U napetoj završnici treće etape 100. Tour d'Fransa slavio australijanac Gerans

Ponedeljak, 1. jul 2013
U napetoj završnici treće etape 100. Tour d'Fransa slavio australijanac Gerans

Posle nadrealne epizode sa zaglavljenim autobusom na liniji cilja prvog dana jubilarnog, stotog Tur d'Fransa, ekipa Orika – Grinedž baš se potrudila da na kraju treće etape bude glavna tema afirmativnih priča sa najznačajnije biciklističke trke na planeti. U napetom sprintu „jedan na jedan“ u Kalviju, za stavljanje tačke na 145 kilometara prevaljenog puta od Ažaksjoa, silni Sajmon Gerans bio je bolji u završnici od očekivanog pobednika sprinta, slovaka Petera Sagana (Kenondejl).

Pobednika poslednje etape na Korzici odlučila je trećina točka, a nekoliko metara za ovom bitkom, Hose Hoakin Rohas (Movistar) ugrabio je počasti najnižeg stepenika postolja. Belgijanac Jan Bakelants (Rediošek) odoleo je svim napadima i, overivši liniju finiša u glavnoj grupi, ipak uspeo da sačuva žutu majicu na leđima, uz minimalnu prednost od svega sekunde spram sledbenika u generalnom poretku.

Etapa koja je u najavama označavana kao moguće jedna od najuzbudljivijih na Turu, nije, faktički, imala ni metar puta po ravnom. Uz kategorisane uspone Kol de San Bastijano (4. kat, 12. km), Kol de San Martino (3 kat, 58. km), Kot de Porto (3 kat, 75. km) i Kol de Marsolino (2. kat, 132. km), šteta je bila u najavi. Čistokrvni sprinteri Mark Kevendiš (Omega Farma), Marsel Kitel (Argos – Šimano), Andre Grajpel (Loto Belisol) i slični, ponovo su se rano izgubili u serpentinama korzikanskih brda. Etapa je bila izazov i za one koji pretenduju na generalni plasman, iako nijedan od favorita nije imao loš dan.

Petočlani beg u sastavu Sajmon Klark (Orika), Siril Gotje (Juropkar), Sebastijan Minar (La Mondijal), Aleksis Vijermo (Sožasun) i Liuve Vestra (Vakansolej), uhvaćen na poslednjem usponu, nije imao šanse da se nada opstanku do cilja kad je Rediošek upregao svu raspoloživu snagu, uključujući i Endija Šleka, da se odbrani žuta majica. Pjer Rolan (Juropkar), takođe, nije želeo da propusti žetvu bodova za najboljeg brdskog vozača. Grupni sprint bio je izvestan.

- Etapa je baš podsećala na Ardenske klasike i znao sam da imam šansu da se borim za trijumf. Savršeno mi je u završnici pomogao suvozač iz tima Deril Impej, za koga obično ja radim kad je reč o masovnim sprintevima. Preko ramena mogao sam pred samim ciljem da primetim Sagana koji ide „u točak“ sa mnom. Mahinalno sam izbacio bicikl, nadajući se da će to biti dovoljno za trijumf. Bilo je veoma blizu, toliko da nijedan od nas nije znao da li je pobedio – komentarisao je Gerans.


Australijancu koji je pre dve godine slavio na monumentalnom klasiku Milan – Sanremo, ovo je bio drugi trijumf u karijeri na Tur d'Fransu. Da dan bude savršen za ekipu Orika – Grinedž doprinela je i nagrada za najborbenijeg vozača dodeljena Sajmonu Klarku.

Rezultati 3. etape: 1. Gerans (Australija, Orika) 4:41,24, 2. Sagan (Slovačka, Kenondejl), 3. Rohas (Španija, Movistar), 4. Kviatkovski (Poljska, Omega Farma), 5. Žilber (Belgija, BMC), 6. Fleča (Španija, Vakansolej), 7. Gavaci (Italija, Astana), 8. Bue (Francuska, La Mondijal), 9. Simon (Francuska, Sožasun), 10. Inćausti (Španija, Euskaltel) svi u vremenu pobednika...

Generalni plasman: 1. Bakelants (Belgija, Rediošek) 12:21,27, 2. Sagan (Slovačka, Kenondejl) +00,01, 3. Gerans (Australija, Orika), 4. Kviatkovski (Poljska, Omega Farma), 5. Boson Hagen (Norveška, Skaj), 6. Impej (Južnoafrička rep, Orika), 7. Milar (V. Britanija, Garmin), 8. Lagutin (Uzbekistan, Vakansolej), 9. Evans (Australija, BMC), 10. Barde (Francuska, La Mondijal) isto vreme...

Zelena majica (poeni): 1. Sagan (Slovačka, Kenondejl) 74, 2. Kitel (Nemačka, Argos) 57, 3. Kristof (Norveška, Kaćuša) 48...

Tačkasta majica (poeni): 1. Rolan (Francuska, Juropkar) 10, 2. Klark (Australija, Orika) 5, 3. Kadri (Francuska, La Mondijal) 5...

Bela majica: 1. Kviatkovski (Poljska, Omega Farma) 12:21,28, 2. Barde (Francuska, La Mondijal), 3. Sagan (Slovačka, Kenondejl) isto vreme...

 
Sagan razočaran

 
Koliko sreće, toliko i malera, iako je na dve zahtevne etape ostao oslobođen glavnih rivala za grupne sprinteve, Sagan je od početka 100. Trke oko Francuske morao da se zadovolji sa dva druga mesta zaredom.  

- Ne želim ni da gledam snimak bitke sa Geransom! Veoma sam razočaran. Moram, ipak, da priznam da je Sajmon izuzetno snažan vozač, veoma brz u završnici, tako da ne treba toliko da me boli poraz. Istina je i da se nisam dovoljno oporavio od pada prvog dana. Uteha je i da mi je na leđima zelena majica – komentarisao je prošlogodišnji pobednik plasmana sprintera.

Sedeća etapa je timski hronometar u dužini od 25 kilometara a voziće se ulicama Nice.KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem