Jump to content


Fotografije

bokaco7 [MTB] Capriolo Anolis


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
216 odgovora na ovu temu

#1 bokaco7

bokaco7
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 233 posts

Postavljeno 10 August 2009 - 11:39 AM

Postovanje za svu gospodu sa foruma!

Ovo je moja 3 poruka, ali prva ozviljnog karaktera, tako da ce biti malo duza.
Pre nekih 4 meseca sam za 20000din na nekoj akciji kod mene u obrenovcu uzeo Capriolo Anolis mtb.
Od najbitnijih stvari ima:

Ram:
alloy 6061 21''
Amortizer:
SUN TOUR - 2000N-A
Šoljica:
VP-A71 - A-HEAD set, 28.6*34*30mm, 9 pcs, cup type, steel black finish, with top cup TH-875-1
Ulošci sr. pogona:
KINEX - BLEPS 2 - 117.5 mm, shell: BSA 68mm
Srednji pogon:
TRUVATIV - XFLOW C3.0 SQ 175mm, black AG48-38-28
Prednji menjac:
SHIMANO - TOURNEY FD-TZ21 band-type 31.8mm 48T top rute, cs angle: 66-69
Zadnji menjac:
SRAM - 3.0 Rear derailleur, black pulleys
Rucica menjaca:
SRAM - 3.0 twist shifter index front / 7 speed rear
Brzina:
21
Zupcanici:
SHIMANO - multiple freewheel sprocket, TZ MF-TZ21 7-speed 14-16-18-20-22-24-28T brown
Lanac:
KMC - Z-50 - 1/2''x3/32'' (114 links) (7 speed)
Kocnica:
LOGAN - JY-938AE - alloy die casting brakes, 70 mm shoe, black
Rucica kocnice:
LOGAN - JY-340AE - die casting alloy lever with alloy clamp, 2.5 finger, for V-brakes
Glave:
QUANDO - KT-A15F front black / KT-A11R rear black
Obruci:
REMERX - GRAND HILL 559-19, 36H , EYELETING: NO,
Težina:
13.8

slika-Bicikl-Capriolo-Anolis---NOVA-385551x400.jpg

Shvatam da je po vasim kriterijumima ovaj bicikl daleko ispod onoga sto bi vi vozili, ali je nedostatak novca uraio svoje, pa sam se odlucio da kupim jeftiniji bicikl koji cu kasnije lagano nadogradjivati tamo gde najvise skripi....
Da napomenem, bicikl vozim po ravnom, ponajvise asvaltu ili utabanoj travi i zemlji, a odlucio sam se za mtb a ne za drumas, iz prostog razloga sto su kod mene u gradu i okolnim prigradskim mestima putevi bas katastrofalni. Visok sam oko 179, imam 90kg, i imam poprilicno duge noge ( 86cm) i ruke, pa je izgleda da ram od 21, posle nekoliko meseci voznje izgleda ispao pun pogodak, obzirom na stil voznje. Ono sto sam prvo zamenio je lula, umesto moje od 10.5, uzeo sam cannondale model od 8cm, i tim sam nasao idealan polozaj za voznju.

Sad idemo dalje. :)
Znam da treba da smaknem kilazu, ali dok se to sve ne regulise, voleo bih za pocetak da promenim zadnju glavu i kocnicu, a odmah posle toga i predju kocnicu! Kao sto vidite iz spiska opreme, kocnice su poprilicna tuga, pa bih odmah nazad stavio disk jer ram ima dodatne drzace za njega. Evo pitanja! Sta mi sve treba?
- koju glavu preporucujete za zadnji tocak
- Avid BB5 ili BB7, sta preporucujete ako uzmemo u obzir cena/kvalitet ( uzeo bih je polovnu preko oglasa ovde na forumu ili ciklonutu...)
- koje zbice za tockove, i da li moram uopste da ih menjam
( ako mozete, napisite mi okvirno i cene)

Ono sto mi je u daljnem neposrednom planu je stavljanje nekog kvalitetnog v-brake na prednji tocak. Nazalost, moj amortizer nema podrsku za disk. ( to me je samo tako iznerviralo), pa bih onda stavio neki bolji v-brake, do sledeceg leta da me sluzi kada bi verovatno tada stavio novi amortizer sa poplock-om, diskom i naravno neku kvalitetniju glavu...

Da li je moja logika dobra???

Za pogon se ne sekiram, mislim da mi ne bi nista znacilo 24 brzine, obzirom da je brdasce nesto najvise sto ce moj bajk da savlada. :) , mada bi voleo da ga prokometarisete, pa mislite da je potrebno menjanje, onda ok.

U svakom slucaju, isao sam na to da uzmem bike koji ce da zadovolji moje potrebe, i od prilike nasao sam nesto tako, sto mislim da je prava mera, jer cesto sam u zivotu dao dosta vise para na nesto sto mi je "stajalo u fioci", ali kao sto i vi sami znate, lep je osecaj stalno nesto doradjivati i dokupljivati, a u ovom slucaj je to stvarno potreba.

Sve u svemu, za kraj bih voleo da kazem da sam srecan sto ovakav forum postoji na nasim prostorima, i da sto pre iscekujem neki od vasih odgovora.
Puno pozdrava
  • 0
B)

#2 gilgames

gilgames
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 805 posts
  • LocationNiš

Postavljeno 10 August 2009 - 12:28 PM

Ukratko i ja sam tako kao ti krenuo da se interesjuem za celu ovu pricu. Budi upozoren - navućićeš se. :D

Sve je u kolicini novca koju si spreman da das.

Za nable bih preporucio LX 585. Ja ih i dalje koristim. Pouzdane, jake i relativno jeftine.

Vrlo je tesko reci sta treba prvo da se menja. Mozda kocnice. Svojevremeno sam koristio deore i LX V-brake i mislim da su solidno radile.

Ako ti se amort u toku vožnje cini stabilnim onda ga ostavi za sada i promeni šiftere i menjace, pa srednji pogon.... ne valja ovo sto pisem jer ispada da treba da menjas ceo bajs. Najbolje i najteže je da menjaš po potrebi, kada se nesto pokvari, a ne unapred. Ja to nikada nisam uspeo, vec kako dodje neka para odma iskalkulisem i utopim je u sekundi za neki deo.

Bilo bi poželjno da promeniš i žbice i staviš neke kvalitetnije (planet valja neke dt swiss). Kvalitet pletenja je takodje bitan.

Pogon ce da te služi, meni je 48 zuba nepotrebno mnogo, ali ga bolje koristi dok možeš pa kad skupiš kintu uzmi recimo deore m532 (ht2) pogon - oko 5-6 iljada u planetu, koliko sam video pre neki dan.

I pedale promeni što pre. Koliko vidim imaš plastične [-X .

Izvini ako sam pisao malo konfuzno :roll:
  • 0

#3 bokaco7

bokaco7
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 233 posts

Postavljeno 10 August 2009 - 12:37 PM

Nisi pisao konfuzno, razumeo sam sve.
Ok, prva runda menjanja
- zadnja kocnica i glava, jel moj izbor ok? Mislim na mehanicki avid bb5 ili bb7? Ili da stavim neki v-brake i nazad ipak? Glavu bih mogao tu shimanovu lx585. Jel mogu da ostanu rucice koncica? To sam malopre zaboravio da spomenem. Takodje, koje mi pedale preporucujete? Koja cena? :)
...
Znaci ja sam se pogubio! :(
  • 0
B)

#4 Darkman

Darkman
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1333 posts
  • LocationBeograd, NBG

Postavljeno 10 August 2009 - 12:44 PM

Meni su za v-brake preporucili Avid SD5 i rucice FR5, komplet (prednja+ zadnja) kosta 2400din + 1000din u Capriolu. Problem je sto se prodaju u kompletu, a tebi treba samo prednja...
http://parts.capriol... ... -brake-sd5
http://parts.capriol... ... ce-fr5-prz

A sem navedenog u tvom postu, slozicu se sa Gilgamesom za pedale - te plasticne su shit (meni pukle takve); a i kazu da su najveci/najosetniji upgrade za bike speed pedale sa patikama... nije jeftina investicija, ali kazu da vredi :)
  • 0
22km u 2012 :P Cilj: diploma :D Do kraja: diplomski...
256km u 2011.
1592km u 2010.
1987km u 2009.

#5 gilgames

gilgames
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 805 posts
  • LocationNiš

Postavljeno 10 August 2009 - 01:11 PM

Ako ćemo da pričamo ozbiljno onda su SPD zakon, naravno. Mada bih ja promenio druge stvari pre.

Smatram da su disk kočnice bolje kao upgrade nego v-brake.

Evo mog iskustva: Terao nazad LX V-brake i bio zadovoljan. Zatim sam promenio ram (Radon QLT Litening). Uopšte nisam primetio da je disc only, tako da sam morao da kupim disk kočnice iako nisam nameravao. Sada vidim da je to bila super stvar jer diskovi daleko bolje koče kada su mokri ili blatnjavi. Godinu dana pre toga sam menjao cele točkove. Uzeo LX 585 nable koje su na sreću bile centerlock, tako da nisam morao i njih da menjam kada sam uzeo ram. I tako odem do planeta i kažem: "Treba mi zadnja disk kočnica! Najjeftiniju koju imate!" i oni mi daju BR M416 (klasa acera ili altus). Teška kao tri tuča, ali sam je ipak uzeo jer sam planirao da je zamenim nekim hidrauličnim uskoro pa reko ako radi posao, kao privremena je super. U praksi je premašila sva moja očekivanja, tako da je i dalje korisim. Štaviše kupio sam istu takvu prednju. Poenta mog kakanja je da za 2000 din (koliko je koštala zadnja kočnica) + 600 din rotor imaš solidnu kočnicu. bb5 ili 7 verovatno koče bolje (nikad probao), ali su i skuplje. Pa šta ti se više sviđa. Samo obrati pažnju na rotore. Avidovi su 6 bolt a shimano centerlock. Ako uzmeš lx nablu onda moraš i centerlock disk, koji ako bude 160mm može da se uklopi i sa bb5 ili 7 čeljustima.

Ja bi menjao i ručice kočnica, ali ako su čvrste, ne ugibaju se dok jako kočiš i deluju sigurno onda ih ostavi. Ako menjaš uzmi neke deore ručice.

Pedale uzmi bilo koje aluminijumske ili čelične. Gledaj da imaju što veću platformu i što izraženije "zube". Svojevremeno sam imao neke aluminijumske koje su bile ogromne (široke) sa oštrim "zubima" uzo ih u planetu za oko 700din.
  • 0

#6 bokaco7

bokaco7
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 233 posts

Postavljeno 10 August 2009 - 01:35 PM

Hvala svima na ovako brzim odgovorima!

Ok. Pedale kupujem. Tu nece biti problema.
Ajmo samo kocnice i nable da sredimo.

Sad sam video na capriolo web shop sldece stvari!
AVID BB5- ovo je valjda par
http://webshop.capri... ... nja-zadnja
AVID SD7
http://webshop.capri... ... -brake-sd7
AVID Rucica kocnice
http://webshop.capri... ... -dial7-prz

Ako idem na varijantu da apgrejdujem na V-brake, onda u najskupljem slucaju izadjem oko 6500 dinara, ako se odlucim za SD7 i speed dial7, ili samo 3400din ako idem na sd5 varijantu sa Fr5 rucicama. Mada ne moram da ovako kombinujem, jel tako? Mogu i jace rucice na slabije kocnice, crne su i dosta lepe :)

Sa diskovim mi je najcrnja pometnja, verujte mi! Sta da radim. Za disk napred, nemam jos uslova, moram menjati amortizer!

Koliko bi me po stavkama i ukupno izasla nabla i disk za zadnji tocak samo? Moze i taj BR M416disk, ako gilgames kaze da vredi! Ovo sa iskovima me ubi? Znam generalno kako i sta ali sad sam se pogubio!

Mozete li mi ponudidi npr: losu i bolju varijantu za v-breake, i istu takvu za diskove, pa da prelomim.

Puno pozdrava, i izvinite ako smaram, samo sam u teskoj kofuziji!
  • 0
B)

#7 bokaco7

bokaco7
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 233 posts

Postavljeno 10 August 2009 - 01:53 PM

Evo je i stranica sa pedalama, ima li nesto sto valja?
http://webshop.capri...g/delovi/pedale
  • 0
B)

#8 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4578 posts

Postavljeno 10 August 2009 - 01:55 PM

Sto se tice pedala, mislim da ce ove trajati mnogo duze od plastikanera. Bar, moje iskustvo. :wink:

http://webshop.capri... ... elik-okvir

Mali off: Fala bogu da su napravili ovaj tip kataloga, pogubih se vise sa onim pdf-om i cenovnikom u excel-u. #-o
  • 0

#9 bokaco7

bokaco7
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 233 posts

Postavljeno 11 August 2009 - 12:39 PM

Jel moze jos malko pomoci? :)
  • 0
B)

#10 Darkman

Darkman
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1333 posts
  • LocationBeograd, NBG

Postavljeno 11 August 2009 - 01:00 PM

Sto se tice pedala, ako hoces da ih "malo" upgrade-ujes, onda uzmi ove koje je linkovao Stole (ili bilo koju kobinaciju celik-aluminijum, samo da nema plastike; cena ~500-700din); ako hoces "puno" da ih upgrade-ujes kupujes speed -> i pedale i patike (i mozda plocice, ako ne dolaze uz pedale/patike; sto moze da te kosta 6-7.000din pa na vise).

Ja o diskovima ne znam nista, a o nablama jos manje :D, tako da te savete ostavljam drugima...
p.s. pogledaj http://www.planetbike.rs - ima dosta stvari na snizenjima, pa tako i diskovi, npr:
ROTOR DISK KOČ. SM-RT53 160mm SHIMANO DA kom 639,32 1
KOČNICA DISK BR-M515LA REAR SHIMANO DA kom 3.397,80 1.235,00 1

itd... (p.s. nemam pojma sta je sa cim kompatibilno, samo sam hteo da kazem da mozes i diskove dosta jeftino da uzmes)
  • 0
22km u 2012 :P Cilj: diploma :D Do kraja: diplomski...
256km u 2011.
1592km u 2010.
1987km u 2009.

#11 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 11 August 2009 - 01:25 PM

Nemoj da stavljaš disk pozadi ako ga nemaš napred.
Ako voziš asfalt diskovi ti ne trebaju. Ne važi ako voziš po kiši.

Ja bih prvo pojačao kočenje, a ostalo ne diraj nego kako šta crkne meći bolje. Možeš da zameniš volan i šticnu, to uvek ima dobro a polovno po prihvatljivim cenama.

Razmotri šta planet ima od V-kočnica i ručki, vidim da imaju smešne cene za mnogo toga pristojnog i da za 2000 možeš da prođeš komplet.
  • 0

#12 bokaco7

bokaco7
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 233 posts

Postavljeno 11 August 2009 - 01:52 PM

Pedale uzimam ove sto je kolega forumas linkovao. To ce zadovoljiti moje potrebe.

Volanom sam zadovoljan, a sticna me jos trpi, tj, ram ne pokazuje znake umora, bar koliko vidim.

Jutros sam bio na planetovom sajtu i ja sam video sto-sta! Rucice kocnica deore lx za 1100din, sto je super, a za diskove se ne razumem, pa ne znam koliko bi me sve u zbiru izaslo!

Jedo pitanje: Ima li neki adapter koji bih stavio na moj amortizer da nosi disk??? Bar kao neko privremeno resenje. Onda bi zamenio obe glave, i stavio disk i napred i nazad, i to je to odprilike!

Ili ko sto rece mixitron, da ne tupim sa diskovima, nego da uzmem lepo bolje V-brake. Sad cu opet da bacim pogled na planetbike.
  • 0
B)

#13 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4578 posts

Postavljeno 11 August 2009 - 01:58 PM

Postojale su neke budze za zadnji deo rama, pa da se natakari disc. Za vilu mislim da ne postoji cak ni ta opcija, a i da postoji, bajs bi ti bio jos 1kg tezi...po meni, besmisleno. :? Lepo uzmes neki v-brake, s obzirom da su sad smesne cene. Mislim, ovako bi mogao da bacis vise para dok ga osposobis za montiranje diskova, nego sto ce te isti kostati.
  • 0

#14 bokaco7

bokaco7
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 233 posts

Postavljeno 12 August 2009 - 08:29 AM

U pravu si stole! Evo juce mi na neke probleme otislo dosta para.... tako da trenutno ne smem i necu investirati preterano. Odluka je pala na sledece:
1) Pedale
2) V-brake+rucice
a onda kasnije ( ili za par meseci, ili na prolece)
3) Promena obe glave
4) Menjaci i zupcanici
5) Amortizer
6) Diskovi, ako osetim realnu potrebu. ( tj ako malo vise skrenem van asvalta)

Pitanje je sad!
DEORE kocnice+rucice ili AVID SD5 kombinacija. Sta se pokazalo bolje. Ono sto mi predlozite idem i kupujem!

Za shimano ima rucice u paru:
1)BL m571 -1850din (Deore LX)
2)BL m511 -1100din (Deore)
i kocnice
1)BR m530 -1040din komad (Deore)
2)BR m580 -1150 din komad (Deore LX)
3)Br m760 -1600din komad (Deore XT)

za avid, sam dao u nekom predhodnom postu cene i linkove!

Hvala unpred!
  • 0
B)

#15 bokaco7

bokaco7
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 233 posts

Postavljeno 12 August 2009 - 06:53 PM

Odlucio sam se za deore lx kombinaciju, pa kud puklo da puklo.

Inace, hitno mi je potrebna pomoc. Sad kad sam promenio lulu, ostlo mi je na vili prazno oko 6mm. Svuda sam po Obrenovcu trazio distancere, ali nema nigde. Sutra zovem capriolo, mada kakvo iskusto imam sa njima, bice mrka kapa!
Ima li neko distancer za 28.6 precnik viljuske, u visini od nekih 6-7mm?
Spasice te me! Please!
  • 0
B)

#16 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 August 2009 - 06:58 PM

ako nema tamo, evo recimo...

http://www.cikloberz...how.php?id=3657
Distancere mozes naci i po servisima u Bgd-u.
  • 0
Postavljena slika


MTB do groba a i posle...

#17 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 12 August 2009 - 07:02 PM

Što se tiče menjanja glava - platićeš nable, platićeš pletenje, možda bolje da uzmeš cele polovne točkove, vidiš da stalno ima nešto od 50-100€ u ponudi - a da prodaš te svoje.
I prov promeni zadnji, zbog kasete, a prednji vozi dok ne crkne.
  • 0

#18 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4578 posts

Postavljeno 12 August 2009 - 07:14 PM

Bilo je distancera od 8 mm-a u Planetu, 20 ili 30din/kom. Ovo za tockove, slazem se, prepravljanje starih je neisplativo.
  • 0

#19 nomad

nomad
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 723 posts
  • LocationIzrael

Postavljeno 13 August 2009 - 10:59 AM

Kupis jeftin bajk, pa bi onda sve da menjas... Skupo ce to sve da izadje.

Drugo, sta ti te glave toliko smetaju? Najjeftiniji i najefikasniji upgrade su gume, a njih nisi ni spomenuo! #-o
Posle toga, amort bi trebao da ide, a tek onda tockovi (da tockovi, kao sto su ti vec napisali, ne zezaj se sa promenom glava i slicno).
Kocnice, dok rade, a vozis po asfaltu (doduse domacem :twisted: ) nema potrebe da menjas. Mislim, ima potrebe, ako imas dosta para, ali ako je to situacija, onda bolje prodaj ceo bajk i pazari novi komplet, sigurno ce te izaci jeftinije...

Nek' je sa srecom :)
  • 0

#20 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 13 August 2009 - 11:16 AM

Kupis jeftin bajk, pa bi onda sve da menjas... Skupo ce to sve da izadje.


Jbg bolje je dati 500 nego dati 400 da se bajk od 100 dovede do 350, al' kad nema 500 na gomili...

Osim toga, i na biciklima na kojima nema više šta da se menja menjaju šrafove da im bajk bude lakši do prvog blata (20m), pa menjaju točkiće da budu u boji (20 min). Bolest je sve to, samo neko ima početnu fazu a neko poodmaklu 8)
  • 0




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika