Nairo Kintana otresao rivale na trci Tireno - Adriatiko

Nairo Kintana (Movistar) briljirao ubedljivim trijumfom. Dajemo ukratko pregled stanja forme lidera svetskog elitnog pelotona.
Petak, 20. mart 2015
Nairo Kintana otresao rivale na trci Tireno - Adriatiko

Trka Tireno – Adriatiko (11 – 16. marta) trebalo je da bude pozornica velike uvertire u bitke koje će ljubitelje biciklizma očekivati u julu na Tur d'Fransu. Dok je Nairo Kintana (Movistar) briljirao ubedljivim trijumfom, Vinćenco Nibali (Astana) i Alberto Kontador (Tinkof – Sakso) bili su prilično diskretni na drumovima „Između dva mora”. Kristofer Frum (Skaj) nije se ni pojavio u Italiji zbog bolesti.

Dajemo ukratko pregled stanja forme lidera svetskog elitnog pelotona.

NAIRO KINTANA

Kolumbijac nije okusio slavljenički šampanjac još od Trke oko Burgosa minulog avgusta. Usledila je Vuelta na kojoj je najviše ambicije srušio težak pad na individulanom hronometru i odustajanje od nadmetanja. Osvajač Đira 2014. ponovo je na putevima Italije pronašao formulu uspeha. Teški uslovi u kojima su grcali protivnici bili su odskočna daska za Kintanu koji najbolje pliva u vrtoglavim nadmorskim visinama. Nairo je na kraljevskoj etapi trke Tireno – Adriatiko na usponu Termilo pod snegom otresao rivale uz prednost koja mu je garanotovala miran završni hronometar i prvi trijumf na popularnoj „Trci između dva mora”. Pre nego što se opet bude borio za pobedu na Trci oko Baskije (6 – 11. aprila), Kintana će zaći u belgijske klasike kako bi se vežbao za vožnju po kaldrmi koja će i ove godine biti važan sastojak Trke oko Francuske.

ALBERTO KONTADOR

Možda nije bilo dvoboja sa Kristoferom Frumom, ali Alberto Kontador bio je usred paljbe svih ambicioznih lidera ekipa na trci Tireno – Adriatiko. Popularni El Pistolero nije pucao od uspeha kao prethodne godine kad je trijumfovao. Tek peti u konačnom plasmanu (+0,39) u odnosu na Naira Kintanu, Španac se čak dobro prepao kad je u četvrtoj etapi doživeo pad na kišom natopljenom putu. Dok je uveravao konkurente i javnost da „nije bilo ništa, samo nekoliko ogrebotina”, Kontador se ujedno utešio pričom da je Tireno, na kraju krajeva, bio dobar trening za predstojeći Điro u maju. Kad se osećao dobro, Alberto je bio luksuzni radnik u ekipi Tinkof – Sakso kako bi se raštrkao peloton i pripremila pobeda Petera Sagana u šestoj etapi, ali i barem malo smanjile tenzije između vlasnika tima Olega Tinkova i direktora Bjarnea Risa. Sa Frumom bi pedale trebalo da ukrsti na Trci oko Katalonije (23 – 29. marta).

VINĆENCO NIBALI

Najveća briga Vinćenca Nibalija mogla bi da bude isključenje ekipe Astana iz UCI Svetskog Tura ukoliko se dokaže organizovan doping. Tokom trke Tireno – Adriatiko, poznata Ajkula iz Mesine bila je poput gledaoca koji je super pozicioniran da posmatra akciju. Ni na jednoj etapi nije bio u prvih deset, a konačno je bio tek sedamnaesti. I na trci Strade Bjanke bio je transparentan sa jednim neprimetnim 40. mestom. Ipak, ne treba se preterano alarmirati oko forme Italijana. Ni prošle godine, Vinćenco nije oduševljavao u prvom delu sezone. Trku Pariz – Nica 2014. završio je na beznačajnoj 21. poziciji, recimo. Dođe centralni događaj sezone, što je za sve važne bicikliste Tur d'Frans, i Nibali nije imao premca u borbi za legendarnu žutu majicu. Ruku na srce, ambicije glavnih rivala popadale su još u prvim danima nadmetanja, ali Italijan je impresionirao spretnošću i snagom na najraznovrsnijim terenima.

KRISTOFER FRUM

Ni prošle godine Kris Frum nije učestvovao na trci Tireno – Adriatiko, iako je pompezno bio najavljivan kao deo pelotona megdana. Žalio se tad na probleme sa leđima. Organizatori su ovog puta svakako bili veoma razočarani, čak prilično ljuti, što je u poslednjem trenutku Britanac rođen u Keniji ponovo otkazao prisustvo. Frum se sad pravdao plućnom infekcijom, preko društvenih mreža. Dok su se rivali mučili u kišnim i snežnim uslovima „Između dva mora”, Kris se putem Tvitera žalio kako mu tokom sezone nedostaju bela čokolada i Bejlis. Do odmeravanja snaga sa Kontadorom čekaće se pomenuta Trke oko Katalonije. Nibalija verovatno neće videti pre Kriterijuma Dofinea (7 – 14. juna). 

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem