Lukavi prodavci i tako to na tu temu...
Posted 07 February 2012 - 11:23 PM
Jeli to razlog da se bude prevarant, bezobrazan, da ne upotrebim i teze reci.
Na Limundu i Kupindu je razvijena komunikacija putem mail-a.
Ovde skoro da i nema komunikacije preko mail-a, auto se brisu, uobicajeno je da se ne odgovori na mail, prodavci bi samo da ih neko zove i da trosi svoje impulse, a potencijalni kupac nema bas nekog izbora, hoce da prodje jeftinije i nada se da nece biti prevaren. Prodavci najcesce koriste mail samo da bi postavili svoj oglas i samo gledaju kako da "prevare sistem" da im sto cesce ide, da ne gube dan...
Nisam do sada video oglas da je prodavac u oglasu napisao koliko su kaseta i lanac preli, vec da su u odlicnom i dobrom stanju, kao novi i tako to...samaraljke, nable...a cene su iste a nekada i vece nego sto su u prodavnici, a delovi su skiniti sa bajkova...operu ih i na prodaju, pa ni oni sami ne znaju koliko je ta samaraljka upotrebljavana, ali je vazno da dobro zaradi kada rasparca bajs...i onda jedan od zakljucaka: "mislim da svako moze da pogresi" ??? Ali na tudju stetu ???!!!
Kada prodaju nov deo on je obavezno skuplji nego u prodavnici, to sam se vise puta vec uverio.
Ko je jos vratio kupljenu robu, treba da plati ponovo postarinu, a da li ce mu prodavac vratiti pare ???...koliko je kupaca dobilo nesto novca nazad kada je prevaren sa kvalitetom kupljenog dela...kada je obmanut sa stanjem u kom ga je prodavac opisao na oglasu, koliko njih hoce da posalje dopunske slike na mail [kao sto je slucaj na Limundu i Kupindu].
Ja iz tog razloga polovne delove za bajs i ne kupujem, iskljucivo novo, i po mogucnosti u prodavnici, ali potpuno razumem i one koji hoce da prodju jeftinije preko oglasa i veruju opisu stanja dela koji je dao prodavac, sto je i sasvim normalno, idu s poverenjem...
Ali je u nasem drustvu izgleda uobicajeno da se vara, laze....i onda se jos i takav nacin pravda.
Verovatno da ima i postenih prodavaca na ovome sajtu, i njima svaka cast.
Posted 07 February 2012 - 11:40 PM
http://www.limundo.c.../kafanamarkovic
Vidite da iako ugasen nalog, njemu stoji da ima 10 ocena...A sami vidite odnos pozitivnih i negativnih u profilu. Limundo je ispocetka obrisao par negativnih ocena (jer to im je naravno praksa, kao sto su i glavonjigrobu, koji nije hteo dati predmet sa licitacije za male pare). Posto su videli da vrag odneo salu i da ce ih osteceni ljudi ekipno tuziti, onda su resili kao da doprinesu istrazi...Nisam siguran, ali cini mi se da jos traze tog lika.
@1960 - Lepo je sto ti dobijes odgovora na sva ta pitanja...Al opet, tamo ima vise prevarenih ljudi, nego na cikloberzi.
Posted 07 February 2012 - 11:44 PM
Veoma mi je cudna praksa "ne odgovaram na sms, ne citam mail .. samo poziv" pogotovu od osoba koje cesce postavljaju oglase. Ni sms ni mail ne ujedaju prodavce ...Ovde skoro da i nema komunikacije preko mail-a, auto se brisu, uobicajeno je da se ne odgovori na mail, prodavci bi samo da ih neko zove i da trosi svoje impulse, a potencijalni kupac nema bas nekog izbora
Ako nisu bili prvi i jedini vlasnici, a retko kad i jesu, onda ni nema nacina da pouzdano znaju koliko je kilometara vozena neka komponenta.Za kasetu i lanac je moguce i naci neku meru istrosenosti, za druge bi precizno opisivanje stanja bilo daleko zahtevnije ... Ljudi se uglavnom bave preprodajom pa je ovo uobicajeno ...Nisam do sada video oglas da je prodavac u oglasu napisao koliko su kaseta i lanac preli, vec da su u odlicnom i dobrom stanju, kao novi i tako to...samaraljke, nable...a cene su iste a nekada i vece nego sto su u prodavnici, a delovi su skiniti sa bajkova...operu ih i na prodaju, pa ni oni sami ne znaju koliko je ta samaraljka upotrebljavana, ali je vazno da dobro zaradi kada rasparca bajs...
+1Ja iz tog razloga polovne delove za bajs i ne kupujem, iskljucivo novo, i po mogucnosti u prodavnici, ali potpuno razumem i one koji hoce da prodju jeftinije preko oglasa i veruju opisu stanja dela koji je dao prodavac, sto je i sasvim normalno, idu s poverenjem...
Kupovina novog pored jasnih pozitivni strana ima i jednu skrivenu.Tera coveka na realno sagledavanje stvari, pogotovu u odnosu zelje/mogucnosti.Tesko da bi se covek prosecnih primanja odlucio na kupovinu novog foxa, ili bicikla koji nov kosta > 2-3k ... Sa druge strane ljudi se olako odlucuju kada se ta roba kupuje polovna jer visestruko manje kosta, a njenu tezinu osete kada dodje na red odrzavanje iste ...
Limundo je vremenom razvio praksu prevarantske firme.Svakoga ko im pravi promet stite kao belog medveda cak i kada pravi probleme.Ovom su zagasili nalog samo zato sto je preterao.Bilo bi lepo kada bi neko od prevarenih ispitao mogucnost da i limundo tuzi za saucesnistvo u prevari.Ako ni zbog cega, zato sto je markovic negativne ocene pio u rasponu od sest dana sto bas i nije tako malo za reakciju.Mogli su mu suspendovati nalog i izdati upozorenje kupcima vec nakon drugog ili treceg slucaja ...http://www.limundo.c.../kafanamarkovic
Vidite da iako ugasen nalog, njemu stoji da ima 10 ocena...A sami vidite odnos pozitivnih i negativnih u profilu. Limundo je ispocetka obrisao par negativnih ocena (jer to im je naravno praksa, kao sto su i glavonjigrobu, koji nije hteo dati predmet sa licitacije za male pare). Posto su videli da vrag odneo salu i da ce ih osteceni ljudi ekipno tuziti, onda su resili kao da doprinesu istrazi...Nisam siguran, ali cini mi se da jos traze tog lika.
Posted 08 February 2012 - 12:03 AM
Pa izgleda i nismo, jer prvo kazes:Vidim da insistiras na kontaktiranju a to je najmanji problem.Svaki put sam kontaktirao prodavca,kao sto rekoh ranije-bezuspesno.Dakle,tu smo se razumeli?
a onda kazes:Ne slazem se....Nikada pozivom prodavcu nisam resio problem,dobio sam samo prikriveno ruganje,icudjavanje i lazna obecanja....Ako nisi bio zadovoljan gumama u bilo kom smislu,trebao si da prvo kontaktiras prodavca,da nadjes resenje sa njim,pa ako to ne pomogne,e onda mu je mesto ovde.
Ja sam samo govorio o formi: kontaktiras pa onda "opljujes"...Svaki put sam kontaktirao prodavca,kao sto rekoh ranije-bezuspesno...
a ne o sustini: resices ili neces resiti.
Niko ne garantuje da ces "pljuvanjem" resiti situaciju.
Mozda ces se osecati bolje ali sustinski...pitanje je.
Ja se iskreno nadam da ces jednog dana da budes prijatno iznenadjen odgovorom
Jao, izvini, zeznuo sam stvar, daj da vidimo kako mogu da ispravim.
Ti hoces da kazes da nikad nisi napravio nijednu gresku?...Sto se tice stava da "svako od nas moze da pogresi" on mi nije jasan?Ako tvdis da je nesto ispravno a nije,da je novo,a nije,da je ocuvano,a nije,da je kompletno,a nije,da je staro 2.godine a u stvari 9 o cemu se tu radi?Moze li posten i odgovoran covek da napravi takvu "gresku".Ne moze,tvrdim.I zato nikada nigde meni nece dati negativnu ocenu ili komentar za razliku ovih koji "grese"...
Glava/felna sa 32 napisao da ima 36 rupa.
Imao dva ista dresa L i XL velicine pa posle 3 godine
nisi iz "glave" znao koji si prodao a koji je ostao.
Ja govorim o greskama a ne o obmanjivanju.
Nikad ne reci nikad jer u trgovini ucestvuje dvoje i nikad ne znas sta se desava u glavi onog 2gog!
Ja bih pre rekao da je "posalji mi pa cu da ti platim, mozda" neki nas izum.Ja bi rekao da je ono: "Zbog lošeg iskustva šaljem tak nakon uplate na račun!" nastalo sa pojavom Limunda...
Nigde nisam video nista drugo nego: plati pa klati.
Ako oces da kupis, isti ti je K! dal placas kad stigne ili platis 2 dana ranije.
E sad, ako ces nesto da cinculiras, onda je jasan stav
posalji pa cu ja da vidim kako da te ...
pa kupci treba da nude u skladu sa navedenim i nema problema.Šta treba znati pre kupovine, sto se tice pojedinih prodavaca na Limundu:
1. Neispitano - (ispitano i ne radi)...
9. Kombinacija svega gore navedenog - (potpuno isti rezultat, ne radi)
Niko nikoga ne tuce po glavi da mora da kupuje ili daje ponude.
To sto bi neki da prodju "jeftino" to je druga prica.
Koliko para toliko i muzike!
Sacekaj aukciju za isti predmet originalno zapakovan
za koji prodavac kaze da je 100% ispravan i da daje garanciju
pa ponudi istu kintu. Osvojices aukciiju, aha, ali u limburgu mesecu.
Posted 08 February 2012 - 11:55 AM
Kada je u pitanju ovaj prevarant sa limunda, sećam se da je prošle godine isto neki lik stavio na aukciju gomilu (jedno 20-30) telefona, svi extra stanje, novi novcati modeli, plaćanje pre slanja naravno i završilo se isto kao kod ovog spomenutog lika...
Ja bih pre rekao da je "posalji mi pa cu da ti platim, mozda" neki nas izum.Ja bi rekao da je ono: "Zbog lošeg iskustva šaljem tak nakon uplate na račun!" nastalo sa pojavom Limunda...
Ja bi rekao da je to nastalo iz težnje kup(a)ca da se zaštite, mada čak i kad plaćaš pouzećem nije baš da možeš da otvoriš i pogledaš šta si dobio iako se tako reklamira...
Sve u svemu ja kad kupujem nešto plaćam samo pouzećem ako neko neće tako da pošalje (a još niko mi nije odbio) neko drugi hoće... Kad prodajem (a to su retke situacije) onda šaljem samo nakon uplate ili ono što najviše volim a to je lično preuzimanje, dođeš, vidiš, ako ti se svidi platiš i nosiš
Posted 08 February 2012 - 01:49 PM
E vis Siriuse kakav si covek.Neces da platis unapred a trazis da ti plate unapred
.E to govori sve
Bas tako ako malo bolje razmislis shvatices da nisi u pravu(ili to vec znas al te bas briga).Sve u svemu nikad ne bih kupio nesto po sistemu prvo uplata pa slanje.
Kupujem jedan xtr paralelogram u ocuvanom stanju(bez lufta)!
Posted 08 February 2012 - 02:41 PM
1.Ispade da sam kontradiktoran??Citirao si moje postove sa pogresnim zakljuckom,u cemu se kose moji stavovi?Pa izgleda i nismo, jer prvo kazes:Vidim da insistiras na kontaktiranju a to je najmanji problem.Svaki put sam kontaktirao prodavca,kao sto rekoh ranije-bezuspesno.Dakle,tu smo se razumeli?
a onda kazes:Ne slazem se....Nikada pozivom prodavcu nisam resio problem,dobio sam samo prikriveno ruganje,icudjavanje i lazna obecanja....Ako nisi bio zadovoljan gumama u bilo kom smislu,trebao si da prvo kontaktiras prodavca,da nadjes resenje sa njim,pa ako to ne pomogne,e onda mu je mesto ovde.
Ja sam samo govorio o formi: kontaktiras pa onda "opljujes"...Svaki put sam kontaktirao prodavca,kao sto rekoh ranije-bezuspesno...
a ne o sustini: resices ili neces resiti.
Niko ne garantuje da ces "pljuvanjem" resiti situaciju.
Mozda ces se osecati bolje ali sustinski...pitanje je.
Ja se iskreno nadam da ces jednog dana da budes prijatno iznenadjen odgovorom
Jao, izvini, zeznuo sam stvar, daj da vidimo kako mogu da ispravim.Ti hoces da kazes da nikad nisi napravio nijednu gresku?...Sto se tice stava da "svako od nas moze da pogresi" on mi nije jasan?Ako tvdis da je nesto ispravno a nije,da je novo,a nije,da je ocuvano,a nije,da je kompletno,a nije,da je staro 2.godine a u stvari 9 o cemu se tu radi?Moze li posten i odgovoran covek da napravi takvu "gresku".Ne moze,tvrdim.I zato nikada nigde meni nece dati negativnu ocenu ili komentar za razliku ovih koji "grese"...
Glava/felna sa 32 napisao da ima 36 rupa.
Imao dva ista dresa L i XL velicine pa posle 3 godine
nisi iz "glave" znao koji si prodao a koji je ostao.
Ja govorim o greskama a ne o obmanjivanju.
Nikad ne reci nikad jer u trgovini ucestvuje dvoje i nikad ne znas sta se desava u glavi onog 2gog!
2.Nisam nikada napravio gresku ali se ne bavim preprodajom,tako da nisam dobar primer prodavca(kupujem daleko vise).Necu da tvrdim da greske nisu moguce i ne optuzujem te licno.Vidim da su kolege sa foruma prepoznale o cemu ja govorim i to mi je dovoljno.
Posted 08 February 2012 - 03:34 PM
Prizrak kupuje nove delove i nema problema,ne kuka na forumu kako ga je zeznuo ovaj ili onaj,pa ko hoće tako nek izvoli,u suprotnom snosite rizik da vam stigne deo koji ne zadovoljava vaše standarde.
Meni je letos dečko sa foruma vratio nazad kočnice zato što je 10cm bužira prednje kočnice bilo izmatirano u delu gde prolazi pored vile,iako je to bilo slikano i mogao je da vidi,komentar je bio"Ja sam pican,i to mi smeta".Tražio je da platim poštarinu,i ja sam to učinio,ali sam završio što se trgovine tiče sa njim.Kada vidim da je neko cepidlaka,obeshrabrim ga sto se kupovine tice,jer kasnije cendranje me stvarno smara,tipa "Rekli ste da na kormanu ima jedna tacka a ja sam izbrojao dve!!!"
Do sada sam jednom ili dva puta bio "prevaren" i to zato što ja nisam bio dovoljno oprezan i zato što sam bio pohlepan pa sam ta sitne pare hteo nešto što košta dosta više.
Moja preporuka je ili lično preuzimanje,ili otvaranje paketa u prisustvu kurira.
Posted 08 February 2012 - 03:39 PM
Ali nam je zato kultura poziranja barem dve svetlosne godine ispred. To sve praceno nama prirodno usadjenim duboko iracionalnim pogledom na novac ...Uglavnom prodaja delova je razvijena kao da nam je kultura vožnje kao kod šveđana a svi znam oda smo mi tu negde na suprotnom kraju skale od njih...
U principu u Srbiji mozda ima do par stotina ozbiljnijih ljubitelja bicikala, a ako se da primetiti i nekoliko desetina uglavnom malih prodavaca polovne i pristupacne opreme.To je solidno izbalansirano i za sada pije vodu ...
Posted 08 February 2012 - 05:33 PM
Pa pazi, svako je sklon da veruje dok se ne zezne, ja sam jednom bacio u kantu 4000 din i više ne jer ako sam ne paziš na sebe drugi sigurno neće, štaviše gotovo je sigurno da će pre ili kasnije tvoju "dobroćudnost" neko iskoristiti, ovo je pravilo od kojeg nema odstupanja kod nas, pitanje je samo vremena, pre ili kasnije... Nit ja nešto mnogo kupujem a još manje prodajem tako da jednostavno pazim na sebe.E vis Siriuse kakav si covek.Neces da platis unapred a trazis da ti plate unapred
.E to govori sve
Lepo se mi družimo na forumu ali berza nije humanitarna organizacija, ima ovde dosta njih kojima je to biznis a zna se kakva pravila važe u biznisu, za koliko sam samo firmi čuo kako su sirovine kupile/platile jel inače nema proizvodnje a svoje proizvode dale bez plaćanja (platiću kad prodam ili za 30 dana ili...) i naravno pojeo ih mrak...
Da se i kod nas seku ruke za krađu kao u kini ili vešaju za one velike krađe ljudi bi 3 puta razmislili pre nego što zeznu nekog a ovako.... ovako smo ovde gde jesmo i pričamo o ovome što pričamo...
Posted 08 February 2012 - 06:08 PM
Ima predmet u ruci, zna njegovo stanje, sam sastavlja dati oglas, sam daje cenu i vecina ne prima reklamaciju ako kupac utvrdi da deo i nije bas u stanju kao sto je opisano u oglasu, ne odgovara na poziv, ne odgovara na sms, a ako odgovori onda u to ni deca ne mogu da poveruju. Pogresio...
Cast izuzetcima ima i korektnih prodavaca, kojima je stalo do ovoga posla...
Bio sam licno obmanut za dva odevna predmeta nekog prodavca iz Zajecara, ne vidjam ga vise, verovatno promenio i br.mobilnog i ime...a sa novog odevnog predmeta je isekao deklaraciju na kojoj pise velicina [trazio sam S a dobio L, po mojoj slobodnoj proceni, a drugi odevni predmet je bio bas za djubre-a stanje po njegovom odlicno,bez tragova nosenja], slah mu sms-bez odgovora..na mail i ne odgovara, i sta mi je ciniti, samo mogu da uvecavam svoje troskove oko ovoga slucaja.
Vidim da se mnogi groze sajtova kao sto su Limundo/Kupindo, ali tamo je komunikacija prodavac/kupac preko maila, neki i hoce da posalju dodatne slike i objasnjenja, a neki i nece, i tada je jasno sta ciniti, ne ulaziti u posao sa takvom osobom, ostaje pisani trag o komunikacije sa doticnom osobom koji se posle moze upotrebiti kod argumentovanog ocenjivanja doticnog.
Pa i na ebay-u je komunikacija preko amil-a, verovatno da i tamo ima slicnih problema kao i kod nas...
Evo link-a sa ebay-a, o komentaru prodavca, sto je i tamo retkost, jer imaju ponudjene 4 cirkularne opcije o stanju dela koji prodaju, mada neki i ostavljaju svoj komentar, i takvi verovatno i prave veci promet i bave se ozbiljnije tim poslom i vole posao sa kojim se bave.
http://www.ebay.com/... ... 1251wt_944
Posted 08 February 2012 - 06:13 PM
A po kom osnovu tražiš da neko veruje u tvoje poštenje i da ti na lepe oči uplati pare za nešto što mu posle ne moraš poslati?Sve u svemu ja kad kupujem nešto plaćam samo
pouzećem ako neko neće tako da pošalje (a još niko mi nije odbio) neko drugi hoće... Kad
prodajem (a to su retke situacije) onda šaljem samo
nakon uplate ili ono što najviše volim a to je lično
preuzimanje, dođeš, vidiš, ako ti se svidi platiš i nosiš
Posted 08 February 2012 - 06:30 PM
Bas tako.Mnogi nisu realni.To je onaj rezon,ili ce biti po mome ili nece biti.I u ovoj situaciji potpuno razumem PRIZRAKA.Nece covek da ga boli glava.Zato kome se ne svidja izvolte u radnju.Sirius9@
A po kom osnovu tražiš da neko veruje u tvoje poštenje i da ti na lepe oči uplati pare za nešto što mu posle ne moraš poslati?
Sve u svemu ja kad kupujem nešto plaćam samo
pouzećem ako neko neće tako da pošalje (a još niko mi nije odbio) neko drugi hoće... Kad
prodajem (a to su retke situacije) onda šaljem samo
nakon uplate ili ono što najviše volim a to je lično
preuzimanje, dođeš, vidiš, ako ti se svidi platiš i nosiš
Posted 08 February 2012 - 06:38 PM
E upravo to mi i jeste glavni motiv.Jesam ja svestan realnih dometa u mogucnosti ostvarivanja svojih prava kao potrosaca, ali kakva god da jesu pri kupovini sa fiskalnim imam kakve takve mogucnosti i zastitu.E jeste zbog toga mi je "malo" teze da se sepurim sa klasom opreme, ali da sam sebe ne lazem, sa nacinom i kolicinom voznje kakvu sam imao u proseku prosle godine bi mi i tourney bio overkill ...Bas tako.Mnogi nisu realni.To je onaj rezon,ili ce biti po mome ili nece biti.I u ovoj situaciji potpuno razumem PRIZRAKA.Nece covek da ga boli glava.Zato kome se ne svidja izvolte u radnju.
To nije neka specificnost trgovine na ovoj berzi, vec prosecna slika odnosa prema radu u nasoj sredini.Na kraju to se sve svodi na zelju naseg prosecnog coveka da ne radi nista, ili ako bas mora, onda kad se to njemu svidi, a da pare padnu sa neba po mogucnosti u sto vecim kolicinama. Naravno, kao sto to inace u prirodi biva svaka pojava ima neku svoju kompenzaciju, pa tako i njihov klijent, u ovom slucaju kupac najcesce zeli da pazari perfektan uredjaj po sumanuto niskoj ceni.To je sudar dva tripa, kao sto pare ne padaju sa neba tako ni dobre stvari nisu jeftine, a ako u oglasu pise da jesu onda tu mozda neka zvrcka postoji ...Ma njegovo "velicanstvo prodavac" nema nikakvu obavezu, osim da svoj predmet koji drzi u svojoj ruci oceni i opise njegovu ispravnost i izgled, kao sto je: novo, kao novo, odlicno, ok, extra, dobro, perfektno, u odlicnom stanju... a sve to ne bi da dokumentuje dodatnim slikama na mail i da da odgovore na jos neka pitanja...i jos da trazi pare unapred...
Posted 08 February 2012 - 06:44 PM
Posted 08 February 2012 - 06:58 PM
kocnice su bile presudneAl dobro bar smo ga izezali za sve pare, sad ovde vise ne sme ni nos da promoliU stvari sa delovima se nisam nikad zeznuo osim kod dragog nam kolege.Ali to je bila klasisna prevara.Slika savrsenog menjaca a stigne kanta.
Posted 08 February 2012 - 07:35 PM
Od nikog ja ništa ne tražim/očekujem niti bilo koga teram na nešto, to je jednostavno sigurnosno pravilo, hoćeš ili nećeš tvoja je odluka, ako hoćeš da pošalješ OK ako nećeš opet OK to je tvoje tj. pravilo prodavca i ja se ne ljutim... Zato je tu opcija da dođeš lično, sedneš, popijaš kafu/sok, pogledaš/probaš robu i odeš zadovoljan.A po kom osnovu tražiš da neko veruje u tvoje poštenje i da ti na lepe oči uplati pare za nešto što mu posle ne moraš poslati?
Isto kao što većina prodavaca sa ebay-a ne žele da šalju van USA i mogu ja da se obesim, njihovo pravilo je jasno, nema worldwide slanja i tačka a imaju mnogo više zanimljivih ponuda nego što su dostupne za naš region...
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users