Posle teške etape Frum ipak ostao nedodirljiv za rivale

Ponedeljak, 8. jul 2013
Posle teške etape Frum ipak ostao nedodirljiv za rivale

Kao metak, Kristofer Frum (Skaj) proleteo je pored rivala ka vrhu impozantnog brda prve kategorije Aks 3 Domen i razneo ambicije mnogih za konačnim trijumfom na stotom Tur d'Fransu. Delovalo je da su „ubijene“ i sve nade za neizvesnom trkom u naredne dve nedelje, toliki su se ponori između nosioca žute majice i najbližih pretnji u karavanu stvorili. Milost Nebesa, međutim, nije dugo trajala, jer već sledećeg dana Frum se našao sam protiv svih u areni sa krvožednim lavovima, koji ni po koju cenu nisu želeli da uvuku kandže već posle prvog okršaja favorita na najznačajnijem biciklističkom megdanu na svetu.

U stilu trke sa bikovima koja se u Pamploni organizuje u čast zaštitnika San Fermina, toreadori španskog Movistara, čije je sedište upravo u provinciji Navara, odlučili su da na ionako teškoj etapi od Sen – Žirona do Banjer - de – Bigora nateraju „Belog Kenijca“ da dodatno pocrveni od muke. Profiter Alehandro Valverde i zainteresovani Alberto Kondtador očigledno su dogovorili da Sakso – Tinkof pripomogne u uraganu koji je u nedelju zahvatio čelo trke, pošto je El Pistolerova formacija učinila sve da ekipa Skaja, štit Fruma, prođe kroz sito i rešeto pet paklenih brda. Ulje na vatru dolivali su iz Garmin - Šarpa, čiji je general Rajder Hesjedal, osvajač Đira iz 2012, napadao i bio u begu većim delom etape, da bi konačno uspeo izlet još jednog asa u rukavu američkog tima, Irca Daniela Martina, slavodobitnika etape.


Već na drugom usponu, Krisov pomoćnik Riči Port paklenim tempom udruženih snaga skinut je sa dnevnog reda, ali i repertoara trke. Australijanac ne samo da više nije mogao da se nađe pri pedali Britanca, već je ostao uskraćen i nade za podijumom u Parizu 21. jula. Njegov zaostatak na kraju prevazilazio je 18 minuta. Vicešampionsku poziciju u generalnom poretku preuzeo je - Valverde (+1,25). Uz težak pad Pitera Kenafa, ispadanja iz ritma Vasila Kirijenke, toliko da je Belorus diskvalifikovan zbog premašivanja vremenske barijere za stizanje do cilja, Frum je ostao potpuno izolovan u neprijateljskom okruženju pretećih ekipa.


- Movistar je obavila neverovatan posao! Sve se odvijalo baš onako kako smo i zamislili pre starta jedne zaista ekstremne etape. Bili smo složni i izuzetno jaki. Pokazali smo i da Nebo (Skaj) ima granice – istakao je Valverde.

Alehandro je, međutim priznao, da jedino Frum nije pokazivao znake slabosti. Na najtežim deonicama poslednjeg brda Valverdeov poručnik Nairo Kintana okomio se na Krisa. Kolumbijac je četiri puta napao na poslednjem brdu, ali je Britanac svaki njegov „skok“ neutralisao, izgledalo je, bez ikakvih teškoća.

Uprkos svim pretnjama i pehovima, Frum je na kraju dana sačuvao istovetno ubedljivu prednost nad ostatkom karavana, kao i 24 časa ranije. Njegov pogled na svet i dalje prolazi kroz stakla žutih naočara. Posle dana odmora sledi etapa za sprintere, a zatim individualni hronometar na kome Britanac, osvajač bronzane medalje u disciplini na Olimpijskim igrama u Londonu, ima lepu prednost u veštini nad rivalima. Do prvog sledećeg okršaja, favoriti će morati da se strpe do nedelje, kad se trasa završava na legendarnom Mon Vantuu, poznatoj Ćelavoj planini u predvorju Alpa.  

- Videli smo da, ujedinjeni, možemo da pravimo čuda. Treba da nastavimo tako. Čitava ekipa je u službi Valverdea u želji da osvoji Tur. Svašta još može da se desi na putu do Pariza, ostvarenje svih snova i zamisli je još  moguće – zaključio je Kintana, trenutno najbolji mladi vozač i sedmi u generalnom plasmanu.  

 
Kontador: Imam još šansi

Posle razočaravajućeg prvog dana u Pirinijema, kad je izgubio zaostao preko minut i po za Kristoferom Frumom, Alberto Kontador bio je mnogo zadovoljniji na kraju devete etape. Razlike su ostale iste, rival nije nokautiran, ali El Pistolero još puca visoko kad su ambicije na Turu u pitanju.

- Mnogo sam se bolje osećao nego na Aks 3 Domen. Poslednje brdo na etapi bilo je previše udaljeno od cilja da bi se napalo. Zaključio sam da je bolje sačekati priliku u narednim danima, nego da uludo trošim snagu. Frum je opet ostavio jak utisak, nije ga bilo moguće slomiti. Verujem, ipak, još u sopstvene šanse, jer sam uvek u najboljoj formi u poslednjoj nedelji Gran Turova – istakao je Kontador.

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem