Senzacionalnom Kintani više počasti na kraju 20. etape, Frum u žutom ka Parizu

Izvanredni Nairo Kintana na najveću pozornicu u vatrometnom stilu.
Subota, 20. jul 2013
Senzacionalnom Kintani više počasti na kraju 20. etape, Frum u žutom ka Parizu

Na najveću pozornicu biciklističkog sporta izvanredni Nairo Kintana (Movistar) popeo se u vatrometnom stilu. Pretposlednjeg dana stotog Tur d'Fransa Kolumbijac je sa visina strašnog Semnoa fantastičnim trijumfom faktički potvrdio osvajanje bele majice, namenjenu najboljem mladom vozaču, izborio tačkastu majicu, simbol vladara planina, i napredovao do druge pozicije u generalnom poretku. Simbolično, Kintana je, zapečativši posle 125 kilometara alpskih izazova od Anesija više nego uspešno debitantsko učešće na najznačajnijoj trci na planeti, ujedno podigao zavesu i na put blistave budućnosti u karavanu na dva točka.

Senzacionalni dvadeset trogodišnjak, inače i pobednik minule Trke oko Baskije, bio je potpuni kontrast jednog Alberta Kontadora (Sakso – Tinkof), čije su ambicije zavijene u crno. Čuveni El Pistolero je u paklenom završetku etape sagoreo ostavši ne samo bez vicešampionske pozicije na stotom Turu u korist Kintane nego je i uoči zaključenja tronedeljnog nadmetanja u Parizu potpuno izbačen sa pobedničkog postolja. Za to se već specijalno potrudio Kontadorov zemljak Hoakim Rodrigez (Kaćuša).

El Purito je liniju cilja na Semnou overio 18 sekundi za Kintanom. Platio je danak umoru pošto je najmanje pet prethodnih kilometara bio čelična lokomotiva brutalnog tria. Ispred ostataka karavana razbacanih po brdu  pored Španca i Kolumbijca činio i sam nosilac žute majice Kristofer Frum (Skaj). Rodrigez je nepresušnim rezervoarom motivacije nastojao da nadoknadi 47 sekundi koje su ga delile od Kontadora u generalnom poretku i zalepio mu još minut i 23 sekunde poraza. Hoakim se, zapravo, osvetio Albertu za spektakularnu taktičku zamku kojom ga je lišio pobede na prošlogodišnjoj Vuelti.

Budući kod stavke „naplaćivanja dugova“, Kintana se, takođe, u ime ekipe Movistara poravnao Kontadorovom Sakso – Tinkofu. Danski tim bio je jedan od najvećih profitera posle pucanja gume Alehandra Valverdea na 13. etapi, izbacivši lidera španske formacije iz bitke za postolje Tura. Kintana je na ovogodišnjem megdanu kroz Francusku u ime Movistara udario treću pobedničku recku, posle dvostrukog trijumfa suvozača Ruia Košte, i to sve u poslednjoj, najtežoj nedelji trke. Ukoliko je za utehu El Pistolerovoj družini, ostali su najbolji u poretku ekipa.

Iako se pre starta stotog Tura na Korzici govorilo o Kontadoru kao o najvećem rivalu za pobedu Fruma, pokazalo se na ključnim etapama da je Britanca najubedljivije mogao da prati i izaziva jedino Kintana. Definitivno je uz Krisa bio najjači u planinama, a zato je zasluženo osvojio i tačkastu majicu. Bez obzira na to što se Pjer Rolan (Juropkar) odlascima u beg borio poslednjeg i pretposlednjeg dana za sakupljanje poena na brdskim ciljevima.

- Ovo je zaista neverovatan trijumf ! Teško je shvatiti šta se dogodilo danas, ali trenutak moje pobede fantastičan je momenat i za biciklizam u Kolumbiji. Ekipa je kontrolisala napade na poslednjem usponu, ostvarilo se sve onako kako je sportski direktor predvideo. Nisam mogao da sanjam da ću imati ovako spektakularan debi na Turu – ushićen je bio Kintana.

Prolazeći kao kroz cilja kao treći na etapi, Frum je samo nenametljivo stisnuo pesnicu u znak proslavljanja najvećeg uspeha u karijeri, monumentalnog, kakav je osvajanje najznačajnije trke na svetu, i to njenog stotog izdanja. 

- Kad je do cilja na Semnou ostalo svega tri kilometra, postao sam svestan da su se trud i rad uloženi ne samo u ove tri nedelje, već od početka godine, zaista isplatili – istakao je Frum.

Rezultati 20. etape: 1. Kintana (Kolumbija, Movistar) 3:39,04, 2. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +00,18, 3. Frum (V. Britanija, Skaj) +00,29, 4. Valverde (Španija, Movistar) +01,42, 5. Port (Australija, Skaj) +02,17, 6. Talanski (SAD, Garmin) +02,27, 7. Kontador (Španija, Sakso – Tinkof) +02,28, 8. Gadre (Francuska, La Mondijal) +02,48, 9. Ernandez (Španija, Sakso – Tinkof) +02,55, 10. Krojciger (Češka, Sakso – Tinkof) isto vreme...

Generalni plasman: 1. Frum (V. Britanija, Skaj) 80:49,33, 2. Kintana (Kolumbija, Movistar) +05,03, 3. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +05,47, 4. Kontador (Španija, Sakso – Tinkof) +07,10, 5. Krojciger (Češka, Sakso – Tinkof) +08,10, 6. Molema (Holandija, Belkin) +12,25, 7. Fuglsang (Danska, Astana) +13,00, 8. Valverde (Španija, Movistar) +16,09, 9. Navaro (Španija, Kofidis) +16,35, 10. Talanski (SAD, Garmin) +18,22...

Zelena majica (poeni): 1. Sagan (Slovačka, Kenondejl) 383, 2. Kevendiš (V. Britanija, Omega – Farma) 282, 3. Grajpel (Nemačka, Loto Belisol) 232...

Tačkasta majica (poeni): 1. Kintana (Kolumbija, Movistar) 147, 2. Frum (V. Britanija, Skaj) 136, 3. Rolan (Francuska, Juropkar) 119...

Bela majica: 1. Kintana (Kolumbija, Movistar) 80:54,36, 2. Talanski (SAD, Garmin) +13,19, 3. Kviatkovski (Poljska, Omega – Farma) +14,39...

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem