Ne Cane, sa Stravom priča ide još dalje od pukog pljuvanja korisnika... Stravinu bazu su izgradilu upravo ti isti korisnici i to za džabe, godine i godine truda, onda dođe neko i kaže "E, ajd to što si ti mapirao ja ti sad počnem da naplaćujem"... Ne jednokratno, nego po upotrebi mesečno. To nije bezobrazno nego je to kriminal. Kriminal jer je krađa, izgradnja baze nije rezultat plaćenog truda developera nego korisnika i onda to neko otme i još na tvom trudu i rade ubira pare, mesečno... zato ljudi brišu Stravu. Ne zbog logova i što je kako se sada reklamira "pretplata skroo pa cena jedne kafe mesečno" nego neće normalni ljudi ništa da imaju sa takvim bitangama!!
Zavisi sa koje strane se gleda.
Recimo, autori bi mogli reći: pružali smo uslugu besplatno deset godina, za uzvrat smo imali mogućnost da je usavršimo, uz pomoć korisnika.
Svako od nas bi voleo da ima veću platu, ne?
Naplata za uslugu koju pružaš, čak i ako si je neko vreme pružao besplatno, po meni nije nešto nepošteno.
Ono što klikćemo "I agree"; a što niko ne čita - tu je sve to lepo napisano.
Tj. sve usluge koje sad koristimo besplatno, već od sutra mogu početi da se naplaćuju.
Ja recimo za sajt koristim servis Cloudflare. Oni su lepo, eksplicitno napisali da sve fenomenalne stvari koje nude besplatno, rade zato što su svi free korisnici istovremeno i pokusni kunići (samo lepše sročeno). To je ono sitnim slovima. Tako da sam tako sve napravio, da sutra mogu bez nekih problema preći sa tog servisa, ako počne naplaćivati, ili promeni kvalitet usluge.
I posle toga mogu samo da im kažem hvala za sve dosadašnje uštede na ceni hostinga i zaštite koju su mi omogućili.
U suštini se i svodi na to - pružalac usluge koja se masovno koristi, naplaćuje ili korišćenje, ili stavlja reklame (pa preko toga zarađuje).
Često nude i da biraš: plaćaš pretplatu, ili imaš reklame.
U slučaju strave - umesto prodavanja ličnih podataka, bombardovanja reklamama i sl, uveli su pretplatu. Što se može gledati i kao poštenije. Gugl, na primer, nudi puno toga besplatno, ili po simboličnoj ceni, ali eksplicitno kažu da će, recimo, analizirati i tvoje mejlove, da bi znali šta te interesuje, pa da ti prilagode ponudu svojih reklama! 
Takođe, nisam siguran koliko je (ne)upotrebljiva strava u besplatnoj verziji. Kome ne odgovara - može tražiti besplatne, ili plaćene alternative i to je to.