Rui Kosta odbranio čast Movistar timu, Kontador izazvao Fruma na 16. etapi

Utorak, 16. jul 2013
Rui Kosta odbranio čast Movistar timu, Kontador izazvao Fruma na 16. etapi

Utešan trijumf u svakom smislu, kako za ekipu Movistar, tako i za samog autora Ruia Koštu, maestralno je izvajan na kraju šesnaeste etape stotog Tur d'Fransa. Portugalac je uskratio poslušnost dvadeset šestočlanoj grupi begunaca, otisnutoj u pustolovinu još na početku puta dugog 168 kilometara od Vezon – la – Romena, savršenim napadom prilikom uspona na Kol de Mans. Neuhvatljiv u poslednjih petnaestak kilometara, Košta je izborio uslove za solo bravuru na cilju u Gapu.

U potrazi za pobedom, prvom na aktuelnom Turu za Francuze, miljenici domaće publike Kristof Riblon (La Mondijal) i Arno Žaneson (FDŽ) morali su da se zadovolje počasnim mestima na etapi. Borba za postolje vodila se 42 sekunde pošto je sjajni šampion Portugalije na hronometru već proslavio trijumf, drugi na najznačajnijoj trci na planeti posle onog iz 2011.

- Znao sam da će se etapa odlučivati na Kol de Mansu. Sekunde koje sam prednosti koje sam ugrabio prilikom uspona bile su odlučujuće prilikom spusta do Gapa – komentarisao je Košta.


Rui je pokazao da je u odličnoj formi pred Tur pošto je na prestižnoj Trci oko Švajcarske u junu odbranio titulu. Portugalac je u Francusku došao sa naglašenim ambicijama nadajući se visokoj poziciji u generalnom poretku. Bio je deseti sve do etape koja se odigrala prošlog petka od Tura do Sen – Arman – Monrona. Tad je čitava ekipa Movistar pretrpela značajnu štetu usled pucanja gume lidera Alehandra Valverdea, vetra i udruženog rada nekoliko timova da se Španac eliminiše sa drugog mesta na trci.  

Iako je delovalo da će dan proteći kao uspavanka u glavnoj grupi, pošto je prednost begunaca prelazila deset minuta, pred uspon na Kol de Mans Kaćuša je snažno povukla i pocepala peloton. Posledica je pretumbavanje pojedinih imena na pozicijama prvih deset u generalnom plasmanu. Ubedljiva zaliha prednosti Kristofera Fruma (Skaj), nosioca žute majice nije, međutim, nimalo načeta, uprkos pokušajima napada Alberta Kontadora (Sakso – Tinkof). Trudeći se da pokrepi delima reči da do Pariza ne namerava da se pomiri sa porazom od „Belog Kenijca“, El Pistolero je čak toliko rizikovao da je na spustu ka Gapu umalo upropastio sve šanse za eventualnim preokretom trke u narednim danima.

Kontador je na tački Tura čuvenoj po stravičnom padu zemljaka Hosebe Belokija 2003. i opasnom, mada spektakularnom, presecanju krivine Lensa Armstronga preko polja kako bi izbegao mesto na kome je ležao njegov tadašnji rival za trijumf, završio na asfaltu, ali bez ozbiljne povrede. Frum je da bi izbegao Španca zašao u travu pored puta, tako da su se obojica našli u zaostatku u odnosu na grupu favorita koja nije želela da smanji tempo. Sreća za Krisa, ali i Kontadora, bila je što je desna ruka Britanca Riči Port (Skaj) bez oklevanja pomogao da se dostignu vodeći.

- U normalnim uslovima nikad ne bih pao, ali asfalt je bio izuzetno loš na tom delu puta. Ne znam da li ću sledećeg dana imati problema zbog toga, ali moguće je da neću spavati najbolje zbog bolova noćas. Dobro je da sam mogao brzo da se vratim „u sedlo“ i da dostignem grupu. Bio sam ljut na Naira Kintanu (Movistar) zato što je povukao jako kako bi profitirao mojim i Frumovim padom – komentarisao je Kontador.


Posle incidenta, nosilac žute majice strahuje od narednih etapa zbog „kamikaza“ stava koji su usvojili njegovi protivnici. Naročito je Frum zabrinut zbog opasnog spusta Saren između dva penjanja na Alp d'Uez koji je na programu u četvrtak.

- Vozio sam ne želeći previše da rizikujem, ali isto tako morao sam da stižem Kontadora i njegovog pomoćnika Romana Krojcigera. Mislim da on počinje da očajava i ne vodi više uopšte računa koliko opasno vozi i po sebe i po druge. Na vrtoglavom spustu Seren nema ograda pored puta i ukoliko Alberto i drugi budu rizikovali, izletanje iz krivine neće se praštati. Može da bude pogubno i po njih i po mene – objasnio je Frum.  

Rezultati 16. etape: 1. Košta (Portugal, Movistar) 3:52,45, 2. Riblon (Francuska, La Mondijal) +00,42, 3. Žaneson (Francuska, FDŽ), 4. Kopel (Francuska, Kofidis), 5. Kloden (Nemačka, Rediošek) isto vreme, 6. Dumulin (Holandija, Argos – Šimano) +01,00, 7. Astarloza (Španija, Euskaltel) +01,01, 8. Žilber (Belgija, BMC) +01,04, 9. Mejer (Australija, Orika – Grinedž), 10. Navardauskas (Litvanija, Garmin) isto vreme....

Generalni plasman: 1. Frum (V. Britanija, Skaj) 65:15,36, 2. Molema (Holandija, Belkin) +04,14, 4. Kontador (Španija, Sakso – Tinkof) +04,25, 4. Krojciger (Češka, Sakso – Tinkof) +04,28, 5. Kintana (Kolumbija, Movistar) +05,47, 6. Ten Dam (Holandija, Belkin) +05,54, 7. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +07,11, 8. Fuglsang (Danska, Astana) +07,22, 9. Pero (Francuska, La Mondijal) +08,47, 10. D. Martin (Irska, Garmin) +09,28....

Zelena majica (poeni): 1. Sagan (Slovačka, Kenondejl) 377, 2. Kevendiš (V. Britanija, Omega Farma) 278, 3. Grajpel (Nemačka, Loto Belisol) 223...

Tačkasta majica (poeni): 1. Frum (V. Britanija, Skaj) 83, 2. Kintana (Kolumbija, Movistar) 66, 3. Nieve (Španija, Euskaltel) 53...

Bela majica: 1. Kintana (Kolumbija, Movistar) 65:21,23, 2. Kviatkovski (Poljska, Omega Farma) +03,50, 3. Talanski (SAD, Garmin) +07,45...

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem