Barde poziva na zabranu korišćenja radio komunikacije na trkama

“Nisam u biciklizmu da bih bio neprijatelj broj jedan timu Sky” rekao je francuz. Romen Barde javno je zauzeo stav podrške za oduzimanje timskih radija, on smatra da će takmičenja postati nepredvidljivija, a vozači će se više pokazati kao sportisti.
Petak, 7. decembar 2018
Barde poziva na zabranu korišćenja radio komunikacije na trkama

Priznavši da se njegovo viđenje ove teme promenilo, francuz je rekao da podržava zabranu korišćenja slušalica preko kojih trkači dobijaju informacije o trci od svojih menadžera, kao što su upozorenja na dolazeće ključne tačke kao i trenutno stanje ostalih takmičara.

Ovo je samo jedan aspekt mnogo šire debate koja je trenutno u jeku na temu kako učiniti sport zanimljivijim. Bardet je sam napravio paralelu između ove priče i osećaja frustracije zbog načina na koji je tim Sky dominirao na Tur de Fransu.

“Jedina briga, u glavama određenih ljudi, je predvidljivost trke,” rekao je Bardet reporterima u opširnijem intervjuu za AG2R La Mondiale tokom timskih priprema u kampu u frncuskim Alpima prošle nedelje. “To saznanje da je Sky tim mogao da osvoji TdF sa bilo kojim od svojih vozača, to je ono sa čime organizatori trke žele da se pozabave, da stvore što nepredvidljivije scenarije.”

Organizatori TdF-a zaista i jesu pokušali da urade upravo to. Količina vremena za probna takmičenja drastično je smanjena u poslednjih nekoliko godina, dok je direktor trke Kristian Prudhome (Christian Prudhomme) javno izrazio svoju želju za još otvorenijim trkama, predlažući zabranu brzinometara i uspešno zagovarajući smanjivanje brojčanog stanja timova.

Bardet je završio na pobedničkom podijumu TdF-a iza Krisa Fruma 2016. i 2017. godine, a ove godine je zauzeo šesto mesto, dok je na pobedničko mesto došao velšanin Geraint Thomas. Bardet je početkom novembra rekao da će podržati bilo koju meru koja će malo razdrmati TdF, a nedavno je izabrao da ta, početna mera bude ukidanje slušalica.

Timovi koji učestvuju u Grand Tour trkama ove godine smanjeni su sa devet na osam članova. Bardet smatra da se taj broj treba dodatno smanjiti. “Smanjimo ga ponovo, to će jako brzo dovesti timove u nevolju. Možda je to malo previše ekstremno za TdF – nekoliko sudara i tim bi mogao da spadne na četvoro ljudi – ali to je sport, i on nekada ume da bude okrutan.”

Prilikom razgovora o ovim novim merama, Bardet je eksplicitno pominjao britanski tim i nastavio je da naglašava rastuću tenziju između njegovog AG2R i tima Sky. Kako su ova dva tima u konstatnom rivalskom sukobu na trkama već neko vreme, njegovi predlozi teško da će dobro proći u Mančesteru. Bardet je naglasio da on nije u biciklizmu da bi bio neprijatelj broj jedan britancima. Rivalstvo izmedju francuskog i britanskog tima ima i tu nacionalnu notu. Tim Sky dobio je neprijateljsku dobrodošlicu na putevima Francuske u julu ove godine kada je publika usmerila svu svoju podršku Bardetu i ostalim članovima tima nadajući se konačno domaćem pobedniku TdF-a prvi put posle 30 godina.

Izvor: Piše: Izabela Škrbić
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem