Alehandro Valverde osvojio i Lijež - Baston - Lijež

Samo četiri dana pošto je osvojio Valonsku strelu, Alehandro Valverde trijumfovao je na monumentalnom klasiku Lijež – Bastonj – Lijež.
Ponedeljak, 27. april 2015
Alehandro Valverde osvojio i Lijež - Baston - Lijež

Samo četiri dana pošto je osvojio Valonsku strelu i sedmicu kako je bio drugi na Amstel zlatnoj trci, Alehandro Valverde (Movistar) trijumfovao je na monumentalnom klasiku Lijež – Bastonj – Lijež. Španac je u 101. izdanju najstarije jednodnevne trke savladao grupu od petnaestak vozača u završnom sprintu. Iza Valverdea kao i na Valonskoj streli bio je mladi francuski biciklista Žilijen Alafilip (Etiks – Kvikstep). Postolje je upotpunio Hoakim Rodrigez (Kaćuša). Alehandru je ovo treća pobeda na Lijež – Bastonj – Liježu, a prethodnih puta slavio je 2006. i 2008.

Iskusni Španac je na poslednjem usponu uspeo da stavi pod kontrolu plan koji je ekipa Kaćuša imala za završnicu. Daniel Moreno koji je radio za lidera Rodrigeza  prvi je napao iz petnaestočlane grupe. Najviše što mu je Valverde dozvolio bilo je tridesetak metara prednosti. Alehandra je ispratio i Purito. Na završni sprint je ipak stigla čitava vodeća grupa. Valverde, koji je prethodnog dana navršio 35. godinu života, pokazao je da još ima snage u nogama da posle 253 kilometara savlada ubedljivo protivnike na kišom natopljenoj ulici.

Može se reći da je u Ardenima Valverde doživeo drugu mladost.

- Svakako da je osećaj neverovatan! Bio sam u problemu kad sam video da Moreno odlazi, ali odlučio sam da dam i poslednji atom snage, ukoliko treba, da ga stignem. Rizikovao dam da izgubim dosta energije za konačni sprint, ali očigledno se ni rivali nisu mnogo bolje osećali posle više od šest časova trkanja  - istakao je Valverde.

Čuveni Ardenski triptih klasika, otkrio je i nadu i francuskom biciklizmu. Alafilip, star svega 22 godine, impresionirao je sa dva druga mesta. Naročito je na Lijež – Bastonj – Liježu morao da se bori pošto je učestvovao u padu koji se desio na 38. Kilometru u kome su iz trke ispali Nikolas Rouč (Tinkof – Sakso) i Jukuja Araširo (Juropkar). Bio je uhvaćen u gužvu i branilac titule Sajmon Gerans (Orika). Australijanac je pao još jednom i morao da odustane od nadmetanja.

Rezultati: 1. Valverde (Španija, Movistar) 6:14,20, 2. Alafilip (Francuska, Etiks – Kvikstep), 3. Rodrigez (Španija, Kaćuša), 4. Kosta (Portugal, Lampre – Merida), 5. Krojciger (Češka, Tinkof – Sakso), 6. Barde (Francuska, La Mondijal), 7. Enao (Kolumbija, Skaj), 8. Pocovivo (Italija, La Mondijal), 9. Fuglsang (Danska, Astana), 10. Moreno (Španija, Kaćuša) svi u vremenu pobednika..

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem