Oscar Pereiro bio pozitivan na Tour-u 2006

Petak, 19. januar 2007
Oscar Pereiro bio pozitivan na Tour-u 2006

Pariski dnevni list Le Monde izjavio je da je spanac Oscar Pereiro, drugi na trci kroz Francusku 2006, bio pozitivan na doping  kao i pobednik  trke Floyd Landis.

Po informacijama Le Monde-a doping kontrola na 14. i 16 etapi pokazala je tragove Salbutamola, leka protiv astme, koji se nalazi na doping listi. Floyd Landis je osumljicen za koriscenje testosterona i protiv njega je pokrenut sudski postupak. Ukoliko bi Landis bio optuzen, po trenutno stanju titula pobednika Tour-a 2006 bi pripala Pereiru. Treci je bio Andreas Klöden.

Protiv Pereira nikada nije pokrenuta istraga u vezi ove dve pozitivne probe posto je imao opravdanje od lekara da moze koristiti Salbutamol u terapeutske svrhe. Medjutim francuska anti doping agencija sumnja u istinitost ovog opravdanja jer smatra da nije postojala potreba za koriscenje ovog leka, te su jos od Avgusta prosle godine od Pereira trazili dodatne dokaze koje im jos nije dostavio.

Kako je cela stvar isplivala u javnost i dobila na velicini, oglasio se i sam Pereiro i obecao da ce poslati potrebna dokumenta jos ove nedelje. Izjavio je da je uzimao Ventoline (lek protiv astme, koji sadrzi substancu Salbutamol koja se nalazi na listi doping sredstava) posto mu je to UCI odobrila.
Treba napomenuti da je na Tour-u 2006 cak 13 vozaca bilo pozitivno na odredjene substance ali su svi imali opravdanja od lekara jer su navodno koriscene u terapeutske svrhe. Cak je i Lance Armstrong 1999 bio pozitivan uz lekarsko opravdanje.

Ostaje da vidimo kako ce se cela stvar razvijati, ali sigurno da ovo ide samo na stetu biciklizmu.  UCI ne krije da postoji mogucnost da bi usled brojnih doping afera iz prosle godine koje jos uvek nisu razresene kao i novonastalih, biciklizam mogao da bude izbacen iz olimpijskih igara.

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem