na stranu što sam već objasnio da mi kondicije ne fali, zapravo verovatno bih dobio bar polovinu njih na dužinskom trčanju, ali mi stvarno nije jasno kako nekome nije jasno da ne treba da stignem obliven znojem?

 

Epilog priče je da sam praktično prestao da pratim temu, kupio treking el bicikl sa Bosch-ovim motorom od 250W i baterijom od 300Wh, kojeg palim samo na uzbrdicama i koji mi taman pomaže toliko da ostanem prihvatljivo suv, baterija traje po nekoliko dana a ja dnevno pređem 20-22km više nego što bih prelazi da ga nemam, napominjem po brdovitom terenu. Inače imam i "prave bicikle", treking i offroad koje vozim u slobodno vreme...ili možda i to nisu pravi bicikli jer nisu specijalke koje koštaju kao prosečan auto u Srbiji a i biciklističke nosim samo na trčanju?

 

Zbog sličnih konstantnih prepucavanja po raznim temama ko je pravi bajker, koji je pravi motor i čiji je veći, sam već zabatalio jedan poznati motorciklistički forum iako vozim "pravi" motor.

 

Prijatan dan svima želim.


  • 7

#283 flocus

flocus
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 709 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 17 February 2019 - 11:28 PM

Jedno pitanje. Jel' treba nositi kacigu na e-bikeu?

Ako treba za moped, onda treba i za e-bike. Naš zakon ne poznaje kategoriju e-bike. Neko je već citirao zobs:
moped je motorno vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne prelazi 50 cm3, ili sa motorom čija najveća trajna nominalna snaga ne prelazi 4 kW kada vozilo ima električni pogon.

Pedelec, striktno govoreći, nema električni pogon jer motor ne pogoni vozilo ako se ne vrte pedale. Motor samo asistira vozaču. Ali objasni ti to policajcu koji je naumio da te kazni.

Inače, iako sam i sam razmatrao električni bicikl za odlazak do posla i slažem se da ovaj forum treba da ima deo posvećen toj vrsti bicikala, ne znači da uživam u ruganju biciklistima koji pokazuju da im je teško dok se penju uz Avalu bez elektro motora. Čemu hvalisanje kako u turbo modu e-bike ostavlja biciklistu? Vrlo ružno, a ni na koji način ne doprinosi afirmaciji elektro bicikala. Naprotiv, samo unosi tenziju na forum.
Vozim drumaša, uglavnom u likri (kakve to ima veze?) i uglavnom uz brda idem sa visokim pulsom uz dosta muke jer poenta brda je da bude teško. Da li me to čini na neki način inferiornim u odnosu na onoga ko koristi elektromotor? Šta je on meni dokazao ako se pre mene popne na Avalu? Pa mogu sutra da se pojavim sa motociklom i budem brži od svakog elektro bicikla. A tek da iznajmim helikopter... E otprilike to je nivo konverzacije u nekim od prethodnih postova.
Da ne bude zabune, nisam bio na Avali biciklom (još).
  • 0

#284 IgorN

IgorN
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5457 posts

Postavljeno 18 February 2019 - 12:46 AM

iskustvo: odlucim jedne ne tako davne godine da odem do Budimpeste i ucestvujem u tamosnjoj kriticnoj masi za koju kazu da je jedna od najvecih na svetu…160.000 tockova!!!. Verovatno ne bas ova na kojoj sam ja bio, vec neka ranijih godina, mozda ova sa slike na vikipediji:

bike lift in budapest 20070922.jpg

 

Ovaj dogadjaj je ostavio utisak na mene, ne toliko masom, gomilom, ooogrooomnim brojem ucesnika, dobrom organizacijom ili necim slicnim vec zato sto je to bilo moje prvo iskustvo sa biciklima sa elektro asistencijom...pedelecima. U koloni je bio i velik broj penzionerki i penzionera koji dosli svojim pedelecima i presli (cak i za mene, svakodnevnog komutera) zahtevnu gradsku stazu od preko 25km, po neuobicajeno, za to kalendarsko doba, jakom suncu i visokoj dnevnoj temperaturi sa puno kreni-stani cimanja, ubrzaj-uspori promena ritma, pazi levo–skloni se desno guzvi a verujem da bi ih ono malo uspona sto smo prosli sigurno dokusurilo (spustovi su naravno bili OK) da nisu imali elektroasistenciju. Na kraju voznje sam video da ih je gomila i da su svi presrecni sto su bili tu, u krugu sire porodice i da bez elektroasistencije ne bi mogli *ravnopravno* da ucestvuju sa svojom decom i unucima. Ovako, cinilo mi se da su se osecali podmladjeni. Bilo je i nekolicina mršavih matoraca na eroica masinama, ali sam njih mogao da prebrojim na prste jedne šake ali su se u svojim vunenim dresovima i belim dokolenicama videli iz daleka. Kada bi se ovakvi dogadjaji sveli samo na ovakve ucesnike, ne bi bilo nista od njih. Pedeleca je bilo u mnogo vecem broju. I sto je najvaznije, nisu se izdvajali ni na kakav nacin. Jedino si *namernim* pogledom na bicikl mogao da primetis razliku.

 

misljenje:

Samo na osnovu toga sto nam pedeleci prosiruju mogucnost izbora smatram da ih treba prihvatiti u *našu* zajednicu i na taj nacin dodatno je omasoviti ljudima koji su do sada imali volju ali nisu imali mogucnost da budu deo biciklicke zajednice. Slazem se sa kolegom FalloutBoy kada kaze da je masovnost najbolji (i najjednostavniji) nacin da se uveca bezbednost biciklista u saobracaju i da ce ostali ucesnici vise da vode racuna o biciklistima kada (pod)svesno znaju da (kakvim-takvim) biciklistickim stazama zasigurno prolaze biciklisti i to u velikom broju i da moraju da paze na te iste bicikliste jer ce u suprotnom da ih povrede a mozda i sebi da namaknu bedu na vrat. Uopste ne mislim da su ostali ucesnici u saobracaju zlonamerni (cak ni prema biciklsitima) vec su jednostavno...nesmotreni, nenaviknuti i (kako se to danas politicki korektno kaze) nedovoljno edukovani i ajde…pomalo bahati. Ali opet msm da niko nije (tj. retki su oni koji jesu dovoljnoi) lud(i) da namerno pravi karambol bez obzira ko ce da strada (uvek slabiji) ili ko je u pravu (ne uvek jači).

 

Stoga mi je veoma cudno kada pojedinci (grupe, klanovi pa mozda cak i botovi :) ) medju nama gledaju na stvari usko i iskljucivo, cak toliko da pocnu da prebrojavaju biciklisticka krvna zrncad iovako malobrojnoj populaciji na forumu ili na pedalama.


  • 3

#285 Rolle

Rolle
  • Members
  • Pip
  • 10 posts

Postavljeno 19 February 2019 - 09:04 AM

Vozim drumaša, uglavnom u likri (kakve to ima veze?) i uglavnom uz brda idem sa visokim pulsom uz dosta muke jer poenta brda je da bude teško. Da li me to čini na neki način inferiornim u odnosu na onoga ko koristi elektromotor? Šta je on meni dokazao ako se pre mene popne na Avalu? Pa mogu sutra da se pojavim sa motociklom i budem brži od svakog elektro bicikla. A tek da iznajmim helikopter... E otprilike to je nivo konverzacije u nekim od prethodnih postova.
Da ne bude zabune, nisam bio na Avali biciklom (još).

 

Mislim da apsolutno nema veze što imaš drumaša i voziš u likri, ako je to ono što tebi odgovara super. Spominjanjem drumaša i likre je više uzrokovano iritacijom postovima u kojima se pljuje po el. biciklima i njihovim vlasnicima uz kalupljenje u "pravog" biciklistu.

 

Iskreno savršeno me ne zanima da li će me neko smatrati pravim/nepravim/većim/manjim biciklistom ali ne mora da se troluje i spamuje tema u kojoj bi trebalo biti konkretnih i korisnih stvari a koja ih pritom i ne zanima i/ili im se gadi.

 

Inače i sam smatram likru(i sl. materijale) nezamenljivom ali u opremi za trčanje, a pritom obožavam da odradim trening na kome će mi jezik ispasti do patosa, ali na putu do posla to jednostavno ne pije vodu. Na Avalu sa 2 točka sam išao samo motorom, ali sam je pretrčao uzduž i popreko ako se to računa.


  • 1

#286 MTB021

MTB021
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 385 posts

Postavljeno 25 February 2019 - 12:51 AM



iskustvo: odlucim jedne ne tako davne godine da odem do Budimpeste i ucestvujem u tamosnjoj kriticnoj masi za koju kazu da je jedna od najvecih na svetu…160.000 tockova!!!. Verovatno ne bas ova na kojoj sam ja bio, vec neka ranijih godina, mozda ova sa slike na vikipediji:
attachicon.gifbike lift in budapest 20070922.jpg
U koloni je bio i velik broj penzionerki i penzionera koji dosli svojim pedelecima i presli (cak i za mene, svakodnevnog komutera) zahtevnu gradsku stazu od preko 25km, po neuobicajeno, za to kalendarsko doba, jakom suncu i visokoj dnevnoj temperatur

Jedino si *namernim* pogledom na bicikl mogao da primetis razliku.


mda, jedino.. što niko ne diže skuter na baterije od 40Kg iznad glave
  • 0

#287 x_Dario_x

x_Dario_x
  • Members
  • PipPipPip
  • 89 posts
  • LocationBanja Luka

Postavljeno 25 February 2019 - 06:12 AM

Njemacka, godisnja prodaja e-bike ( pedelec) 400000 kom. A ovde se prica da li je pedelec bicikl ili nije. Mislim da od sledece godine UCI uvodi emtb kup, kao posebnu kategoriju... Ovo vam navodim da shvatite koliko je vase osporavanje ebike-a kao bicikla, besmisleno.
  • 5

#288 MTB021

MTB021
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 385 posts

Postavljeno 26 February 2019 - 06:47 PM

Njemacka, godisnja prodaja e-bike ( pedelec) 400000 kom. A ovde se prica da li je pedelec bicikl ili nije. Mislim da od sledece godine UCI uvodi emtb kup, kao posebnu kategoriju... Ovo vam navodim da shvatite koliko je vase osporavanje ebike-a kao bicikla, besmisleno.

 

Vidi Dario, ne bi ni tebi bilo besmisleno da odradis malo domaći sto bi se reklo background check ili bar neku širinu u mislima da nam predočiš. Ovako samo imaš veliku opasnost da skliznes u zonu kalifa slučajnog onog što se odaziva na aca arambaša sa famoznim "A U AMERICI NA SVAKIH DESET SEKUNDI".... (gine po jedan perač prozora, izvor Onion, yeah satira ali i to je nekom bilo besmisleno)... jerbo ta priča tvoja nema veze sa vezom, a čitaj dalje pa ćeš videti i zašto.

 

Jako mi je drago em milo što je sport sport bilo na baterije ili bez što se ljudi takmiče rekreiraju ali ova tendencija FAKE news fake everything, aj malo zamenimo hrana liči na hranu al nije hrana, bajs isto tako liči... je blago rečeno odvratna! Nema mesta prevarantima u sportu. Ende.

 

Za asistenciju, na usponu, kod mene je zaključavanje prednjeg amorta i to je to. Asistencija. Ne brate MOTOR. Zato su ljudi protiv ebike. A sad ću ti iz prve ruke reći i kako to ide u "Njemačku" pošto sam eto tu na licu mesta već duže.... I ovde su bajkeri protiv ebike! Zato što uništavaju trail staze koje ti isti bjakeri i prave, preteški sa još težim debeloguzim TZV sportistima lome korenje, propada blato, bacaju smeće pikavce flaše... a da ti ne pričam KAKO to zaista izglede u Njemačk u sa ebike na planini. Ono, deru se, pivo u ruci, neki puše, mislim stoka.. naravno kad imaju asistenciju pa im je dosadno. Takvih kažeš 400000? Moguće.

 

Drugo, Nemačka... em ima OGROMNO sopstveno tržište za sopstvenu proizvodnju i bicikala i motora bosch i drugih i baterija i cela ta potrošačka priča koja je APSOLUTNO van okvira bilo koje države ne samo na Balkanu već Evropi generalno. A ti se setio eto da nas prosvetliš, svašta čoveče...

 

Moj lični utisak prosečnog MTB wannabe weekend warrior u DE - upuca jedno 4-5k SAMO u opremu te NASA kaciga te merač pritiska vazduha mene meseca ultra nova sintetika oko stomačine, znači 4-5000 evra samo da se obuče, jer Švaba konta samo najskuplje je najbolje ostalo me ne zanima. Onda upuca još toliko u neki Santa Cruz ili neki enduro koji i ne zna gde će da vozi, uzbrdo neće sigurno... Znači 10000 evra onako moje odokativno za prično sezonosku za*ebanciju tipa par puta godišnje i ako ga neki kolega pita da daaa bavi se sportom i ako ga savest pita gde mu je 10k onda se seti bajsa.... Takvih kažeš 400000?

 

Daj molim te, odrasti.

eMtb cup guraju sponzori, prodaja, lobiji proizvođača....

 

Ljudi koje voze mtb po brdima, koji prave staze, organizuju trke, normalni bajkeri.... na ove električare gledaju kao na prevarante, što praktično i jesu.


  • 2

#289 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14611 posts

Postavljeno 26 February 2019 - 07:54 PM

Treba prvo probati pa onda kritikovati.

 


  • 1

#290 x_Dario_x

x_Dario_x
  • Members
  • PipPipPip
  • 89 posts
  • LocationBanja Luka

Postavljeno 26 February 2019 - 08:22 PM

Mtb021

Inace, nemam volju neku da ulazim u polemike na forumu, i licno se divim likovima koju su spremni da napisu kilometarski post, a nista ne kazu...

Elem, kada vec pricas o ebike-u, trebao bi da shvatis sustinu i smisao ebike-a. Naravno da je idealno, da svi imamo vremena da svaki dan vozimo trening od 50-100km, pa da nam nije problem za vikend bacimo turu takvih kilometraza. Ali sobzirom da se radi 5-6 dana u sedmici, sobzirom na porodicne obazveze, za vecinu ljudi svakodnevni trening nije opcija. I u tome je smisao ebike-a. Da i takav profil ljudi, moze vikendom da baci planinsku turu i uziva u carima mtb-a. To sto ti, ili bilo ko drugi, to ne podrzava i ima neko svoje vidjenje, je totalno nebitno. I sa druge strane, kada si vec u Njemackoj, primjetio si koliko ljudi ide na posao ebike-om, to je drugi aspekt, ekoloska svijest.

Generalno, svaka epoha u razvoju biciklizma je vjerovatno imala hejtere novih tehnologija. Od uvodjenja suspenzija, bicikala sa mjenjacima itd.

Dovoljno dugo radim u biciklistickoj bransi, toliko dugo da u mojim pocecima 3x7 je bilo extra, a Deore 3x9 se gledao kao u svemirsku tehnologiju, i isti ovih prici sam se naslusao kada se pojavilo 3x10,2x10, pa sada 1x12, odnosno 1x13. Tako da... Hejtera i "stare skole" ce uvijek biti.
  • 1

#291 MTB021

MTB021
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 385 posts

Postavljeno 26 February 2019 - 08:43 PM

Mtb021

Inace, nemam volju neku da ulazim u polemike na forumu, i licno se divim likovima koju su spremni da napisu kilometarski post, a nista ne kazu...

Elem, kada vec pricas o ebike-u, trebao bi da shvatis sustinu i smisao ebike-a. Naravno da je idealno, da svi imamo vremena da svaki dan vozimo trening od 50-100km, pa da nam nije problem za vikend bacimo turu takvih kilometraza. Ali sobzirom da se radi 5-6 dana u sedmici, sobzirom na porodicne obazveze, za vecinu ljudi svakodnevni trening nije opcija. I u tome je smisao ebike-a. Da i takav profil ljudi, moze vikendom da baci planinsku turu i uziva u carima mtb-a. To sto ti, ili bilo ko drugi, to ne podrzava i ima neko svoje vidjenje, je totalno nebitno. I sa druge strane, kada si vec u Njemackoj, primjetio si koliko ljudi ide na posao ebike-om, to je drugi aspekt, ekoloska svijest.

Generalno, svaka epoha u razvoju biciklizma je vjerovatno imala hejtere novih tehnologija. Od uvodjenja suspenzija, bicikala sa mjenjacima itd.

Dovoljno dugo radim u biciklistickoj bransi, toliko dugo da u mojim pocecima 3x7 je bilo extra, a Deore 3x9 se gledao kao u svemirsku tehnologiju, i isti ovih prici sam se naslusao kada se pojavilo 3x10,2x10, pa sada 1x12, odnosno 1x13. Tako da... Hejtera i "stare skole" ce uvijek biti.

kako to nisam ništa rekao, kažem opet ebike je prevara. ok za posao, za malo u prirodu ali ne treba skrnaviti koliko god Švaba to da kaže i koliko god da ta tehnologija košta...

polemiku si počeo prvi sa "besmisleno" ajd zdravo i pedalaj u sreći
  • 0

#292 x_Dario_x

x_Dario_x
  • Members
  • PipPipPip
  • 89 posts
  • LocationBanja Luka

Postavljeno 26 February 2019 - 08:50 PM

Mogli bi nasiroko sta je prevara u biciklizmu, posebno kod ovih sto na misice voze, ali nije tema.

Pedelec = bicikl sa motorom kao asistencija. Da li se razlikuje od standardnog bicikla, da... Pokusao sam da ti objasnim smisao ebike-a, niko ne kaze da trebas da vozis niti da podrzavas, a niti da osporavas. Svako neka uziva u onom sto mu odgovara. Svako dobro, pozz
  • 3

#293 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14611 posts

Postavljeno 07 March 2019 - 01:02 AM


  • 2

#294 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14611 posts

Postavljeno 07 March 2019 - 01:02 PM


  • 1

#295 sajkotik

sajkotik
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 861 posts
  • LocationSokobajna

Postavljeno 23 April 2019 - 10:20 AM

Mene često pitaju neupućeni za moj bajs " je l' na struju ?" :)

 

Valjda zato što je mali i bucmast i ima široke gume... Il' što držim upaljena svetla i po danu ... Il' što nije mtb, pa da moram da zalegnem na korman, nego su mi leđa ispravljena (a ide brzo) ... :D

 

A kad odgovorim da nije, da ne troši struju, nego je pravi, bledo me gledaju ... valjda još nisu čuli za dinamo ...  n2:hahaha

 

On topic : Meni e-bike ne treba, pa ga i nemam. Kad mi bude trebao, nabaviću. Zabole me šta ko misli ... ;)


  • 1

#296 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 23 April 2019 - 11:03 AM

Pravilne prilike za natrljavanje nosova:

 

a) neko ubi pameću/teorijom a nema pojma/prakse,

be) neko kenja da je mnogo jak / da su ostali slabi, a baš mu se ne pruža prilika da to dokaže u praksi.

 

Sve ostalo je ko šta voli nek' izvoli.


  • 0

#297 zoran031

zoran031
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 392 posts
  • LocationUzice

Postavljeno 23 April 2019 - 12:00 PM

On tebi da kaže. Još se taj nije rodio.

Pušku u ruke i raspali.


  • 0

  5926 km u pola 2012    15605 km u 2013   11674 km u 2014   11858 km u 2015   7577 km u 2016   5423 km u 2017   prebačeno 12000 km u 2018

 

Da citiram profesora:

-Ovce moje budite u vinkli, evo mene stižem na bicikli


#298 Bole

Bole
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 504 posts
  • LocationHighpoint Club

Postavljeno 23 April 2019 - 12:09 PM

Kome treba ili ko želi pomoć slobodan je da napravi taj izbor. Ako će to nekome staviti osmeh na lice a jeste recimo mom tastu jer ga više ne plaše uzbrdice i ne izbegava ih, ja sam srećan.

 

Takođe mislim da apsolutno treba da ostane izvan takmičarskih tradicionalnih trka.

 

Moj komšija u srednjim pedesetim prešao na ebike, prolazi a nas nekoliko mu dobaci - da li se uz ebike dobija i potencijal i naljuti se čovek  :rolleyes:  


  • 2

#299 bakara

bakara
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2433 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 23 April 2019 - 01:06 PM

Šta su to srednje pedesete?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
  • 0

#300 Bole

Bole
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 504 posts
  • LocationHighpoint Club

Postavljeno 23 April 2019 - 01:24 PM

Šta su to srednje pedesete?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

 

 

https://www.thefreed...com/mid-fifties

 

n2:redbull


  • 0




1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika