Rohan Denis prvi lider 102. Tour d'Fransa

Rohan Denis iznenadio, Toni Martin drugi.
Subota, 4. jul 2015
Rohan Denis prvi lider 102. Tour d'Fransa

Ni vetar ni vrućina nisu toliko spržili i oduvali učesnike na početku 102. izdanja Tur d'Fransa u holandskom Utrehtu koliko neverovatni Rohan Denis (BMC). Mladi Australijanac iznenadio je favorite na individualnom hronometru i jedini je prešao trasu od 13,9 kilometara za manje za četvrt časa. Denis je ostvario rekordnu brzinu od 55,4 kilometara po času zaustavivši štopericu na 14,56 minuta. Iza su ostali trostruki prvak sveta discipline Toni Martin (Etiks – Kvikstep), pet sekundi sporiji, i četvorostuki šampion planete Fabijan Kanćelara (Trek Faktori), pri šest sekudni zaostatka.

Predstavnici takozvane „velike četvorke” spakovali su se na kraju prve etape Tura u dvadesetak sekundi. Branilac tiule Vinćenco Nibali (Astana) istakao je najbolju formu od favorita, barem po pokazateljima merača vremena. Italijan je za Denisom zaostao 43 sekunde. Kristofer Frum (Skaj) od Nibalija je bio sporiji sedam sekundi. Alberto Kontador (Tinkof – Sakso) okasnio je 15, a Nairo Kintana (Movistar) 18 sekundi za popularnom Ajkulom iz Mesine.

Zvezda dana kao prvi nosilac žute majice Denis zabeležio je još jedan referentni rezultat u uspešnoj godini. Australijanac je osvojio etapu i bio najbolji u generalnom poretku trke „Daun Ander” na početku sezone. U februaru je bio postavio rekord vožnje po satu, koji su do sad popravili Britanci Aleks Dauset i Ser Bredli Vigins. Na Turu je sad postavio granicu snova u vožnji na hronometar. Pre Denisa rekord brzine od 1989. držao je Greg LeMond.

Pre početka zvaničnog takmičenja, 102. Trku oko Francuske animirala je situacija u kojoj se našla ekipa Astana. Drama se dešavala zbog toga što je vozaču Larsu Bumu nivo kortizola bio nizak. Reč je o medicinskom podatku koji Međunarodna biciklistička federacija (UCI) kao ni Međunarodna antidoping agencija (AMA) ne tretitiraju kao sumnju na upotrebu nedozvoljenih sredstava, ali Pokret za kredibilan biciklizam (MPCC), čiji je kazahstanska formacija član, u takvim situacijama zahteva od tima da udalji vozača iz takmičenja osam dana, u ovom slučaju, znači, čitavu trku.

Iako je Astana imala evenutalnu zamenu za Holanđanina, problem je nastao zato što spisak učesnika Tura nije mogao da se menja po završetku sastanka sportskih direktora. Tako se ekipa Nibalija našla u nemiloj situaciji, jer bi zadovoljenjem etike ostala bez jednog vozača već na startu trke i to veoma bitnog pomoćnika braniocu titule naročito na etapi sa kaldrmisanim sekcijama. Pre godinu dana upravo je Bum, kao član tima Belkin, pobedio u danu kad se išlo preko čuvene kocke.      

Direktor Astane Aleksandar Vinokurov izabrao je da zadrži Larsa u stratnoj postavi, po cenu izbacivanja iz Pokreta za kredibilan biciklizam.

Rezultati 1. etape: 1. Denis (Australija, BMC) 0:14,56, 2. Martin (Nemačka, Etiks – Kvikstep) +0,05, 3. Kanćelara (Švajcarska, Trek) +0,06, 4. Dumulin (Hoolandija, DŽajant) +0,08, 5. Van Emden (Holandija, LotoNL – DŽambo) +0,15, 6. Katrovijeho (Španija, Movistar) +0,23, 7. Brandle (Austrija, IAM Sajkling) isto vreme, 8. Malori (Italija, Movistar) +0,29, 9. Kelderman (Holandija, LotoNL – DŽambo) +0,29, 10. Kamings (V. Britanija, MTN – Kubeka) +0,32...

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem