"Svetac" ponovo u akciji - Saint 2009

Utorak, 22. april 2008
"Svetac" ponovo u akciji - Saint 2009 Ova grupa proizvoda namenjena za one agresivnije i sklone hardcore vožnjama za 2009 godinu je doživela značajan upgrade. Po rečima onih koji su za ovo odgovorni, obećano je da će ova serija biti jača, lakša i čvršća od svojih prethodnika.

Odmah primetno je da su disk kočnice sada četvoroklipne ( setimo se nekadašnjeg XT modela sa 4 klipa – legendarni diskovi, još uvek na ceni ), dakle, vraćen je u opticaj ovaj sistem klješta. Tvrdnja da će ove kočnice imati čak 50% jaču silu kočenja od prethodnih serija deluje zaista impozantno. Ručice su sada sa već priznaton servo wave tehnologijom za još bolju kontrolu kočenja i dodatno štelovanje pločica u odnosu na rotor.

Zadnji menjač je odrađen u „shadow“ tehnologiji, sada sa univerzalnim montiranjem na kuku, ne kao ranije direktno na osovinu. Ojačan je na mestima gde je i opterećenje najveće. U odnosu na XT/XTR menjače, ima pojačanu oprugu, ali ono što je novitet u odnosu na sve postojeće grupe je tzv. „mode convertor“ – a on podešava profil menjača da može optimalno da radi i sa kasetama sa manjim prenosima ( 23-28 ) ili većim ( 32-34 ). Biće ga u opciji kratkog i srednjeg kaveza i u klasičnoj verziji, ne rapid rise.

Rapidfire plus šifteri su sada dizajnirani tako da se šiftanje uklapa u kočenje samo jednim prstom. Instant release za brzo šiftanje, 2 way release za menjanje brzina u oba pravca, kao i kraći hod ručica su neke od odlika novog šiftera. Moguće je i sam šifter podešavati poziciono a sve zahvaljujući novoj obujmici.

Pogonu je smanjena težina i povećana čvrstina – 100gr manje sa 2 šajbne, 90 gr manje sa jednom šajbnom.

Prednji menjač je u stilu nove grupe SLX, a radiće se kao top swing i down swing model.
Nable su lakše za 100 gr od prethodnih modela i imaju standardni center lock siste, ne tzv. Oversize.

A evo kako to sve i izgleda.

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem