Jump to content


Fotografije
- - - - -

Užice - MokraGora - Boka - Sutomore

užice bih foča nikšić kotor sutomore more 2018 saveti kamp

  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
18 odgovora na ovu temu

#1 tibip

tibip
  • Members
  • Pip
  • 18 posts

Postavljeno 11 July 2018 - 08:30 AM

Pozrav kolege i koleginice. Nisam baš neki kućisedeoc pa nisam uhodan ni sa pravilima foruma, nadam se da ne pravim grešku ako ovde pišem, možda sa već postojećom temom, koju nisam imao strpljenja da istražujem. :)
Prošle godine sam se pelcovao brdskom vožnjom po crnogorskom primorju, doduše solidnom kilomeražom ali za prvi zalogaj mi je bilo veoma uzbudljivo. Ove godine bih pravio reprizu sa razlikom da sam ucrtao skoro 20 dana na bajku i spavanje konstantno u šatoru. Što se tehnike vožnje i kondicije tiče, nemam nikakvih prepreka niti strahova da neću moći jer me noge hvala bogu služe bez kompromisa. Što se opreme tiče, delimo teret sa partnerom, tako da mislim da ni sa tim neće biti problema, nemamo velike zahteve, optimalna količina odeće (za tople i hladnije dane/noći), par osnovnih rezervnih delova i alata, higijenska oprema, kamp oprema i to je to. Ako neko ima iskustva da treba više, naravno saslušaću-pročitaću :)
Imam ucrtanu skicu rute na googl-e, ali i ovako rečima da navedem par tačaka:
Start nam je iz Užica. Pošto tamo stižemo busom noću, prvi kamp nam je tamo, a možda i nećemo spavati jer moramo sastaviti bicikle, doručkovati i možda ni uzbuđenje pred put nam ne bi dalo da zaspimo, pa bi verovatno odmah sa prvim zracima sunca krenuli do Mokre Gore, ali, ako imate predlog tu da se smestimo šatorom i kratko prespavamo, prihvatio bih. :)
Što se hrane i pića tiče, u bisagama naravno nosimo konzerve i boce s vodom za nedajbože prilike, ali nam je plan da usput kupujemo u marketima, prodavnicama, pečenjarama dnevne količine, da ne nosimo i taj teret svaki dan.
Dakle, mesta koja su nam pod upitnikom su: Mokra Gora (RS), Ustikolina (BiH), Foča (R. Srpska), Hum ili Šćepan Polje (granični prelaz BiH-CG), Plužine (CG), Nikšić. Ne želimo plaćene kampove, pa koliko je moguće, tražimo mesta gde nas neće niko dirati, tokom noći. Vatru nećemo paliti, nosimo plin za podgrevanje hrane, eventualno česmu da imamo za obavljanje osnovnih higijenskih obaveza.
Krajnja tačka nam je Perast, tu imamo rešen prostor za 2-3 dana, posle nastavljamo dalje po primorju. Ovde su nam potrebni prostori za kampovanje u blizini Kotora, Plavih Horizonta, Sutomora i možda Virpazara. Virpazar nam je samo opciono, jer u Sutomoru se ukrcavamo u bus i vraćamo se kući.
Naravno, nisu ovo striktno određene tačke kampovanja, ali zbog obilazaka nam je najbolje da se u ovim mestima zadrzavamo. Recimo u Kotoru bi mogli provesti 2-3 dana za obilazak grada, odmori na plažama, obilazak Bedema (tvrđave), voleli bi da vozimo i gore na Lovćen do mauzoleja (prošle godine sam se oduševio), obilazak oba poluostrva (Lastve i Luštice), njih možemo ukomponovati i kad preselimo kamp kod Plavih Horizonta, gde bi takođe bili 1-2 noćenja, plaža, sunčanje, odmor, i odatle dalje prema Sutomoru sa kratkim usputnim stajanjima. U Budvi ne bi želeli da se zadržavamo zbog velike gužve pa bi sledeća kamp stanica bila Sutomore, tamo takođe odmor, i spremanje za povratak kući, ili ako ostane koji bonus dan onda kratak izlet do Virpazara da bi virnuli Skadarsko jezero.
Imate li savete, predloge, ideje, gde se smestiti, gde ima zanimljivosti da se vide na ovoj cikloturi? :)

 

Mapa na google-u:
https://goo.gl/maps/4zZUEN8cqyP2


  • 1

#2 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 11 July 2018 - 11:06 AM

Jednu noć smo divlje kampovali na fudbalskom terenu u Radovićima. Dobrano je skrajnuto, tamo zalaze samo, khm, zaljubljeni parovi, a ima mesta za sve. Mana je što ne bih smeo tu da ostavljam stvari preko dana, vrlina je što je Horizont na izvol'te a Kotor na pola sata vožnje. Dublje u Luštici verovatno možete da napipate mesto ispitujući skrajnute makadamske puteve kroz napuštene maslinjake. Verovatno možete naći štekić i negde kod tvrđave iznad Trojice (ili dalje putem koji ide pored nje).

 

U Kotoru i bar do linije Prčanj-Dobrota, se, zaboga, nemojte kupati, u toj vodi ima svega osim mora :D :D :D

 

Nešto bliže civilizaciji je verovatno nemoguće bez para. Crnogorcima je mrsko i kad za pare dođeš, a ne tek za dž...

 

Takođe =>

 

http://www.nemagresk.../vut-vrmac-mtb/

 

http://www.nemagreske.com/mtb-lovcen/

 

http://www.nemagresk...-gornji-stoliv/


  • 0

#3 tibip

tibip
  • Members
  • Pip
  • 18 posts

Postavljeno 11 July 2018 - 02:29 PM

U Kotoru i bar do linije Prčanj-Dobrota, se, zaboga, nemojte kupati, u toj vodi ima svega osim mora :D :D :D

 

Hahahaha :D Ovo si lepo pojasnio :D Slažem se. Ovo ce mi biti 4. godina letovanja u Kotoru, tako da sam dosta obišao i video. Zato mi se i više dopada bajk letovanje, idem gde god želim pa makar i na divlje plaže, gde ni ljudi ni kanalizacije nema. Što se Radovića tiče i fudbalskog terena, to mi je malo rizično, jer ne bih rekao da cene ako ostane kocka mrtve trave posle šatora, a napipavanja bih da izbegnemo, jer ne bi da gubimo vreme sa isrtagom terena za kapovanje. To nam je baš poslednja solucija ako se ne snađemo drugačije, zato i tražim iskustva, kako meštani reaguju na pojavu kampera itd... :)


  • 0

#4 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 11 July 2018 - 03:07 PM

Ma niko živ tamo fudbal ne igra a neposredno pored terena je groblje. Miran kraj do jaja :D

Ja bih se u tom slučaju zakucao na Lušticu, imaš milion sjajnih mesta za osamljivanje, kupanje i ronjenje (e sad, ako voliš pesak...) jedino je malo cim ići do prodavnice. I ima RAVNOG a pustog zemljišta.

 

Bio je baaš ozbiljan divlji kamp na onom rtu spram Mamule, mada sam čuo da su ceo taj potez kupili Rusi i da sad nema podmićivanja čuvara (bilo da daš čuvaru neku sitnu kintu da ne vidi šator). BTW ako navratite tamo, vidite je'l ona granata još u vodi :D :D


  • 0

#5 Tamoinazad

Tamoinazad
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 213 posts

Postavljeno 11 July 2018 - 05:14 PM

Pozdrav
Gde bi otvorili sator u Uzicu?
Prosle godine sam na travnatom ostrvu u okviru autobuske stanice formirao bicikli,i krenuo prema mokroj gori prema Bioski,i vec na prvom usponu posle benzinske pumpe Gasprom imate svuda mesta da dremnete,ne treba vam sator.
Nadalje kroz ceo pojas ima mesta za kampovanje,u Ustikolini i kamp,ili kod manastira na reci.Oko Visegrada jedino uci blago u kanjon Drine i zanociti negde,par stotina metara posle grada sa desne strane.Oko Foce,malo teze na divlje.Par km-ubrzo posle Scepan Polja imate levo napusten projekat granicnog prelaza gde mozete zanociti.Izvora ima posle toga,od granice dotle nema.Mozete i skrenuti desno ka Mratinju,5km laganiji put i otvoriti satore na obali Pivskoga jezera,okupati se.Vodu ce vam dati svako.Ponuditi i hleba,a da zitelja nema mnogo,nema
U Pluzinama cete naci divlje mesto,ako ne pristupacno prenociste Sočica na samoj obali,ili samacki hotel,5 eura noc.
U Pluzinama je zgodno kampovati na putu za Stabnu i Stabanjska jezera.
U Kotoru ima kampa u Stolivu donjem.10ak km od grada,ili da divlje kampujete negde pre tunela vrmac desno iznad Vuk petrola i groblja,gde pocinje planinarska staza za vrmac.Ili prodjete tunel i tu se negde smestite oko Hipermarketa Voli.
Po mom misljenju,da penjete Lovcen i Njeguse od kotora natovareni,rodicete mečku.Od Cetinja je vec druga prica i prelep spust u Boku.
U Radovicima,pred sam spust za plazu plavi horizonti odvojite se desno za Zanjice,pa idite levo dole u udolinu gde je Oblatno,na samom kraju makadama se nalaze dokovi i plaza betonska u vidu doka za brod,cak ima i podzemno komandno mesto,sa nasutim recnim kamenom a cisto kao suza,gde je leti 20 stepeni unutra.Pored samog kamenoloma je divlja plaza iz filmova,gde se spusta nizbrdicom divljom,tu moze da se kampuje uvece de lux.Potrebno snabdeti se hranom i eventualno vodom u Radovicima u Idei.
Ako krenete ka zanjicama,skrenite desno za Rose,mozete kampovati kod i u napustenoj mornarickoj kasarni JNA,ili platiti 3 eura po coveku u Rosama,da vas brodic Loro prebaci do Herceg Novog.
Ako penjete Vrmac,uradite to iz pravca donje Lastve prema Kotoru,ima mesta za kampovanje kod tvrdjave Vrmac i odatle se brzo sjurite u Kotor.U suprotnom smeru vas ceka ozbiljan downhill.U Sutomoru nema kampa,nema ga sve do Masline i uvale Utjehe sto je 15km od Bara.Ali mozete negde stealth prenociti,na livadama prema brdu Haj Nehaj.Ali sve je to krpanje i mucenje.Otvorite se tu po 5 eura za smestaj.Moze se naci i u sezoni tu kod potoka.Sto se Virpazara tice,tu je najlakse kampovati na pocetku starog puta za Rumiju,ima i izvor na pocetku.Ali treba samo naci proplanak,putem vise ne idu kola zbog odrona.Bilo bi lepo ceo taj put izvesti i odraditi spust u Bar,stari Bar,obici tunel na prevoju Sutorman.Vrlo ozbiljan put i vreo,za letnje dane koji predstoje,puno vode i vode i vode i rano krenuti.Mozete se u Virpazaru ukaciti i na voz do Sutomora,1€ karta plus 5€ bicikli ili da ubedite konduktera da ga castite,i oni su se uozbiljili
Od Foce do Pluzina nemate gde kupiti hranu.

Ovo je samo neko moje iskustvo,i nadam se da je bilo od pomoci.
  • 3

#6 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 12 July 2018 - 06:38 AM

*Ovo za komandno mesto JNA => Verovatno najbolja divlja plaža na Luštici. Ima spuštena betonska traka u vodu, verovatno služila za navoz, sad za elegantan ulazak u vodu.


  • 0

#7 Tamoinazad

Tamoinazad
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 213 posts

Postavljeno 12 July 2018 - 09:29 AM

A voda cista i predivna.Ceo predeo fantazija.Onaj makadam jos dublje vodi u poluostrvo prema Arzi ali se tu i zavrsava.Ne znam Lustica bay dokle je stigao sa gradnjom
  • 0

#8 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 12 July 2018 - 11:31 AM

Google Earth ti je drug :)

 

Vidim po satelitu da je nešto novije čačkano po putu u vreme fotkanja (crven kamen) ali daleko odatle.

 

Edit, komandno mesto

 

Ako se dobro sećam, desno odatle na ne više od 100 m ima na ~4 m od vode čitava grupa stena puna nekakvih paleozoičkih fosila. Proverim na svojim fotkama gde tačno pa javim (i okačim sliku).


  • 0

#9 zoran031

zoran031
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 392 posts
  • LocationUzice

Postavljeno 12 July 2018 - 08:09 PM

Odakle i kad stižete u UE? Do Kremana može i preko Bioske, manje saobraćaja. Ako šta treba u Ue, možda mogu pomoći.


  • 0

  5926 km u pola 2012    15605 km u 2013   11674 km u 2014   11858 km u 2015   7577 km u 2016   5423 km u 2017   prebačeno 12000 km u 2018

 

Da citiram profesora:

-Ovce moje budite u vinkli, evo mene stižem na bicikli


#10 tibip

tibip
  • Members
  • Pip
  • 18 posts

Postavljeno 13 July 2018 - 09:26 PM

Svaka cast momci :) Lepo se nakupilo informacija :) Uglavnom kad ovako zatrazim savete, pogubim se u informacijama, ali evo sad sam se malo uozbiljio naspram ranijih ranijih slučjeva pa sam ucrtavao lepo detalju na mapi :)
Što se Užica tiče, zaista ne znam kako će nam taj dan ispasti. Krećemo iz Subotice, klackamo se nekih 4-5 sati busom do UE, pa kako ispadne. Mozda budemo umorni pa bi prespavali, uglavnom bi radije bili negde dalje od civilizacije gde nam niko ne bi ni prilazio da bi mirno mogli spavati, ali pošto nam je apsolutno nepoznat kraj plus u sred noći tražiti kamp prostor je malo jezivo... Ako imate predlog za nešto u ovoj šemi drage volje bih saslušao. :)
A za Biosku kako vidim ima više predloga, pa dobro shvatam da predlažete taj krak a ne prema Mačkatu? Bolji je i kvalitet puta preko Bioske, i po profilu terena nije bolje prema Mačkatu, panorama, vidici itd?
U blizini Mokre Gore vredi da tražimo kamp mesto ili bolje da nastavimo malo dalje pa da lovimo mesto u blizini Višegrada, kako reče "Tamoiznad", negde u kanjonu reke?
Za Sutomore sam se malo iznenadio. Bili smo ubeđeni da se možemo tamo negde smestiti sa šatorom. Bilo bi nam malo pogodnije zbog ukrcavanja u bus, da se ne moramo tog dana vozikati, mada može se reći da 15-20km nije opasno preći.

Kakvi su klimatski uslovi na delu UE-Višegrad-Nikšić? Koliko su hladne noći? Trebamo li se pripremiti sa toplijom garderobom i vrećama ili će nam biti dovoljna po jedna letnja tanka vreća (sa komfortom do 0 celzijusa + jedno dodatno lagano ćebence)?

Koliko je rešivo snalaženje pristupačnih servisa (za nedajbože situecije da znamo)? Recimo ako pukne spoljna guma? Teško li je naći radnje ili servise ovog tipa? Da ne nosimo baš sve kritične rezervne delove, pogotovo ne tako kabaste kao spoljna guma i teške i komplikovane kao glave točka...

Potrebno li je uplatiti boravišnu taksu u CG za tih 10+ dana ili je suludo jer realno nećemo imati civilizovan i fiksni smeštaj pa nemamo ni adrese gde bi se mogli prijaviti?

 

I što se putnog osiguranja tiče? Imate li iskustva koji je najoptimalniji? Prošle godine sam uplatio 17 dana u DDOR-u, jer su mi nabrojali raznorazne pogodne situacije, među njima i spašavanje helikopterom :D što mi lepo zvuči, ali nekako mi je to i smešno zamisliti da (ne daj bože) će se iko angažovati da poleti helikopterm (i odakle uopšte helikopter) da bi me izvuko iz nekog kanjona ako se srozam nih neku liticu ili na nekom serpentinu... No, radije bih platio tih par hiljada, dobro je to i ako zaboli zub da mi ne vade tamo bubrege.

 

Struja. Nadam se da ćemo problem punjenja kojekakvih akumulatora telefona, fotoaparata, lampi moći da obavimo bar na 2-3 mesta. Kako reaguju recimo u kafićima ako zamolimo za struju 2-3-4 sata dok napunimo 2-3 sprave? Nije da nameravamo drndati telefone, ali ipak da ih imamo. Power bank/ove naravno nosimo ali ni sa njima nisam siguran da ćemo izdržati 18 dana. A fotoaparat i ne mogu puniti sa PB-om, jer ima svoj punjač na 220V.
 

Kakva iskustva imate za slučaj odlaganja vožnje zbog nevremena? Npr. kod Foče nas uhvati kišurina i oluja i spreči nas u vožnji i izgubimo koji dan. Bolje je ostati na sigurnom mestu i sačekati dok prođe cirkus, eventualno nadoknaditi noćnim vožnjama ili po datim prilikama ići deo po deo pod kabanicama?

 

Na granicama RS-BiH, BiH-CG graničari znaju da budu ljubazni i pustiti cikloturiste bez problematiziranja, ili hoće da prave problem radi njihove zabave?

Opet gomila pitanja :)


  • 1

#11 Tamoinazad

Tamoinazad
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 213 posts

Postavljeno 13 July 2018 - 10:47 PM

Ovako...
Pisacu mozda preko reda u odnosu na redosled pitanja.
Licno bih satorovao pre granice i Kotromana,pa se ujutru sjurio nizbrdo u Visegrad,rano.Primaju dinare,preporucujem dorucak i snabdevanje u Cafe Cevabdzinuci Lucic.Cim udjes u varos desno preko puta dragstora.
Trebace vam vremena bar pola sata da se spakujete i izvucetr iz Uzica,idite na Biosku.Put je rastereceniji i vidici su lepi,ima izvora i cesama.Ako vam se ne zuri vi mozete nociti i na akumulaciji Vrutci.
Zezali se mi ili ne,Crna Gora je u tom smislu ozbiljna drzava i ima helihoptera,Gorska sluzba je za te vrleti zaduzena i vojska naravno..ali sta ce ti helihopter,pu pu pu,da li si zaposljen u Srbiji u civilnom sektoru?
Mozes u firmi overiti i u socijalnom sve i imas besplatno osiguranje u Cg.Sto se vise blizis primorju,manje ce biti gostoprimljivi,da znas to.
Moj savet je da dok ste kuci u rokovnik i mobilni ubacite brojeve telefona autobuskih stanica i zeleznice u Baru,Niksicu i Podgorici.
Iznad Scepan Polja sam letos spavao golisav u satoru,ali imajte u vidu da su tu Maglic,Bioc,Pivska planina a i Durmitor je blizu.Ako nemas zimsku vrecu ili je 2kg ponesi mikrofiber cebence i letnju vrecu.Kampovi su po mom misljenju svuda preskupi.Kontaktirao sam skoro gazdu kampa Drina ispred Foce,trazio mi je skoro 9 evra za sator pod vedrim nebom i vlagom drine.
U Sutomoru je postojao kamp kod katolicke crkve blizu same obale,nije se isplatio.Nije to bas takooo samo,sta je problem da odete ujutru na zeleznicku stanicu u Sutomoru i potrazite smestaj za 5 eura?Hej 5 eura,bojler,krevet,sve.Odmorite kao ljudi,grofovski.Odakle bi isli i zasto u Virpazar?Jedino na tamo vozom pa nazad preko Rumije,ili na Pastrovica Goru pa preko Rumije nazad.
Nece vas tresti granicari.
U prilogu ti stavljam sliku sa kontaktom Tempo bike Podgorica,zastupnik Planet Bike,majstori vrhunski,uhvatis voz u Niksicu,ili bus u Pluzinama i terate,imaju sve delove.
Ne treba vam boravisna taksta.
Ne verujem da imate letnje vrece kompaktne koje su komforne na 0"c.Da nije to extreme?
Odradi snimke ekrana ili kako vec.na to dodaj cenu za bicikli 5 eura,ili da te drug ceka a ti odes za deo.
https://www.zcg-prev...red-voznje.html

Attached Thumbnails

  • Screenshot_20180714-001754_Chrome.jpg
  • 19554024_1510237292401149_4710758974082899481_n.jpg

  • 0

#12 tibip

tibip
  • Members
  • Pip
  • 18 posts

Postavljeno 16 July 2018 - 03:32 PM

U vezi osiguranja preko firme, obratio sam se koleginici u kancelarije, ali nije mi znala reći da li mi se osiguranje koje inače imam na radnom mestu može spojiti sa danima dok budem na putu u inostranstvu (ako sam Vas dobro razumeo u vezi overe papira u firmi), no dobio sam kontakt jednog čoveka koji se bavi ovakvim stvarima pa ću trebati da razgovaram sa njim možda i on bude imao neki predlog. I da, jesam zaposlen u Srbiji sa stalnim/neodređenim radnim odnosu. Helikopter nadam se neće biti potreban, iako još nisam leteo s njim, ne bih po takvoj situaciji zbog kojih oni dolaze. I nema poseban značaj, samo je jedna opcija koja pored svega što inače svaka osiguravajuća kuća pruža (tipa hitna pomoć, neki lekovi, lekarska pomoć ili intervencija, povratak kući u slučaju nezgode itd...), DDOR nabraja i helikopter. Recimo imamo u planu i jednu ili dve pešačke ture iznad Orahovca, i MOŽDA iz Kotora na Lovćen jer i šetati volimo, ima tu zmija, imamo i mi kamašne, vrućina je, stenovit teren... vrag ne spava pa bih radije da se osiguram što bolje mogu.
Kampovi su nam zaista poslednja skloništa. zaista bi voleli da izbegnemo te izdatke koliko možemo kako fizički tako psihički. Sa moje strane ova avantura nije uopšte bila u planu za ovu godinu zbog finansijskih ograničenja, ali se pružila prilika, i krivo bi mi bilo da ne iskoristim, tako sad gledam da "uštedim" na tome što nije neopodno, ili možemo i tako gledati da tih 5eur ću radije potrošiti na jednu veliku pljesku, a okupati se mogu na plažama :) Ovo naravno govorim neiskusnim shvatanjem. :)
Vreća jeste "baždarena" na 0"C kao extremna vrednost, 700gr je, mala kad se spakuje, pa ćemo pored nje ubaciti mikrofiber ćebe kao dodatak pa valjda izdržimo noći u brdima. Na primorju je valjda toplije i noću?
Sutomore nam je cilj 18. avgusta. Tamo čekamo bus i odatle se vraćamo u Suboticu. Virpazar je meni kao opcija, ako budemo ranije stigli, tipa 16-17. a partner bude želeo da odmara a mene volja još ponese, onda bih odvozio do Virpazara, jer mi to prošle godine bilo na umu ali se nije ostvarilo. Ovo za voz mi je simpatična ideja, mada malo deru sa cenom karte za bajk. Kod nas je 100din karta za bajk. :) Ako budem dovoljno odmoran i pripremim se nekako sa ishranom možda bih krenuo u jednom danu da odvozam tih 40+40km. Po nekoj proceni da sam prošle godine pedalao od Kotora gore na Jezerski i odatle preko Cetinja do Budve pa nazad u Kotor. Neka filizofija. To ću tamo saznati koliko je pametna i ostvariva. :)


  • 0

#13 Tamoinazad

Tamoinazad
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 213 posts

Postavljeno 16 July 2018 - 04:52 PM

Toplo je na primorju,kada se spustim dole spavam samo u svilenoj posteljini za vrecu
Pretpostavljam da zelite da se penjete iz Orahovca na tvrdjavu St.Andrija.Staza je lepo urasla,i put do gore je laksi iz Perasta(licno shvatio to).
Ne plasim i ne zezam se,nigde i nikada nisam video vise zmija nego tamo.Nema 50metara da se predje onim Austrougarskim kanicama a da ne vidis zmiju ili ti prepreci put,gore veliki oprez...veliki.
A put na Lovcen pesacki preko zidina i Krstaca gore je dobar izbor Postoji i staza iz sela Mirac,odvajanje na petoj serpentini za tvrdjavu Gorazde.Ne preporucujem tuda,staza urasla do grudi i neprohodna.
Evo procedure kako doci do prava na osiguranje:

Attached Thumbnails

  • Screenshot_20180716-184718_Chrome.jpg

  • 0

#14 tibip

tibip
  • Members
  • Pip
  • 18 posts

Postavljeno 16 July 2018 - 07:48 PM

Informacija o svemu :) Proveriću ovo za osiguranje. Bilo bi dobro da mogu iskoristiti.
Da, iz Perasta bi krenuli iznad Orahovca kod tvrđave. U Perastu imamo smeštaj pa nam nije problem ostaviti stvari da bi mogli pešačiti. Ne plašim se zmija, neko vreme sam hranio drugarove zveri pa nemam fobiju od njih, no ne bih da se kačim sa divljim rođacima pomenutih. Iznad Kotora sam pre dve godine lutao malo, krenuo ujutru na tvrđavu, odatle me privukla stazica koja se vidi i pristupačno je kroz jedan prolaz pa sam se popeno skoro do Žanjevog dola (nisam imao adekvatnu obuću za nastavak :D ). A bilo mi baš euforično, pogotovo zbog vidika.
Setio sam se još nečega.... posle Foče pre granice BiH-CG kod rafting kampa ili u blizini ima nekih mogućnosti da nađemo hranu? Na google mapi sam naletao na neke snimke iz te okoline gde se vidi neko roštiljanje, a par ljudi mi govorilo da od Foče do Plužina nema ni leba ni vode ni ptica.

I još nešto, u blizini Nikšića, u okolini jezera ili u tom kraju, možemo li naći mesto za šator?
I još nešto :) Ako smem pitati, deluje mi da ste dosta iskusni na ovim putevima, šta god napišem, kako biciklom, kako šetnjom, imate iskustva. :)


  • 0

#15 Tamoinazad

Tamoinazad
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 213 posts

Postavljeno 16 July 2018 - 08:37 PM

Nema od Foce do Pluzina nigde hrane,izvora ima na prvoj nizbrdici posle granicnog prelaza sa leve strane,ima mozda 7km dotle.U rafting centrima se moze u restoranu jesti,zato bih ja na tom potezu u Visegradu kupio zalihe u Dinarima.
Moze se satorovati oko Niksica.
U Pluzinama ima dobro snabdeveb market Aroma preko puta doma zdravlja i tu ide obnova zaliha pa polako dalje...
  • 0

#16 tibip

tibip
  • Members
  • Pip
  • 18 posts

Postavljeno 24 July 2018 - 07:38 AM

Sklapaju se delici opreme, Karta ucrtana i zapisani svi ovi detalji pa nadam se da ce sto manje nedostataka biti usput. :) Provozao se malo google-om, nasao neka zanimljiva usputna mesta gde ćemo svratiti na razgledanje. Nekako ćemo se uklapati u 6 dana vožnje pa kuliranje u primorju, samo da nas ne sprečava kiša.
Hvala Vam na korisnim informacijama. Ako ne pre, onda se javljam sa kratkim putopisom posle avanture. :)


  • 0

#17 tibip

tibip
  • Members
  • Pip
  • 18 posts

Postavljeno 25 August 2018 - 09:06 AM

Posle malo duže vremena, javljam se sa rezultatima. :)

Ova moja višednevna avantura biciklom bila je planirana i pripremana već od kraja proleća. Prvo samo bile fizičke pripreme, vožnje, kasnije i tehničke, sređivanje bicikle i opreme. Sve je bilo lako rešivo, sem sedišta. Sporiji tempo i drugačija pozicija sedenja su mi pravili probleme nakon dužeg vremena. Ni promena pozicije ni promena sedišta nisu pomogli i pomirio sam se sa tim da ću verovatno trpeti usput.

PRVI DAN 01.08.
Prvi dan je počeo putovanjem koje većinu ljudi iznenadi, jer sam autobusom premostio deo puta od Subotice do Užica, radi uštede energije i pre svega vremena. Bajs je bio rastavljen na osnovne delove, točkovi skinuti, volan, sedište, menjači, kočnice, i sve tako spakovano da ima najmanji mogući gabarit kako bi se mogao smestiti u prtljažnik autobusa zajedno sa ostalim stvarima.

DRUGI DAN 02.08
U Užice sam stigao negde posle ponoći, oko pola 1, i odmah navalio da sastavljam bajs jer tako spakovano sam bio potpuno nepokretan. Potrajalo je, i oko 3 završavam sastavljanje. Bez daljeg dugovlačenja, krenuo sam tako po mraku. Nakon nekoliko minuta mi pala ideja da umesto planirane putanje preko Bioske, idem preko Bajine Bašte. Stigao sam do Kadinjače i tamo sam se brzo predomislio, vratio se na plansku putanju, nisam hteo neinformisano da se zalećem preko Tare.
Polako je osvanulo, a meni se oči zaklapale od umora, morao sam stati usput prema Mokroj Gori da dremnem kratko. Posle sam nastavio, obilazeći Vitase i Drvengrad. Kasno popodne stižem u Kotroman, tamo sam se smestio šatorom uz obalu reke da prenoćim. Policija me kontrolisala, ali nije bilo problema

58km, 1350m visinska razlika

VITASI

_DSC5788.jpg
_DSC5796.jpg

DRVENGRAD

_DSC5818.jpg
_DSC5823.jpg
_DSC5839.jpg

TREĆI DAN 03.08.
Posle prelaska granice, obilazim Višegrad, ručak, teleća čorba i ćevapi u restoranu, i nastavljam dalje prema Goraždu, odnosno selu Sadba, gde su me ugostili zaista ljubazni ljudi u svom dvorištu, ponudili veoma prijatnom večerom i ujutru sa kafom.

76km, 1980m visinska razlika

VIŠEGRAD

_DSC5851.jpg

ANDRIĆGRAD
_DSC5885.jpg
_DSC5911.jpg

ČETVRTI DAN 04.08.
Iz Goražda krećem prema Foči i Plužinama. Pre ulaska u Foču sam zapazio tablu sa slikama i mapom do peščanih piramida, za koje nisam ni znao. Radoznalost me navela da odem u tom pravcu. Od glavnog puta su bile udaljene na oko 9km i nekih 400m visinske razlike. Put je obeležen tablama i na 4. km ima pijaće vode kod Derviševog izvora. Prve piramide su odmah na markiranom putu, a nešto dalje ima većih, samo što do njih se može samo peške stići, iz tog razloga sam odustao da ih pogledam. Put je delom relativno dobar, kasnije dosta razoren, bisagama mi je bilo jako nezgodno voziti po tome.
Posle Foče kod Broda na Drini sam malo zablejio i omašio skretanje. Skrenuo sam na desnu stranu Drine i vozio uzbrdo nekih 10-ak km. Asfalt je iznenadno bio dobar, usput dosta izvora sa pijaćom vodom, ali sam nažalost morao da se vratim do raskrsnice kod Broda da bih krenuo sa leve strane prema Plužinama. Put je bio znatno lošiji, jezivo mi je bilo voziti po grbavom asfaltu u gustom saobraćaju, gledajući odronske zidine uz ivicu puta, i naravno izvora vode nigde samo 2-3km dalje od Šćepan polja. Obeleženo je i tablom pored puta. Zbog omašaja kod Broda, izgubio sam dosta vremena i počelo je smrkavati. Do Plužina nisam mogao stići pa sam našao mesto za šator na malom poluostrvu 2km dalje od brane prema Mratinju.

98km, 2300m visinska razlika

PEŠČANE PIRAMIDE
_DSC5961.jpg

MRATINJE
_DSC5970.jpg

PETI DAN 05.08.
Ujutru sam spakovao šator, okupao se u jezeru i krenuo u selo da nađem vode za piće. U samom „centru“ pored potoka je česma sa izvorskom vodom, ledena i sveža. Odavde nastavljam do Plužina bez lutanja. U gradu sam samo dopunio zalihe hrane i odlučio da idem preko Durmitora. Nisam očekivao tolike poteškoće, grub je uspon, delom u hladu delom na otvorenim padinama, relativno aktivan saobraćaj asfalt prihvatljiv, ponegde sa nekim većim udarnim rupama. Dosta me iscrpeo uspon, i vreme brzo prolazilo i kasno popodne sam stigao do Trsa. Tu ima dva restorana, Eko Selo i Milogora. Prvo sam otišao do Eko Sela, da pitam za mesto za šator, konobar mi je ponudio divlju livadu za 4eur, to mi se nije sviđalo, pa sam otišao do Milogore. Tamo sam za džabe dobio mesto za šator u ograđenom delu, tuš sa toplom vodom i uredan toalet. Ovde sam jedino koristio vreću za spavanje toliko je zahladilo tokom noći.

36km, 3000m visinska razlika

PLUŽINE
_DSC6024.jpg
_DSC6039.jpg
_DSC6054.jpg

TRSA
_DSC6062.jpg

ŠESTI DAN 06.08.
Iz Trsa krećem prema Žabljaku. Celim putovanjem, ova deonica mi je bila najatraktivnija i najuzbudljivija. Prelepi su vidici i dobri putevi sa malo uspona i dosta spusteva. Zaustavljao sam se na svakom kilometru da bih fotografisao. Pre Žabljaka, na glavnom putu me je zaustavio čovek sa džipom, verovatno je po bisagama i mnogo opreme znao da sam turista i ponudio mi smeštaj u svom kampu. Mesto se zove Razvršje, i kamp nosi isti naziv. Namučio sam se na putu do njega, kratak je bio možda 500m, ali nagib puta je skoro 45 stepeni, nisam mogao voziti a sprinterice su mi proklizavale. No, ipak me oduševilo mesto. Ukopani su platoi za šatore, svaki ima svoj privatni radijus, tu i tamo klupe i stolovi, štrik za sušenje veša, hladovina istpod drveća, i dobro opremljeno kupatilo sa tuš kabinama, umivaonicima, sudoperom, frižiderima. I za bicikliste sve ovo sa popustom za 2eur.

41km, 970m visinska razlika

DURMITOR
_DSC6181.jpg
_DSC6193.jpg
_DSC6226.jpg


DURMITOR-SEDLO
_DSC6275.jpg
_DSC6306.jpg

SEDMI DAN 07.08.
Ujutru sam hteo obići jezera kod Žabljaka. Do njih se može stići direktno iz kampa, peške, ali nisam imao volje za dugu šetnju pa sam biciklom trknuo do grada i do Crnog jezera. Obišao sam oba jezera, noseći bajs na ramenu, dakle nije za biciklističi obilazak, samo pešački. Ulazak u nacionalni park je 3eur. Posle kupovine namirnica se vraćam u kamp po stvari i nastavljam put prema Nikšiću. Predeli i dalje lepi. Usput sam svratio do kanjona Nevidio pre Šavnika. Malo treba obratiti pažnju jer iz pravca Žabljaka nisam primetio konkretne oznake za kanjon, tako sam skoro i proleteo pored njega, iz suprotnog pravca već ima signalizacije. Na ulasku u kamp u kanjonu je info tabla sa cenama i pravilima. Biciklistima je ulaz 1eur, ali svi moraju imati licenciranog vodiča da bi ušli u kanjon. Za ovako nešto nisam bio raspoložen pa sam nastavio voziti u dubinu kanjona prema Komarnici nekih 6-7km. Odavde sam se vratio na glavni put i nastavio prema Nikšiću. Iz daljine sa brda se videlo kako se oblaci nagomilavaju iznad Nikšića pa sam odlučio da smeštaj nađem u bližem selu Rastovac valjda. Smestio sam se u kampu restorana Kvisko. Prostor za šator je koštao 4eur sa upotrebom tuša sa toplom vodom, toalet i struju.

80km, 1200m visinska razlika


ŽABLJAK
_DSC6349.jpg

ŽABLJAK-Staza oko jezera
_DSC6383.jpg

KAMP "RAZVRŠJE"
_DSC6411.jpg

KANJON NEVIDIO
_DSC6440.jpg

NIKŠIĆ
_DSC6462.jpg

OSMI DAN 08.08.
Iz kampa sam otišao da obiđem prvo jezera, Krupačko i Stansko. Prvo sam odmah i našao, od njega sam lako stigao i do Slanskog, posle sam hteo obići Nikšić, ali nazalost obilaskom jezera sam zaobišao i grad. Nisam imao volje da se vratim i nastavio putem dalje da stignem do primorja. Put kojim sam išao nije baš turistički, jedva po neko selo, većinom pusti krajevi, sa naizmeničnim usponima i spustevima, psihički malo težak teren, jedva sam čekao da ugledam Lovćenske vrhove. Prethodni dan mi se javljali blagi bolovi u levom kolenu ali mi se nije činilo ozbilnjim, međutim posle 30km se vratio bol i morao sam više forsirati desnu nogu, srećom sprintericama je lakse bilo prebaciti snagu na desnu nogu. Kod Njeguša je urađen nov asfalt, kao i tunel dugačak 2500m, osvetljen i provetren pa nije problem preći preko njega. Za kraj je ostao spust sa 24 serpentina do Kotora i najzad očekivan vidik na Boku. Tu se i vazduh drastično promenio. Iz sveže planinske klime odjednom upao u vreo i sparan vazduh, i asfalt je zračio vrelinu. U gradu uobičajena gužva, jedva sam se provlačio i biciklom.

103km, 1500m visinska razlika

NIKŠIĆ-RASTOVAC
_DSC6465.jpg

NIKŠIĆ-SLANSKO JEZERO
_DSC6476.jpg

KOTOR-SERPENTINI
Kotor.jpg

Ovim se i završila moja biciklistička avantura. Želja mi je bila da obiđem Skadarsko jezero, takođe i Dubrovnik, ali jednim delom me koleno sprečilo na 3 dana, drugim delom, hteo sam se opustiti i uživati u letovanju. Sledećih 8 dana sam provodio vozajući se na plaže van Kotora, Ljuta, Orahovac, Plavi Horizonti. Jedan dan sam odvojo da pređem duž Vrmca. Kako sam čitao članak o mogućnosti vožnje po grebenu brda od Gornje Lastve nazad do Kotora, pošao sam tim putem kako je pisalo u tekstu. Posle G. Lastve sam imao veliko iznenađenje, ogromno kamenje po putu je bukvalno onemogućilo da vozim čak i da guram biciklu. Tim putem se samo peške može ići a i to pažljivo da čovek ne izvrne nogu.
Predzadnji dan letovanja sam posvetio pešačkom obilasku bedema iznad starog grada. Krenuo sam planinarskom stazom koja je markirana i vrlo atraktivna. U samom početku staže postoji i nova ferata putanja. Vidik sa brda je prelep, neopisiv, odakle se u povrtaku može stići do vrha tvrđave kroz malo prozorče.
Zadnji dan mi je ostalo malo vremena za plažu i rastavljanje bicikla, kako bih ponovo mogao staviti u prtljažnik autobusa. Uobičajeno čekanje od pola sata na autobus i posle 17 sati putovanja do Subotice.

Attached Thumbnails

  • _DSC5851.jpg

  • 5

#18 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1394 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 25 August 2018 - 10:45 AM

Lepo putovanje :)

Ne znam kakvim autobusom si putovao, ali najcesce je dovoljno skinuti samo torbe sa bicikla jer moze ceo da stane dole u boks. Eventualno skines prednji tocak, ako je autobus manji ili je guzva.
  • 0

#19 tibip

tibip
  • Members
  • Pip
  • 18 posts

Postavljeno 25 August 2018 - 11:44 AM

Evo tri faze transformacije :)
IMG_20180817_163306.jpg

IMG_20180801_134314.jpg

IMG_20180817_125749.jpg

 

Ove godine sam putovao Božurom. Prošle BlueLine-om. Rečeno mi bilo da se bicikla treba rastaviti i upakovati, tako sam i postupio.
S jedne strane sam i ja bio sigurniji, da se nešto neće iskriviti ili polomiti ako ovako kompaktiram, s druge strane, ovi autobusi su uvek krcato popunjeni i putnicima i prtljagom. Ovako je malo zezanje ali sa tri imbus ključa se sve reši. :)


  • 1





Also tagged with one or more of these keywords: užice, bih, foča, nikšić, kotor, sutomore, more, 2018, saveti, kamp

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika