Filipo Fortini u žutom nakon prve etape 56. Trke kroz Srbiju

Filipo Fortini u žutom. Stević zbog pada morao da odustane od daljeg takmičenja.
Sreda, 15. jun 2016
Filipo Fortini u žutom nakon prve etape 56. Trke kroz Srbiju

Završena je prva etapa tradicionalne, 56. Međunarodne biciklističke trke kroz Srbiju, koja je vožena juče od Beograda do Loznice. Na deonici dugoj 144 kilometara pobedio je Italijan Filipo Fortini (3.20,12), drugi je kroz cilj prošao njegov zemljak Mateo Malučeli, a treći je bio Ahmet Orken iz Turske, obojica u vremenu pobednika.

Iskusni Fortin prvi se domogao žute majice, ali je obukao i zelenu, za najboljeg vozača na brdskim ciljevima. Plava majica, namenjena najboljem na prolaznom cilju, pripala je Aleksu Turinu, a tačkasta za najborbenijeg vozača srpskom takmičaru Dušanu Rajoviću.

Ipak, neprijatna vest koja je sigurno ostavila u senci dobre vožnje i rezultate je povreda Ivana Stevića, najboljeg drumskog vozača iz Srbije i jedinog predstavnika naše zemlje na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru.

Stupili smo u kontakt sa Dušanom Banovićem, sportskim direktorom trke koji je sve vreme bio sa Stevićem, a potom i na vezi sa lekarima.
- Za Ivana je, na žalost, trka završena. Dogodio mu se takav peh da je na tri kilometara od cilja pao, zapravo, grupa turskih vozača ga je oborila, a onda ga je i jedan takmičar, dodatno gurnuo. Prema prvim lekarskim nalazima, naprslo mu je jedno rebro i ključna kost. Ogradio bih se od bilo kavih daljih prognoza. Postoji mogućnost da ako je ključna kost pukla, da se stavi specijalna pločica, kako bi što pre zarasla i kako bi se Stević u najkraćem mogućem roku oporavio za Olimpijske igre koje ga očekuju. Svima nam je jako žao što se ovo desilo, ali očekujemo brz Stevićev povratak. On je bio i dvostruki šampion ove trke, ali je dosta polagao u ishod ovogodišnje „Trke kroz Srbiju” i bio jedan od ozbiljnijih kandidata za pobedu – naglasio je Banović. 

O samoj trci, Banović je komentarisao:
- Bilo je više begova u prvoj etapi. U jednom trenutku, bila je grupa od 25 vozača i oni su imali prednost od minut i 40 sekundi. Grupa se prilikom skretanja iz Šapca ka Loznici organizovala i počela da lovi odbegle takmičare. Stigli su ih pre prvog uspona, i tu je trka nastavila da se odvija po principu napada i skokova takmičara iz raznih ekipa. Što se tiče naših takmičara, oni su uglavnom napred vozili i bili u jakom sprintu do same završnice.

Danas je na programu druga etapa, Bajina Bašta – Priboj u dužini od 106,4 kilometara. Start je u 13 časova.

REZULTATI
1. Filipo Fortin (GM Europe Ovin Italija) 3:20,12, 2. Mateo Malučeli (Unieuro Viljer Treviđani Italija), 3. Ahmet Orken (Konja Turska), 4. Joanis Tamuridis (Sinerdži Baku Azerbejdžan), 5. Papok Siarheji (Minsk Belorusija), 6. Josip Rumac (SD Turbo Rupovci Slovenija), 7. Matija Viel (Unieuro Viljer Treviđani Italija), 8. Konrad Tomasijek (Partizan), 9. Frank Hauser Klemenc (Tirol Sajkling Tim Austrija), 10. Matić Veber (Slovenija nacionalni tim) (svi u vremenu pobednika)

Izvor: BSS
KOMENTARI
 • Milan_R

  Milan R. (Milan_R)

  16. jun 2016 08:17h

  Ja gledam na TV trke u kaliforniji, Azerbejdzanu, Hrvatskoj, Valoniji i sta ti ja znam gde, a ne mogu ovu najvazniju u Srbiji. Da ne sirim pricu koliko bi taj prenos znacio na promociji Srbije u svakom smislu... Pa zar je toliko skupo da trka `pokrije` sa dve kamere-jedna na motociklu i jedna na nekom dronu (ako vec ne moze helikopter), sto danas odradjuju seoski fotografi na skoro svim svadbama po Srbiji! Sta reci...strasno, prosto neverovatno!

 • Milan_R

  Milan R. (Milan_R)

  16. jun 2016 10:19h

  Oprostite na sitnijim gramatickim greskama, nadam se da je jasno sta je `pisac` hteo da kaze.

 • Ciklo

  Nikola J. (Ciklo)

  16. jun 2016 16:34h

  Mislim da je novac problem pošto koliko vidim trka jedva opstaje iz godine u godinu.

 • Milan_R

  Milan R. (Milan_R)

  16. jun 2016 18:00h

  Ipak mislim da je problem u nasim glavama. Toliko sponzora, toliko gradova, toliko firmi u tim gradovima, da ne govorimo o drzavi (ministarstva, javna preduzeca i jav. servisi)...

 • Milan_R

  Milan R. (Milan_R)

  16. jun 2016 18:02h

  Doduse, ne znam koliko kosta taj seoski fotograf. Ako je preskup, moze biti da si ti prijatelju u pravu.

 • Ciklo

  Nikola J. (Ciklo)

  16. jun 2016 22:21h

  Ne znam detalje, verovatno ima svega po malo. Neažurirana zvanična prezentacija za prethodnu a i ovu godinu je vec nemarnost, a sponzore je verovatno jako tesko ako ne i nemoguce naci. Niko tu ne vidi finansijsku dobit niti opravdanje za ulozen novac, verovatno je sve na bazi poznanstva i podrske samom sportu (govorim napamet).

  Možda ako jednog dana država (ne vidim ko bi drugi mogao) odluči da uloži značajna sredstva da se organizuju prenosi, da se uradi dugotrajna agresivna i kvalitetna marketinška kampanja a sve u cilju promocije biciklizma, popularizacije trke i animiranja ljudi, da se trka predstavi kao nešto značajno, zanimljivo i kul, da svako na trasi ima informaciju kada će karavan proći pored njegove kuće ili radnog mesta, da se pozovu ljudi na okupljanje na ulicama duž trase, možda će tada i sponzori videti neku dobit pa će biti i više novca te će trka moći sama sebe da finansira i iz godine u godinu pruži sve bolje uslove što za takmičare što za posmatrače, ali pretpostavljam da je za sve ovo potrebno više značajnih i dugodišnjih finansijskih šprica, jasan plan i puno posvećenosti i dobre volje.

 • skylab

  Nemanja N. (skylab)

  16. jun 2016 23:57h

  I trećeligaške utakmice na Islandu su bolje propraćene od ove trke. Sramota za nacionalnu televiziju. Bitno je da im svi plaćamo pretplatu uz račun za struju.

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem