Jovana Crnogorac 12. u Svetskom kupu!

Subota, 15. jun 2013
Jovana Crnogorac 12. u Svetskom kupu!

Jovana Crnogorac biciklistkinja BK Novi Sad koja ove sezone vozi i u majici britanskog tima “Oranž manki” osvojila je izvanredno 12. mesto u Svetskom kupu u planinskom biciklizmu u italijanskom gradu Val di Sole u konkrunciji do 23 godine  i zaradila 18 svetskih bodova. Na Svetskom kupu u Češkoj u maju bila je 24. i dobila dva poena.

- Bila je ovo trka sa mnogo promena, ali na kraju se sve dobro završilo - zadovoljan je Nemanja Vajs, njen trener u BK Novi Sad i selektor reprezentacije Srbije. – Na kraju uvodnog kruga bila je druga, posle prvog kruga deveta u velikom lancu takmičarki, ali se videlo da je raspoložena da se trka. Malo je posustala u drugom krgu, došla je na 17. poziciju i uplašio sam se da nije pala. U četvrtom krugu vratila se u prvih deset sa Ruskinjom Anašinom i Švajcarkinjom Forcini. U poslednji krug ušla je kao deseta i odlično je izgledala. U finišu joj je malo ponestalo snage ali je izdržala i zabeležila najbolji plasman do sada u elitnom Svetskom kupu. Imala je 21. mesto lane u Val d` Izeru, ove godine u Češkoj bila 24. a sada 12. mesto, sjajan napredak i odlična uvertira za Prvenstvo Evrope u Bernu od 20. do 30. juna.


Jovana Crnogorac je priznala da je na spustu na najtežem brdu pogrešila:

- Startovala sam dobro, bila sam druga i čekala sam najteži uspon. Napala sam, prva izašla na vrh, ali sam na sput došla nepripremljena i to me je skupo koštalo, pala sam za nekoliko pozicija. Išla sam iz greške u grešku, ruke me nisu slušale…

Na polovini drugog kruga stvari su pošle na bolje?

- Stisla sam zube i krenula na sve ili ništa. Na usponima sam bila brža od konkurentkinja tako da sma u poslednji kruga ušla na desetoj poziciji.Osećala sma se dobro i ali nisam bila potpuno spremna za finiš.


Na redu je Prvenstvo Evrope?

- Zadovoljna sam ovim plasmanom, ali ne i vožnjom, mora da bude bolja. Plan je bio da ovde uđem među pet, nisam ga ispunili. U Bernu na EŠ želim među deset i time bismo napravili dobru osnovu da na SP u Južnoj Africi krajem avgusta i početkom septembra jurišam na plasman među pet!

Jovana Crnogorac je na svetskoj rang listi trenutno 27. sa 582 poena! To je najbolji plasman u istoriji srpskog biciklizma.

U Val di Soleu će voziti i srpski junior Aleksandar Roman iz Jednote (Šid).


KOMENTARI
 • bogyboy

  Bogdan I. (bogyboy)

  15. jun 2013 19:02h

  idemo dalje!!!

 • Voja

  Vojislav C. (Voja)

  22. jun 2013 20:17h

  Uz najiskreniju radost i osećaj ponosa za ovaj fenomenalan plasman (pratim šta Jovana radi od početka svih izveštaja), ne mogu da ne primetim da je spust onaj deo trke koji guši puni potencijal ove hrabre devojke. Ima li rešenja za ovu malu "kočnicu"? Oprostite ako govorim nešto što je neostvarivo, ali možda neki od ORANGE-ovih DH ili 4x kolega...? Dok je vozio za Orange (ne istu ekipu kao Jovana, doduše), legendarni Steave Peat je "prsta na kočnici u krivini viška" oslobodio (i ubrzao) nekoliko svojih XC drugara iz tima, praktičnim savetima na DH stazi. I slepcu je jasno da srca, volje za pobedom, upornosti i hrabrosti ovom sjajnom detetu ne manjka.

 • mirkez

  (mirkez)

  27. jun 2013 00:59h

  Ljubiteljima biciklizma srdačan pozdrav iz Hrvatske!

  Imao sam priliku gledati Jovanu u Samoboru u Hrvatskoj početkom 06/2013, neznam točno datum. Bio sam na dijelu staze koji prilično podsjeća na DH spust. Kao rekreativac primjetio sam da su mnogi tamo nizbrdo grizli više srcem nego pameću što se ne bi moglo reći i za Jovanu. Njena vožnja na tom dijelu djelovala je prije svega oprezno, sigurno, ali i tehnički vrlo precizno. Ono što hoću reći je da Jovana doista djeluje kao netko tko zaslužuje bolje rezultate, ali čini mi se da u ovoj sportskoj disciplini ponekad treba biti i "malo lud" da bi se postigli vrhunski rezultati. Ovo što Voja piše mislim da je Jovani i više nego potrebno - nažalost (zasada još) neznam tko je Nemanja Vajs i koliko kao njen trener pokriva sve detalje onih vještina koje Jovani trebaju, ali siguran sam da bi i sugestije drugih starijih i iskusnih vozača Jovani odlično legle. Pogotovo zato što se borba za postolje u većini sportova polako pretvara u grubo gladijatorstvo napinjući granice umijeća i izdržljivosti više nego ikad prije. Zato je nažalost potrebna i ta doza fanatičnosti i spremnosti da se žrtvuje i riskira da bi se postiglo najviše. Vjerojatno i Jovana sama zna da tu negdje leži ona tanka linija između pobjednika i onih koji dolaze nakon njega.

  Neka joj bude sa srećom!

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem