Nemac Marsel Kitel slavio na kraju haotične, prve etape 100. Tur d'Fransa

Subota, 29. jun 2013
Nemac Marsel Kitel slavio na kraju haotične, prve etape 100. Tur d'Fransa

Jači od pehova, snažniji od nereda, kolosalni Marsel Kitel (Argos – Šimano) ušao je u istoriju kao prvi pobednik etape i nosilac žute majice na jubilarnom stotom Tur d'Fransu. Nemac je u potpuno haotičnoj završnici 213 kilometara dugog puta od Porto – Vekia do Bastije izborio trijumf u masovnom sprintu ispred Norvežanina Aleksandra Kristofa (Kaćuša) i Holanđanina Danija van Popela (Vakansoleja).

Kitel je bio jedini koji je uopšte bio u prilici da se bori za slavodobit prvog dana Tura, pošto su njegovi glavni rivali odsečeni u najvećem od brojnih padova koji su obeležili poslednje kilometre do cilja.

- Sav drhtim, ovo je zaista ogromna pobeda! Hvala mom timu koji me je obezbedio i sačuvao od padova koji su se dešavali na kraju etape. S obzirom da sam prošle godine sa debitantske Trke oko Francuske morao da odustanem rano, ovaj trijumf je idealna kompenzacija za sva razočarenja – komentarisao je Nemac.

 Gorostasi na dva točka Peter Sagan (Kenondejl), Mark Kevendiš (Omega Farma), Andre Grajpel (Loto Belisol), Metju Harli Gos (Orika), Naser Buani (FDŽ) i mnogi drugi bili su žrtve nervoze i gužve koja je često pogubna po ambicije vozača u prvoj nedelji Tura. Konfuziju je u poslednjim kilometrima etape pojačavala nadrealna situacija da se autobus ekipe Orika – Grinedž zaglavio u prolaznu rampu na samoj liniji cilja kad je biciklistički karavan bio svega deset kilometara udaljen. U tim trenucima, peloton koji se priprema za žestoku završnicu kreće se brzinom koja nadmašuje 60 kilometara na čas, a postojala je nedoumica da li da se završetak etape, u nemogućnosti pokretanja vozila australijske ekipe, pomeri tri kilometra ranije.

Autobus se u poslednjem momentu pomerio, ali jedan od vozača Omega Farme je tri kilometra pre finiša izgubio kontrolu nad biciklom i bio izvor totalne „seče“ favorita, kako za slavlje na etapi, tako i pretendenata na generalni plasman poput Alberta Kontadora (Sakso – Tinkof) i Endija Šleka (Rediošek). Na svu sreću, niko nije bio ozbiljnije povređen. Zbog čitave neplanirane drame, međutim, organizatori su odlučili da svima dodele isto vreme. Ostaje žal među borcima za zelenu majicu, koji su ostali bez važnih poena sa linije cilja.

Rezultati 1. etape: 1. Kitel (Nemačka, Argos – Šimano) 4:56,52 , 2. Kristof (Norveška, Kaćuša), 3. Van Popel (Holandija, Vakansolej), 4. Milar (V. Britanija, Garmin), 5. Trentin (Italija, Omega Farma), 6. Dimulen (Francuska, La Mondijal), 7. Henderson (Novi Zeland, Loto Belisol), 8. Roelands (Belgija, Loto Belisol), 9. Rohas (Španija, Movistar), 10. Bekmans (Belgija, Vakansolej) svi u vremenu pobednika...

 
Malerozni Kontador

Kao i 2011, Alberto Kontador (Sakso – Tinkof) bio je uhvaćen u masovnom padu baš tokom prve etape Tur d'Fransa. Ovog puta nije upisao zaostatak, pošto su svi biciklisti dobili isto vreme, ali je žestoko pao na levo rame. Španac je uspeo da se vrati „u sedlo“, a posle prolaska linije cilja čuveni El Pistolero bio je srećan da nije došlo do preloma.

- Takav je Tur, nikad ne znate šta može da vas snađe. Ovo je trebalo da bude samo duga, ali lagana etapa. Dobro je da barem nisam izgubio vreme, a nadam se da sutra neću osećati neke ozbiljnije posledice pada – istakao je dvostruki osvajač Tura.

Veliko Tour de France prognoziranje

Rezultati prve etape.

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem