Shimano 2009

Petak, 15. februar 2008
Shimano 2009

Jedva da je i 2008 pocela, a iz Shimano-a vec stizu najave za 2009. Ono sto se najavljije na velika zvona je tzv. 15mm thru-axle sistem, koji ce svoju ulogu imati u MTB XC kategoriji najvise. Kako iz Shimano-a tvrde, ovaj sistem ce dati 15% torziono cvrsci i cak 25% cvrsci u osovini od sada standardnog 9 mm QR. Stavise, po cvrstini se opasno priblizio sadasnjem 20 mm sistemu koji se koristi za DH, FR i slicne "teze" kategorije. Ovaj sistem ce naravno po vec standardnom obicaju da prate XT tockovi - WH-M778 model.
Dalje, LX serija se deli na dve grupe LX dobija svog "brata" - seriju SLX. LX ce ciljno biti orijentisana na treking varijantu sa doteranijim oblicima, nablama sa dinamom, a SLX na MTB grupaciju sa Shadow zadnjim menjacem, RApid fire + sifterima, i novim hidraulicnim kocnicama. Dalje, SLX ce imati i pogon sa 2 sajbne i stitnikom (22/36), kao i klasicnu varijantu sa 3 sajbne. Prema recima iz Shimano-a, SLX pogon ce biti duplo cvrsci od sadasnjeg XT pogona. Sto se tice XT i XTR-a, za sada se zna da ce 2009 njima doneti manje ergo izmene u rucicama kocnica.
Sto se druma tice, Dura ace ce dobiti tjubles varijantu tockova, kombinaciju alu-karbon materijala. Grupa 105 ce dobiti "crnu nijansu" ali se tu ne ocekuju bitnije promene. Ostaje da se vidi sta ce biti sa Dura ace grupom, hoce li se tu jos nesto menjati...

Tema na Forumu

pise: MisaXtr

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem