Uprkos velikoj razlici Kontakdor ne prihvata poraz

Ponedeljak, 15. jul 2013
Uprkos velikoj razlici Kontakdor ne prihvata poraz

Nemogućnost mirenja sa realnošću ili odlučnost šampiona da ni po koju cenu ne prihvati poraz, tek Alberto Kontador (Sakso – Tinkof) i posle još jedne demonstracije sile Kristofera Fruma (Skaj) na mitskom usponu Mon Vantu podseća da Tur d'Frans nije gotov dok točkovi ne dotaknu asfalt Pariza. Uprkos činjenici da ga od nosioca žute majice deli čitavo prostranstvo od četiri minuta i 25 sekundi, El Pistolero uverava da još nije ispalio poslednji metak u bici za treće slavlje na najznačajnijoj trci na planeti.  

I posle lekcija koje mu je Frum očitao u Pirinejima na Aks 3 Domen, kao i na hronometru podno Mon – Sen – Mišela, Kontador se nadao da će, ukoliko ništa drugo, uspeti da isprati Britanca prilikom uspona na Ćelavu planinu. Iluzije su mu raspršene onoliko brzo i surovo kako ga je Beli Kenijac napao i ostavio daleko iza sebe sedam kilometara do cilja na Mon Vantuu.  

- Etapa je bila veoma teška! Naročito zbog tempa kojim se glavna grupa kretala u prvom delu jureći begunce. Prilično sam bio iscrpljen već u podnožju Mon Vantua. Kad je Nairo Kintana počeo da napada, znao sam da će Frum krenuti za njim, jer Kolumbijac može da bude opasan za generalni plasman, ali ja jednostavno nisam imao snage da ga ispratim. Ne mogu ništa drugo da kažem osim bravo za Krisa! Zaista je mnogo jak – osećala se razočaranost i suzdržan bes u glasu Kontadora.


Poslednju nedelju stotog Tura, najavljenu kao paklenu, Španac započinje na mestu trećeg u generalnom poretku, a zaostaje 11 sekundi u odnosu na drugoplasiranog Bauke Molemu (Belkin). Kontador, međutim, ne želi da se do Grada svetlosti nadmeće za počasnu poziciju najveće trke na planeti. Nepopustljivi ponos osvajača ne dozvoljava mu da se zadovolji titulom prve pratilje, a izvor nade nalazi u konfiguraciji puta koji predstoji da se pređe u Alpima.

- Već se dovoljno pokazalo da je Kris bez premca kad je cilj na vrhu dugog i strmog uspona. Šansu za suprotstavljanje Frumu vidim na nekoliko poslednjih etapa kad će u jednom danu biti više težih brda. Moguće će biti napasti ga ranije, izolovati od ekipe, koja ima dosta slabosti, i naterati ga da se sam mnogo više troši. Istina je da nisam u idealnoj poziciji da pobedim, ali ne nameravam ni da odustanem šest dana pre okončanja trke. Još imam pravo da verujem u svoje šanse  – tvrdoglavo ističe Španac.

Ukoliko je Kontadoru za utehu, nisu ga otpisali ni članovi suprotstavljenog tabora. Riči Port, udarna pedala Skaja, uverava da se do Pariza ekipa nosioca žute majice neće opuštati i potcenjivati protivnike. Bilo je par kriznih situacija, kad su ih nosioci pretnji u generalnom plasmanu uhvatili nespremne i pokušali da preokrenu trku u svoju korist.

- Poučeni smo onim što se desilo na devetoj etapi, pošto sam izgubio drugo mesto u poretku Tura. Raznovrsniji teren u Alpima nosi slične zamke kao onaj u Pirinejima prošle nedelje kad su rivali uspeli da nam rasture ekipu i nateraju Krisa da se sam bori. Tad je naš lider odoleo, ali u poslednjoj nedelji noge su mnogo teže za odgovor na napade. Jasno nam je da posebno Kontador nema nameru da se pomiri sa porazom. On je rođeni takmac i rođen je da se trka – upozorio je Port.

 
Frum: Nisam varalica kao Armstrong

Gotovo nadrealna dominacija Kristofera Fruma tokom uspona na Mon Vantu rodila je sumnje kod mnogih, a to podrazumeva i poređenja sa Armstrongom kome je zbog dopinga oduzeto svih sedam titula pobednika Tur de Fransa - u periodu od 1999. do 2005.

- Da me neko poredi sa Lensom...Pa , on je prevarant, a ja ne varam -  kategoričan je Frum.

Frum koji u generalnom plasmanu vodi sa četiri minute 14 sekundi prednosti nad drugoplasiranim Holanđaninom Bauke Molemom, rekao je uoči starta Trke kroz Francusku da je on "sto odsto čist" i da njegove titule nikada neće biti oduzete.


KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem