Vedro nebo Skaja

Sjajan vikend britanske ekipe čiji je Riči Port slavio na etapnoj Trci oko Katalonije, a Gerent Tomas ostvario pobedu na klasiku E3 Harelbeke i treće mesto na Gent – Vevelgemu.
Utorak, 31. mart 2015
Vedro nebo Skaja

Očekivao se žestoki okršaj Kristofera Fruma (Skaj) i Alberta Kontadora (Tinkof – sakso) minule sedmice na Pirinejskom poluostrvu. Dok je popularni Beli Kenijac totalno propao u plasmanu posle kraljevske etape koja se završila na usponu, natovarivši zaostatak od neverovatnih 28 minuta, do kraja megdana pretvoren u ogromnih tri četvrti sata, El Pistolero nije bio u stanju da nadoknadi sedam sekundi zaostatka za Ričijem Portom. Štaviše, poslednjeg dana trke Kontadora je sa postolja skinuo Alehandro Valverde (Movistar),  sjajnom borbom i trećom pobedom na ovogodišnjoj Kataloniji.

Kris je pokušao da uteši navijače konstatacijom da ne pati više od bolesti koja ga je sprečila da učestvuje na trci Tireno – Adriatiko, već da je samo u lošoj formi, a da do Tur d'Fransa još ima dovoljno vremena da se „podigne”. Činjenica je da ima mnogo da radi ukoliko želi da izađe iz 45 minutne rupe za klupskim kolegom.

Ukoliko ih je Frum ponovo „izneverio”, Skajevci nikako nemaju razloga da se žale s obzirom na odličan početak sezone drugih pulena.

Port se pokazao boljim od asa iz rukava. Posle drugog mesta na trci Daun Ander, četvrtog na Volta ao Algarve, usledila su dva trijumfa na prestižnim nadmetanjima kao što su Pariz – Nica i pomenuta Katalunja. Australijanac je zasluženo vodeći u poretku vozača UCI Svetskog tura, a što je još važnije, ozbiljno je istakao kandidaturu za osvajanje legendarnog Đira u maju. Osim što je odoleo izazovima Valverdea, Port se pokazao boljim u direktnom duelu sa Kontadorom, koji će biti njegov glavni rival u Italiji. Iako je Pistolero pokušavao da napada na presudnom usponu u Kataloniji, u poslednjem kilometru Riči ga je sa lakoćom ne samo stigao nego i prestigao demonstriravši ko je trenutno najopasniji vozač u elitnom karavanu.

Gerent Tomas uspesima je i više iznenadio nego Port. Velšanin je bio moćan u završnici klasika E3 Harelbeke, na kome je izborio impresivan solo trijumf uskrativši poslušnost saborcima iz bega Zdeneku Štibaru (Etiks – Kvikstep) i Peteru Saganu. Na trci Gent – Vevelgem dva dana kasnije, u poteri sa Nikijem Terpstrom (Etiks – Kvikstep) za, ispostaviće se, slavodobitnikom Lukom Paolinijem (Kaćuša), domogao se najnižeg stepenika postolja. S obzirom na povrede Toma Bonena (Etiks – Kvikstep) i Fabijana Kanćelare (Leopard Trek), magli u kojoj se nalazi Sagan, mnogi vide Tomasa kao jednog od prvih favorita za osvajanje monumentalnog klasika Trke oko Flandrije sledeće nedelje.

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem