Lendis uhvaćen u laži

Utorak, 1. avgust 2006
Lendis uhvaćen u laži Američki biciklista Flojd Lendis uhvaćen je u laži, tvrdi ugledni Njujork Tajms.

Po pisanju najcenjenijeg američkog dnevnika u uzorku urina, koji je dao pobednik Tur d’Fransa, pronađen je sintetički testosteron, čime je oborena njegova tvrdnja da mu je organizam stvorio višak testosterona.

Lendis je osvojio najveću svetsku trku zahvaljujući čudesnom nastupu u 17. etapi, tokom koje je nadoknadio ogroman zaostatak i popeo se na treće mesto u generalnom plasmanu, sa samo minutom kašnjenja za liderom.

Tu poziciju on je lako iskoristio, odličnom vožnjom na hronometar pretposlednjeg dana.

Međutim, početkom prošle nedelje saopšteno je da je u njegovom uzorku urina posle pomenute 17. etape nađena izuzetno visoka količina testosterona, čiji je odnos prema drugom hormonu epitestosteronu bio dvostruko veći od dozvoljenog 4:1.

Lendis je u petak pred kamerama tvrdio samouvereno da je njegovo telo stvorilo višak hormona i tražio da u ponedeljak dâ B uzorak, što je i učinjeno. Po pravilima Svetske anti-doping agencije (WADA), ako taj uzorak bude negativan (rezultati stižu tokom nedelje), Lendis će biti oslobođen optužbe.

Međutim, kako tvrdi dr Geri Vodler, član WADA i portparol Američkog koledža za sportsku medicinu, pronalaženje sintetičkog testosterona u prvom uzorku dovoljno je za suspenziju.

Propisi kažu da je to prekršaj, a sportista mora da objasni kako su hormoni dospeli u njegov organizam, da bi ublažili sankcije. Moguće je da se radi o sabotaži, možda je testosteron dodat hrani, ili nešto slično, ali nama trebaju dokazi“, rekao je Vodler.

Ukoliko Lendis bude suspendovan pobeda na trci pripašće Špancu Oskaru Pereiru. Bio bi to prvi slučaj da je pobednik Tura diskvalifikovan zbog dopinga.

Skandal sa Flojdom Lendisom nastavak je dvostruke doping-drame, koja paralelno pogađa biciklizam i američki sport uopšte. Nekoliko velikih favorita Tura zbog toga je povučeno sa spiska učesnika pred sam početak, dok je u SAD istovremeno pokrenut proces protiv atletičara Džastina Getlina.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem