Marselu Kitelu drugi trijumf na Turu u završnici 10. etape koju je obeležio incident

Utorak, 9. jul 2013
Marselu Kitelu drugi trijumf na Turu u završnici 10. etape koju je obeležio incident

U furioznom završetku desete etape jubilarnog stotog Tur d'Fransa, vožene ravničarskih 197 kilometara od Sent – Žilda – de – Boa do Sen Maloa, divovski Marsel Kitel (Argos – Šimano) pokupio je lovorike ispred žestokog sunarodnika Andrea Grajpela (Loto Belisol). Upisavši na konto impresivni trinaesti trijumf u sezoni, munjeviti Nemac istovremeno je postao i jedini biciklista koji je ove godine na najznačajnijoj trci na planeti izborio drugi put najviši stepenik pobedničkog postolja. Kristofer Frum (Skaj) liniju cilja overio je bezbedno u glavnoj grupi, sačuvavši bez muke žutu majicu, namenjenu lideru u generalnom poretku trke.

Pored reprize vatrometa Kitela sa otvaranja Tura na Korzici, kraj etape obeležilo je i prilično grubo naletanje ramenom i laktom Marka Kevendiša (Omega Farma) na Marselovog prvog pomoćnika Toma Velersa. Šampion Britanije probijao se u trenutku incidenta ka trećoj poziciji, a uleteo je u putanju Holanđanina pošto je ovaj uspešno sproveo lidera ekipe u završni sprint. Biciklista Argos – Šimana silovito je udario u asfalt, ali je ipak uspeo da se poderan pridigne i nekako pređe kroz cilj. Sreća je, međutim, da u haotičnom  finišu nije napravljena veća šteta, jer je dovoljno bio veliki razmak među vozačima u poslednjih 150 metara. 


Peter Sagan (Kenondejl) je i kao četvrtoplasirani sačuvao ubedljivo vođstvo od 83 poena spram Grajpela u plasmanu zelene majice.

Osećanja Kitela bila su pomešana po okončanju etape.

- Trijumf je bio mnogo slađi nego prvog dana na Turu, kad su svi moji najozbiljniji rivali na sprintu ostali odsečeni od bitke zbog velikog pada koji se dogodio nekoliko kilometara do cilja. Sad sam se zaista pokazao najboljim, u konkurenciji koju su činili Grajpel, Kevendiš i Sagan. Zahvalan sam ekipi koja je obavila ogroman posao da me sačuva i sprovede, ali mi je veoma žao što je baš Tom završio na zemlji. Ne mogu da poverujem da je Mark namerno naleteo na njega. Takve stvari se, jednostavno, dešavaju kad se pri velikim brzinama biciklisti bore za što bolje pozicije – komentarisao je Marsel.


Lideri u generalnom plasmanu bili su dovoljno daleko od burnog sprinta, ali su i oni preživeli momente trzavica na dugačkoj etapi. Skaj Kristofera Fruma i Sakso – Tinkof Alberta Kontadora preuzeli su komande na čelu karavana kad je vetar u poslednjih dvadesetak kilometara pretio da pocepa peloton i napravi zaostatke. U takvom naletu snaga, a potpomognuta motorom sprinterskih ekipa, glavna grupa lako je izašla na kraj sa petočlanim begom koji j animirao etapu.

Frum danas neće moći da se oslanja ni na kakvu pomoć kad se na individualnom hronometru bude nosio sa vetrom koji šiba atlantskom obalom.

- Suvozač Ian Stanard me je danas baš štitio od opasnosti. Bilo je dosta nervoze u grupi zbog vetra. Ne brinem se, međutim, za hronometar. Staza je ravna i ići će se veoma brzo, a verujem da je to veći problem za moje konkurente nego za mene. Toni Martin će kao svetski šampion ići na pobedu, dok ću se ja zadovoljiti time da, ukoliko baš ne povećam razlike, barem sačuvam postojeću prednost – istakao je Kris, osvajač olimpijske bronze u disciplini.

Rezultati 10. etape: 1. Kitel (Nemačka, Argos) 4:53,25, 2. Grajpel (Nemačka, Loto Belisol), 3. Kevendiš (V. Britanija, Omega – Farma), 4. Sagan (Slovačka, Kenondejl), 5. Bone (Francuska, FDŽ), 6. Kristof (Norveška, Kaćuša), 7. Dimulen (Francuska, La Mondijal), 8. Reza (Francuska, Juropkar), 9. Van Popel (Holandija, Vakansolej), 10. Rohas (Španija, Movistar) svi u vremenu pobednika...

  Generalni plasman:1. Frum (V. Britanija, Skaj) 41:52,43, 2.  Valverde (Španija, Movistar) +01,25, 3. Molema (Holandija, Belkin) +01,44, 4. Ten Dam (Holandija, Belkin) +01,50, 5. Krojciger (Češka, Sakso – Tinkof) +01,51, 6. Kontador (Španija, Sakso – Tinkof) isto vreme, 7. Kintana (Kolumbija, Movistar) +02,02, 8. Martin (Irska, Garmin) +02,28, 9. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +02,31, 10. Da Košta (Portugal, Movistar) +02,45...

Zelena majica (poeni): 1. Sagan (Slovačka, Kenondejl) 269, 2. Grajpel (Nemačka, Loto Belisol) 186, 3. Kevendiš (V. Britanija, Omega Farma) 132...

Tačkasta majica (poeni): 1. Rolan (Francuska, Juropkar) 49, 2. Frum (V. Britanija, Skaj) 33, 3. Port (Australija, Skaj) 28...

Bela majica: 1. Kintana (Kolumbija, Movistar) 41:54,45, 2.  Kviatkovski (Poljska, Omega Farma) +01,23, 3. Barde (Francuska, La Mondijal) +05,07...

 
Kevendiš: Nisam kriv za pad

Odmah po završetku etape, Mark Kevendiš je reagovao na Tviteru povodom incidenta u poslednjih 150 metara.

- Ukoliko sam zaista kriv, spreman sam da prihvatim odgovornost. Pregledao sam, međutim, snimak, i jasno se vidi da smo se Tom i ja sudarili u trenutku kad sam pokušavao da ga pređem, a on se pomerio. U svakom slučaju, žao mi je što je pao i nadam se da je dobro.


 
Velers: Mark je zaslužio kaznu

Pošto se podigao sa zemlje, Tom Velers, nije delio mišljenje kolege iz tima Kitela i izazivača pada Kevendiša, osudivši postupak sprintera Omega – Farme.

- Sproveo sam Marsela i povlačio sam se prema pelotonu, kad sam se iznenada našao na asfaltu. Očigledno je da me je Mark žestoko gurnuo, jer sam zasmetao njegovim ambicijama, a na sudijama je da procene da li zaslužuje da bude kažnjen ili ne.

KOMENTARI
 • vladov

  Vlado V. (vladov)

  10. jul 2013 00:00h

  Ne o4ekuvav od Kevendis vakvo nesportsko odnesuvanje,se nadevam deka ne e namerno???????

 • vladov

  Vlado V. (vladov)

  10. jul 2013 00:05h

  Sepak ovde imase ne4ista namera.....

 • karpkg

  (karpkg)

  10. jul 2013 01:28h

  Nije baš ni Velers nedužan, kada je izveo Kitela, nije baš usporio da se vrati u grupu, nego je upravo krenuo udesno na Kevendiševu stranu da ga zatvori u trenutku kad je Mark krenuo na Kitelov točak.

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem