Lendis: "Dokazaću da sam nevin"

Utorak, 8. avgust 2006
Lendis: "Dokazaću da sam nevin" Pobednik biciklističke Trke kroz Francusku, Amerikanac Flojd Lendis nastavio je medijsku kampanju sa ciljem da dokaže da je pogrešno optužen za doping, iako su dva testa pokazala da je pozitivan.

Oba testa pokazala su da je Lendis imao prevelike količine testosterona u krvi posle izuzetne pobede u 17. etapi trke, ali je vozač rekao da testovi nisu pravilno sprovedeni.

"Ima nekih stranih okolnosti koje pokazuju da su se čudne stvari dešavale prilikom testiranja. Videćete da su jasno prekršili pravila, a njihov izgovor je jadan. Jedino objašnjenje koje mogu da smislim je da postoji neka namera", rekao je Lendis.

Vozač je ocenio da nije ispravno što su Međunarodna biciklistička unija (UCI) i Svetska antidoping agencija (WADA) otkrili javnosti detalje prvog testa pre nego što je analiziran i drugi uzorak.

"Javno poniženje kojim su me izložili, kršenje sopstvenih pravila u tom procesu i izgovori koje su upotrebili su u najmanju ruku neprihvatljivi", rekao je ogorčeni Lendis, "Mogu da vam dokažem i pokažem da ljudi u laboratorijama nisu objektivni u vezi sa testiranjem. Imam dokaze da imaju napisana imena vozača na uzorcima. Da bi bili potpuno objektivni, uzorci moraju biti anonimni,“ objasnio je on.

Lendis će se žaliti na ovu odluku, a žalbeni proces može potrajati do šest meseci. Njegov tim Fonak ga je već otpustio, a ako žalba ne bude usvojena, biće mu oduzeta titula i dobiće dvogodišnju suspenziju. Lendis je u ponedeljak na američkoj televiziji tvrdio da je nevin, tvrdeći da su njegova prva objašnjenja po objavljivanju testa bila rezultat sugestija drugih.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem