Srpski veterani osvetlali obraz na SP u Trentu

Ponedeljak, 23. septembar 2013
Srpski veterani osvetlali obraz na SP u Trentu

Četvorica srpskih biciklista – veterana uspešno su vozila na Šampionatu sveta za masterse u Trentu u Italiji. Dejan Dolašević („Trka kroz Srbiju“) zauzeo je u kategoriji od 35 do 40 godina 47. mesto u konkurenciji preko 150 takmičara, Dragan Samardžić (Borac, Čačak) bio je 68. u kategoriji od 40 do 45 godna, dok je Dragoslav Simić („Trka kroz Srbiju“) bio 97. u konkurenciji 160 učesnika u kategoriji od 45 do 50 godina. Miodrag Marinković, nekadašnji vicešampion Evrope je odustao u trci za mesterse od 55 do 60 godina.

Odlazak su pomogle firme „BSM“ čiji je vlasnik Miodrag Marinković, klub Borac čiji je trener Predrag Prokić klupskim vozilom dovezao Samardžića a Dragoslavu Simiću je pomogla fima „Julijus Majnl“ u kojoj radi. Uz srpske bicikliste je bio i Vladimir Kovljenić naš trener sa UCI licencom kome su sva vrata bila otvorena i koji je mnogo pomogao u logistici.

- Italijani su napravili spektakl sa video bimom u centru grada, RAI sport je prenosio trku, bilo je mnogo gledalaca i ambijent za pamćenje, komentatori su bili Simoni i Mozer. Nastavili smo tradiciju učešća u nešto drugojačijim i težim okolnostima, jer smo se svi izborili kroz kvalifikacije na trkama svetskog kupa za veterane i mislim da i plasmanima moramo da budemo zadovoljni obzirom kako i koliko vozimo na domaćim trkama – kaže Dragoslav Simić.- Ovo takmičenje je već drugu godinu pod pokroviteljstvom Međunarodne biciklističke unije - UCI i nadamo se da će BSS, uz puno razumevanje za sve tešekoće i finansijsku situcaiju, ubuduće stati uz nas i obezbediti nam makar dresove „na revers“ da ne idemo kao kanarinci. Sve je bilo skupo, sama startnina je bila 80 evra, prenoćište 50 evra i da nam nisu pomogli prijatelji biciklizam ne bismo mogli da starujemo. BS Slovenije je za 12 učesnika obezbedio kuću, kuvara, masera, mehaničara, koliko je takmičenje veterana popularno svedoči i podatak da je iz Australije došlo blizu 200 biciklista.

Staza je bila – profesionalna, sa tri brda, kako slikovito objašnjava Simić prvo kao dve Avale, drugo kao Divčibare a treće je bio brdski cilj „Đira“ eksta kategorije na 1.800 metara nadmorske visine.

- Nekadašnji jugoslovenski asovi Slovenci Čerin i Ropret nisu startovali i rekli su da na takvim brdima nemaju šta da traže. Neverovatno je koliko su učesnici bili dobro pripremljeni, na spustu se vozilo i po 90 km na čas – dodao je Simić.- Za Ljubljanu, koja je domaćin  iduće godine spremaćemo se posebno i nadam se još boljim plasmanima. Uvedena je nova dispcina ekipni hronometar i to na 37 kilometra, skoro kao za elitu, pa ćemo se i tu ogledati.

KOMENTARI
 • packelini

  Z P. (packelini)

  23. sep 2013 22:47h

  "Momci".
  Alal vam ćufte. Svaka čast i čest na svemu. Da vas prati svako dobro u životu i sportu, i da izbegnete povrede i ostale sitnice koje sportistima kvare doživljaj.
  Što bi rekla poslovica "Bez starca nema udarca, ovaj put okreta pedale".

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem