Renesansa Vićenca Nibalija, osvajača 96. Đira

Utorak, 28. maj 2013
Renesansa Vićenca Nibalija, osvajača 96. Đira

Izronivši iz paklene vejavice na skoro 3000 hiljade metara nadmorske visine Tre Ćime di Lavaredo, dan uoči završetka posebno surovog 96. izdanja Đira, Vinćenco Nibali ogrnuo se višeslojnim plaštom legende. Pored toga što je u velikom stilu potvrdio osvajanje jednog od tri najznačajnija biciklistička nadmetanja na planeti, aureol besmrtnosti dopunio je mit o mesiji koji obećava svetliju budućnost sporta na dva točka i ujedinjuje kulturološki raslojenu Italiju u jedinstveno slavlje.

- Nibali je svet prevrnuo naglavačke! – otelo se Frančesku Mozeru (61).

Biciklista koji je svojevremeno obarao rekorde kako na Điru, tako i na svim ostalim velikim trkama, svestan je podviga dvadeset osmogodišnjeg mladića sa Sicilije. Samo deceniju ranije bilo bi potpuno nezamislivo da jedan „emigrant“, „terone“, odnosno, seljak sa Juga, bude toliko obožavan, cenjen u sred Breše, drugog najvećeg grada posle Milana raskošne Lombardije, dok podiže čuveni spiralni pehar, simbol jednog od najtežih i najdubljih pokoravanja Italije.


Iz godine u godinu, popularna Ajkula iz Mesine, međutim, izvanrednim uspesima na dva točka grabila je od srca i ljubavi čvrste Čizme, da bi posle tronedeljnog hodočašća veoma negostoljubivim drumovima poluostrva samo potvrdila status nacionalnog heroja. Tokom karijere Nibali je impresionirao trijumfima na važnim italijanskim nadmetanjima poput trke Tireno – Adriatiko (2012, 2013), Điro del Trentino (2008, 2013), Điro di Padania (2012), ali je zavladao i morima drugih velikih izvorišta biciklizma kao što su čuvena Vuelta a Espanja (2010) ili jednodnevna Velika nagrada Zapadne Francuske (2006). Nikako ne treba zaboraviti ni najniži stepenik pobedničkog postolja prošlogodišnjeg Tur d'Fransa.


Ono što ga posebno izdvaja u očima kako domaće, tako i svetske javnosti, jeste činjenica da dosad nikad nije bio upleten u neki doping skandal. Mnogo je italijanskih uzdanica koje su slavile na prestižnom Điru, ali u poslednjoj deceniji mnoge od njih pratile su afere i skandali. Ivan Baso, dvostruki pobednik, bivao je tokom karijere suspendovan zbog upotrebe nedozvoljenih stimulativnih sredstava. Mikele Skarponi postao je vlasnik spiralnog trofeja pošto je „oduzet“ Albertu Kontadoru na ime kazne za doping u 2011. Višestruki povratnik u greh, inače osvajač roze majice u 2007, Danilo di Luka oteran je sa ovogodišnjeg Đira zato što je bio pozitivan na EPO uoči početka trke. Upravo kako bi raščistio sa tom tradicijom, Vinćenco je dan posle suspenzije vozača Vini Fantinija, sa posebnom dozom osećaja gneva i osvete pokorio Tre Ćime di Lavaredo.      

   - Hoću da pokažem da je vreme za drugačije običaje u biciklizmu. Ljudi poput Lensa Armstronga i Danila Di Luke treba da postanu deo ružne prošlosti. Činilo mi se da poslednji kilometar do cilja na Tre Ćime nikad neće proći, a u tom beskraju razmišljao sam o tome kako baš ono što ja tad činim treba da bude simbol istinske lepote biciklizma i strasti prema ovom sportu – objasnio je Nibali.

Slika Vinćenca kako u snežnnoj mećavi pokušava da se odbrani od gomile navijača, golih do pojasa, koji vatrenom podrškom samo što ne obore miljenika sa bicikla, najbolja je potvrda veličine izvanrednog sportiste. Sve muke mladića koji je sa šesnaest godina morao da ode iz roditeljske kuće sa Sicilije na „ničiju zemlju“, tamo negde u dalekoj Toskani, kako bi se posvetio biciklizmu dobile su osnova. Hiljade i hiljade tifoza izašli su poslednjeg dana Đira, da na putu ceremonijalne etape pozdrave velikog Nibalija, čoveka koji je u nekim neslavnim vremenima zarađivao tako što je samo fotografisao trke.


 
Prioritet svetsko prvenstvo

Iako je pritisak veliki da posle ubedljive pobede na Điru pokuša da se proslavi na megdanu jubilarnog, stotog Tur d'Fransa, Vinćenco Nibali ne želi da vozi za žutu majicu.

- Čitav moj plan priprema i treniranja bio je od početka godine usmeren na Trku oko Italije. Ukoliko bih išao u Francusku, rizikujem da „puknem“ u poslednjoj nedelji nadmetanja. Učešće na Vuelti je realnija opcija – istakao je Nibali.

Prioritet Italijana biće Svetsko prvenstvo koje se ove godine održava u Firenci.

 
Nešto više od rivala

Verovatno je teško setiti se Đira na kome je vreme bilo lošije i nemilosrdnije po karavan. Kad nije bila kiša, padao je sneg, a hladnoća se danima uvlačila u kosti obrtača pedala. Mnogi vrhovi su bili izbačeni iz profila trke, a jedna etapa je morala da bude otkazana.

- Klimatski uslovi učinili su Điro stravično teškom. Neki vole da kažu kako je meni išlo u prilog što su neki usponi bili precrtani sa puta, ali ja tvrdim, bez lažne skromnosti, da bi rezultat bio isti i da je trasa ostala sasvim neizmenjena. Prilikom svih osvajanja vrhova, jednostavno se pokazalo da me ima u meni nečeg više u odnosu na rivale. Bila je to neopisiva želja za pobedom – uverava Nibali. M.T.

KOMENTARI
 • Shuger

  (Shuger)

  29. maj 2013 05:48h

  Svaka cast kako je izvozio ovu etapu !!!

 • SALE67

  Boki (SALE67)

  29. maj 2013 15:15h

  Djiro je bio nehuman ali zato kapa dole svima koji su ga uopste zavrsili,a posebno pobedniku.

 • mirkec

  Mirko (mirkec)

  30. maj 2013 11:06h

  Od pocetka se vidilo da vise zeli pobedu nego svi protagonisti ovog Gira. Zasluzio je ovu pobedu, odradio je Giro, da mu se naklonis i zahvalis jer je bilo uzitak za gledat. Svetsko bi mu mozda ove godine i odgovoralo po profilu...

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem