Sjajni Toni Martin slavio na hronometru, Frum povećao vođstvo u generalnom plasmanu

Sreda, 10. jul 2013
Sjajni Toni Martin slavio na hronometru, Frum povećao vođstvo u generalnom plasmanu

Stisnuo je zube i istrpeo deset dana i noći paklenih bolova. Uprkos teškom padu već na otvaranju stotog Tur d'Fransa, heroj Toni Martin (Omega – Farma) odlučio je da ostane u konkurenciji tronedeljnog nadmetanja kako bi, najpre pomagao timu, ali pokušao i da opravda epitet dvostrukog šampiona sveta na hronometru. Svaku boju prepoznatljive duge na dresu namenjenu prvaku planete, neverovatni Nemac podebljao je u jedanaestoj etapi kad je na repertoaru najznačajnije biciklističke trke konačno bio megdan u najtežoj disciplini na dva točka.

Put dug 33 kilometara bukvalno je preleteo za  36 minuta i 29 sekundi. Bilo je, međutim, očigledno kroz koje je muke prošao Martin da bi se domogao cilja. Flekice od krvi na dresu ukazivale su na to da se Toni sigurno nije bajno osećao na stazi od Avranša do velelepnog Mon – Sen – Mišela

- Provodio sam najmanje sat vremena menjajući zavoje na ranama svaki dan! Imao sam zaista užasnu nedelju na Turu. Ova pobeda je veličanstvena! – komentarisao je Nemac.

 

Uprkos tome što je Martin preko četiri sata čuvao ubedljivo vođstvo na hronometru, drama je, ipak, obeležila završetak jedanaeste etape. Kristofer Frum (Skaj) nosilac žute majice koji je poslednji krenuo u bitku protiv sata, i svih rivala u generalnom poretku trke, na dva prolazna merenja ostvario je bolje vreme od Tonija. Vetar koji je nemilosrdno šibao atlantskom obalom ili blagi umor, možda i milosrđe osvajača bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Londonu, usporili su mašineriju Britanca i omogućili Nemcu da slavi uz svega 12 sekundi prednosti.

- Poslednjih 30 minuta bili su stravični! Gore nego svi fizički bolovi! Znao sam da je Frum fantastičan na hronometru, ali verovao sam da je konfiguracija staze meni naklonjenija. Zaista nisam mislio da će mi se toliko približiti! Na kraju, možda ipak, nije ni važno da li trijumfujete sa sekundom ili minutom prednosti – istakao je Martin.

Ukoliko je Toni izborio pobedu vrednu truda, Frum je ostvario prednost dostojnu osvajanja Tura. Iako je Britanac imao već izrazito vođstvo u generalnom poretku trke, posle pojedinačnog hronometra potpuno je razneo najbliže rivale. Alehandro Valverde, 13. na etapi, kao drugi u plasmanu nadmetanja ima zaostatak od tri minuta i 25 sekundi. Bauke Molema (Belkin) odvezao je dobar hronometar, ali je jaz između njega i Krisa tri minuta i 37 sekundi.


- Presrećan sam rezultatom! Toni je apsolutno zaslužio da osvoji etapu. Pored volje, imao je i veštinu kao vladajući svetski šampion na hronometru. Iskreno, ja sam se zaista namučio u poslednja dva kilometra. Snažan čeoni vetar otežavao mi je napor da obrćem pedale. Vreme koje sam zaradio u odnosu na konkurente definitivno je dobar štit za okršaje koji slede u poslednjoj nedelji trke. Znam da se oni neće predati, zato mi je svaka sekunda prednosti važna – komentarisao je Kris.

Jak šamar dobio je i Alberto Kontador (Sakso – Tinkof). Španac jeste napredovao za dve pozicije u generalnom poretku, pa je trenutno četvrti, ali tri minuta i 57 sekundi između njega i prvog mesta Fruma definitivno su meta koju će El Pistolero teško da nanišani do Pariza.

- Osvajanje Tura nije egzaktna nauka! Da Kontador ne veruje da još ima šanse, odustao bi sutra. Niko još nije pobedio niti izgubio trku. Situacija trenutno nije na našoj strani, ali svašta još može da se desi. Mogu vremenske prilike da se promene pa da to utiče na plasman, možemo da smislimo i sprovedemo do sad nezamislivu taktiku u planinama – zaključio je Filip Modui, sportski direktor Sakso – Tinkofa.

Rezultati 11. etape: 1. T. Martin (Nemačka, Omega Farma) 0:36,29, 2. Frum (V. Britanija, Skaj) +00,12, 3. De Gent (Belgija, Vakansolej) +01,01, 4. Port (Australija, Skaj) +01,21, 5. Kviatkovski (Poljska, Omega Farma) +01,31, 6. Taft (Kanada, Orika) +01,35, 7. Šavanel (Francuska, Omega Farma) +01,37, 8. Roa (Francuska, FDŽ) +01,43, 9. Dimulen (Holandija, Argos – Šimano) +01,45, 10. Kastrovjeho (Španija, Movistar) +01,52...

Generalni plasman: 1. Frum (V. Britanija, Skaj) 42:29,24, 2. Valverde (Španija, Movistar) +03,25, 3. Molema (Holandija, Belkin) +03,37, 4. Kontador (Španija, Sakso – Tinkof) +03,54, 5. Krojciger (Češka, Sakso – Tinkof) +03,57, 6. Ten Dam (Holandija, Belkin) +04,10, 7. Kviatkovski (Poljska, Omega Farma) +04,44, 8. Kintana (Kolumbija, Movistar) +05,18, 9. Da Košta (Portugal, Movistar) +05,37, 10. Pero (Francuska, La Mondijal) +05,39...

Zelena majica (poeni): 1. Sagan (Slovačka, Kenondejl) 269, 2. Grajpel (Nemačka, Loto Belisol) 186, 3. Kevendiš (V. Britanija, Omega Farma) 166...

Tačkasta majica (poeni): 1. Rolan (Francuska, Juropkar) 49, 2. Frum (V. Britanija, Skaj) 33, 3. Port (Australija, Skaj) 28...

Bela majica: 1. Kviatkovski (Poljska, Omega Farma) 42:34,08, 2. Kintana (Kolumbija, Movistar) +00,34, 3. Barde (Francuska, La Mondijal) +06,53...

  
URI­NI­RAN KE­VEN­DIŠ

Za Mar­ka Ke­ven­di­ša eta­pa ni­je bi­la ni ma­lo pri­jat­na, po­što je je­dan od gle­da­la­ca na nje­ga ba­cio ke­su sa uri­nom.

In­ci­dent se do­go­dio, dan po­što je Bri­ta­nac okri­vljen da je iza­zvao su­dar sa bi­ci­kli­stom Ar­go­sa To­mom Ve­ler­som.

- Ve­ro­vat­no da ne­ki gle­da­o­ci ni­su bi­li za­do­volj­ni onim što se do­go­di­lo u de­se­toj eta­pi, a on­da je neki idi­ot ba­cio ke­su sa uri­nom na nje­ga – ljut je di­rek­tor eki­pe Ome­ga Far­ma Pa­trik Le­fe­vr.

Ob­ja­snio je da Ke­ven­diš ni­je uz­ne­mi­ren in­ci­den­tom, ali da je raz­o­ča­ran jer je uve­ren da to ni u kom slu­ča­ju ni­je za­slu­žio.

„Đu­le sa ostr­va Ma­na” ina­če je iz­be­gao ka­znu po­sle su­da­ra u ko­me je Vi­lers za­vr­šio na as­fal­tu. Ke­ven­diš je, u me­đu­vre­me­nu, bio ak­ter još jed­nog in­ci­den­ta. Od­mah po za­vr­šet­ku pro­ble­ma­tič­ne eta­pe u uto­rak, ne­za­do­vo­ljan pi­ta­njem no­vi­na­ra, do­zvo­lio je se­bi da mu gru­bo ot­me dik­ta­fon iz ru­ke, okre­ne se i ode u tim­ski auto­bus.

KOMENTARI
 • Mile58

  Mile A. (Mile58)

  10. jul 2013 23:19h

  URINIRAN KEVENDIS JE TO I ZASLUZIO

 • el_pedjolero

  (el_pedjolero)

  11. jul 2013 00:55h

  Kevendis postaje zanimljiv tek onda kad pocne da gubi.

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem