Rajović 18. na Svetskom prvenstvu u Kataru

Rajović osamnaesti na planeti. Juniori Stojnić i Ilić nisu završili trku na SP u Dohi.
Nedelja, 16. oktobar 2016
Rajović 18. na Svetskom prvenstvu u Kataru

Još jedan fantastičan rezultat za srpski biciklizam na Svetskom prvenstvu u Dohi. Dušan Rajović, koji će tek u novembru napuniti 19 godina, osvojio je 18 mesto u drumskoj trci (166 km), u konkurenciji mlađih seniora (do 23 godine).

Član Metalca iz Kraljeva, prošao je ciljem u vremenu pobednika iz Norveške, Kristofera Halvorsena, koji je u foto-finišu nadmašio srebrnog nemca Akermana, dok je bronza pripala Italijanu Marečku. Dug finiš imao je Rajović, jer je u većem delu trke bio u sredini vodeće grupe, pa je u završnici morao čak i da izbegne nekoliko padova, u kojima su mahom učestvovali biciklisti iz Hrvatske, Belgije, Francuske…

– Startovali smo u podne na 42 stepena celzijusovih. Od samog početka trke, bili su padovi, ali sam uspešno zaobilazio. U begu je bilo oko 15 vozača imali su tri minuta prednosti. Tokom trke, grupa vozača iz Norveške su uhvatili begunce napred maltene u poslednjem krugu. Bio sam oko 30. pozicije na 2 kilometra od cilja. Na poslednjem kilometru sam već prišao na 20. Na nekih 500 metara do pred kraj, bio je veliki pad na desnoj strani. Zaobišao ih po levoj strani, a pad su uzrokovali Francuz i Belgijanac, koji su praktično povukli za sobom grupu od još dvojice trojice vozača.. Teško je biti u top deset ili uzeti medalju, ali sam se borio i zadovoljan sam rezultatom – komentarisao je Rajović posle trke.

Ostala dvojica srpskih biciklista, trku su završila u donjem delu plasmana. Stefan Stefanović je zauzeo 120. mesto, a Dušan Kalaba je bio 138.

REZULTATI
Drumska trka (166 km), takmičari do 23 god: 1. Kristofer Halvorsen (Norveška) 3:40,53 časova, 2. Paskal Akerman (Nemačka), 3. Jakub Marečko (Italija), 4. Fil Bauhaus (Nemačka), 5. Amund Grondal Jansen (Norveška), 6. Džejson Loundis (Australija), 7. Ivan Garsija Kortina (Španija), 8. Aksel Nomela (Estonija), 9. Džonatan Diben (V. Britanija), 10. Alen Banašek (Poljska) svi u vremenu pobednika… 18. Dušan Rajović (Srbija) u vremenu pobednika… 120. Stefan Stefanović (Srbija) +5,07 minuta zaostatka… 138. Dušan Kalaba (Srbija) +8:05 minuta zaostatka… Napomena: trku je završilo 149 takmičara od 188 koliko ih se pojavilo na startu.

Drugi u svom godištu!

Dušan Rajović je bio jedan od najmlađih učesnika jučerašnje drumske trke, a u svom godištu (1997), na kraju je imao drugo vreme, iza poljaka Banašeka, koji je zauzeo 10. mesto.
Bio je i najbrži od svih biciklista iz regiona, a Srbiju je svrstao uz rame takvim velesilama, kakve su SAD, Holandija, Kolumbija, dok su mu u leđa gledali svi Francuzi, Švajcarci…

Juniori Stojnić i Ilić nisu završili trku na SP u Dohi

Ne toliko sjajna i dinamična, koliko naporna, bila je trka juniora na 89. izdanju Svetskog prvenstva drumaša u Dohi. Ponovo nesnosna vrućina 43 stepeni Celzijusovih, staza dužine 135,5 kilometara nije zahtevala samo tehničku spremnost koliko ozbiljan fizički napor. Pobeda je pripala Dancu Jakobu Egolmu koji je štopericu zaustavio na 2:58,19 i to se od grupe odvojio na poslednjem kilometru od cilja.

Preostala grupa od čak 17 takmičara stigla je u vremenu drugoplasiranog Markla Niklasa iz Nemačke (2:58,26), a na podijum se popeo i svajcarac Reto Miler koji je stigao treći.
Dva Srbina Veljko Stojnić i Ognjen Ilić iako su priželjkivali da završe trku, nisu uspeli u naumu. Stojnić je odustao u petom, dok je njegov mlađi kolega Ilić u šestom krugu. Vredi napomenuti da je trku završilo 112 takmičara a njih 74 je odustalo?!

– Nije bilo kako smo planirali, ja sam, žargonski rečeno otpao jer sam ostao bez vode zbog loše komunikacije sa trenerom i selektorom koji su dodavali vodu. Tada je bilo i najbitnije uzeti vodu jer je bila velika brzina i svi su išli koliko su mogli. Zbog nedostatka tečnosti grčevi su usledili pri velikom opterećenju i jednostavno nisam mogao da opstanem u glavnoj grupi. Rekli su da uzmem vodu od neutralnog vozila iza, ali pri toj brzini se nije moglo izdvojiti iz grupe, uzeti vodu, i vratiti se. Trka sama po sebi je bila veoma brza, brža za 1,5 km/ času od prethodne koji su vozili mlađi seniori. Takođe, na rezultat da je uticalo i moje loše pozicioniranje u grupi, a to je zbog manjka iskustva. Poznato je da mi ne vozimo mnogo trka sa puno vozača kao ostale takmičarske reprezentacije – rekao je Veljko Stojnić odmah po završetku trke.

Ognjen Ilić, bio je nešto kraći u oceni:

– Trka je bila prebrza sa strahovitim promenama tempa. Bilo je prevruće i trebalo je izbeći brojne padove. Pružio sam maksimum, ali očito da nije bilo dovoljno za bolji epilog- realan je Ilić.

REZULTATI
JUNIORI: 1. Jakob Egolm (Danska), 2:58,19, 2. Markl Niklas (Nemačka) 2:58,26, 3. Reto Miler (Švajcarska), 4. Luka Mocato (Italija), 5. Žiga Horvat (Slovenija), 6. Žiga Jerman (Slovenija), 7. Ide Šeling (Holandija), 8. Jaka Primožič (Slovenija), 9. Sedrik Ulebo (Norveška), 10. Heri Svinaj (Australija) – svi u vremenu drugoplsiranog…Veljko Stojnić i Ognjen Ilić nisu završili trku.

JUNIORKE: 1. Elisa Balsamo (Italija) 1:53,04, 2. Skajler Šnajder (SAD), 3. Suzan Andersen (Norveška), 4. Karolina Perekitko (Poljska), 5. Leticija Paternoster (Italija), 6. Ema Norsgard (Danska), 7. Franziska Brose (Nemačka), 8. Sandra Alonso Domingez (Španija), 9. Lian Lipert (Nemačka), 10. Simon Eg (Danska) – sve u vremenu pobednice…

Izvor: BSS
KOMENTARI
  • Sapsan

    Dejan roadbike (Sapsan)

    16. okt 2016 20:24h

    Lepo cestitke .

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem