Ultra endjurans trka na Bliskom istoku startuje u februaru / BikingMan Oman

Sve vrste ultra endjurans događaja postaju sve popularniji širom sveta, od trčanja, avanturističkih trka i svega između pa do biciklizma. Zavisnici od adrenalina ovih dana idu još dalje, brže, penju se više i idu na najudaljenija mesta na planeti.
Utorak, 14. novembar 2017
Ultra endjurans trka na Bliskom istoku startuje u februaru / BikingMan Oman

Ušuškan na jugoistoku Arabijskog poluostrva nalazi se Oman, država koja je suprotno popularnom verovanju, mnogo više od velike pustinje na Bliskom istoku. Zapravo, Oman ima prilično raznovrstan teren, od velikih rečno-obalskih oaza, zadivljujuće obale duž Persijskog zaliva, Arapskog mora i Omanskog zaliva, planine Al Hadžar i veliku dinsku regiju - Vahiba pustinju. Najviša tačka, Džabal Šems što znači planina sunca na arapskom, visoka je 3.010 metara nadmorske visine. Oman je u stvari neverovatno bezbedan za posetioce iz celog sveta, a država važi kao izuzetno gostoljubiva za sve kulture.

U davnim vremenima Oman je služio kao trgovački centar za komercijale aktivnosti, pre svega za prodaju tamjana i kao jedna od vodećih trgovinskih regija u celom Persijskom carstvu. Zloglasna morsko-svilena ruta je išla uz Omansku obalu sve do Arapskog mora.

Moderna ruta drugačije vrste osmišljena je za 2018. godinu u obliku prve ikada, samoodržive, ultra biciklističke avanture čiji je start planiran za 28. februar naredne godine iz Omanske prestonice, grada Muskata. Trka dužine 1000 kilometara je delo organizacije BikingMan, francuske organizacije koju vodi Eksel Kerion (Axel Carion). Osnivači BikingMan-a Eksel i Leticija, su 2015. godine prešli Južnu Ameriku na biciklima za šest meseci, nakon čega su prešli veličanstveni planinski venac Anda. Tokom njihove 13.680 kilometara duge vožnje kada su posetili neke od najudaljenijih regija Južne Amerike, doživeli su neverovatna iskustva. Upoznavali su se sa lokalcima, sklapali prijateljstva sa strancima na putu i ponekad se gubili. Kada su se vratili kući, znali su da žele da podele ovo iskustvo sa drugima te su iz tog razloga 2016. godine pokrenuli “Inca Divide” trku. 

Oman endjurans trka

Širom sveta poznat i uspešan dvojac na ultraškoj bici sceni, odlučili su da naprave još jedan događaj bliže svom domu i tako je stvoren Biking Man Oman. Ciljajući da stvore slično iskustvo poput Inca Divide, trka u Omanu će imati uspon od skoro 9.145 metara tokom 1000 kilometara dužine i takmičari će morati da je završe u roku od pet dana (120 sati) ili manje. Iako spada u trke zbog svog vremenskog limita i predviđenih nagrada za najbolje finaliste, ovo će biti mnogo više od tradicionalne trke. Fokus ovog događaja će biti na povezivanju biciklista sa ljudima sličnih senzibiliteta i avanturističkog duha.

Za endjurans bicikliste koji žele novu avanturu sa potpuno drugačijim pristupom ova premijerna ultra biciklistička trka u Omanu bi mogla da bude karta za jedinstvenu i čistu zabavu. Po ceni od 499 evra za kotizaciju, učesnici će biti obezbeđeni sa smeštajem, prevozom od i do aerodroma, GPS-om za praćanje, lokalnom SIM karticom za telefon, korišćenjem dva kampa koji će biti postavljeni na sredini rute, učešćem na zabavi nakon trke, nagradama i tako dalje. Planirano je da se trka ograniči na samo 50 učesnika pa zato možemo očekivati i da će se mesta jako brzo rasprodati.

Pored ove trke u Omanu rezervisana su dodatna dva termina, 29. april Korizika i 1. jul Peru. Za više informacija o ovoj i ostalim trkama pogledajte stranicu BikingMan.

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem