Nisam, majke mi!

Petak, 28. jul 2006
Nisam, majke mi!

Pobednik Tour de France, Amerikanac Flojd Lendis tvrdi da nisu tačne sumnje da je bio dopingovan tokom tronedeljne trke i poručuje da će učiniti sve da dokaže nevinost.


Sportska javnost u svetu bila je šokirana u četvrtak kada je najpre jedan danski list objavio da je Lendis osumnjičen za uzimanje zabranjenih supstanci, a potom još više kada je te vesti potvrdila njegov tim "Fonak".


Upitan da li je koristio zabranjene doping-supstance tokom Tour de France, Lendis je odgovorio kratko: "Ne".


"Ne znam koje je njihovo objašnjenje, da li je reč o grešci tokom trke ili o nečem drugom, ali tvrdim da nisam bio pozitivan na testosteron", rekao je Lendis.


Ipak, Lendis će morati malo više da se potrudi da dokaže da je u pravu.


Fonak je saopštio da će Lendis zahtevati analizu B uzorka da bi se utvrdilo da li je povišen nivo testosterona bio rezultat prirodnog procesa u organizmu, ili je napravljena greška prilikom analziranja osnovnog uzorka. Dodaje se da je Lendis suspendovan iz ekipe, a ukoliko analizom B uzorka bude potvrdjeno da je koristio doping biće isključen iz tima.


Prema preliminarnim podacima Medjunarodne biciklističke unije, Lendis je bio pozitivan na

na testesteron na doping kontroli posle 17. etape.


U 17. etapi, koja je zbog velikih uspona bila najteža na Tour de France, Lendis je napravio gotovo neverovatan beg i solo vožnjom uspeo je ne samo da nadoknadi veliki zaostatak za vodećima, već i da stekne prednost koja mu je u poslednje tri etape obezbedila konačni trijumf.


Stručnjaci su posle 17. etape upozoravali na mogućnost dopinga, jer ono što je Lendis tada uradio gotovo da nije zapamćeno u istoriji Trke kroz Francusku. Posle 16. etape on je bio na 11. mestu u generalnom plasmanu, a za vodećim Špancem Oskarom Pereirom zaostajao je više od osam minuta.


Zahvaljujući spektakularnoj vožnji u 17. etapi Amerikanac je uspeo da nadoknadi zaostatak i u poslednje tri etape lako je došao do prvog mesta.


Lendis je svestan da će se, bez obzira na krajnji rezultat ovog slučaja, sve ovo odraziti na njegovu karijeru.


"Na žalost, mislim da se ovo nikada neće zaboraviti. Znam da će mnogi pomisliti da sam kriv a da ni ne sačekaju kraj slučaja, ili da saslušaju i moju stranu- Sada samo želim da sperem ljagu sa svog imena, to mi je jedini cilj", rekao je Amerikanac.


Ovogodišnji Tour de France i počeo je doping-skandalom kada su suspendovana dvojica najvećih favorita Nemac Jan Urrlih i Italijan Ivan Baso, pobednik poslednje Trke kroz Italiju.

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem