Hemilton ponovo pod istragom

Petak, 15. septembar 2006
Hemilton ponovo pod istragom Američki biciklista Tajler Hemilton ponovo je optužen za korišćenje nedozvoljenih sredstava, samo dve nedelje pre isteka dvogodišnje suspenzije zbog dopinga.

U američku biciklističku asocijaciju stigla je dokumentacija koja povezuje Hemiltona sa skandalom u Španiji. Zatraženo je da asocijacija odmah pokrene slučaj protiv Hemiltona.

"Mi smo prema našim pravilima odmah prosledili podatke američkoj agenciji za borbu protiv dopinga i zatražili od njih da se uključe u taj slučaj", izjavio je Stiv Džonson, predsednik američke bciklističke organizacije.

"Operacija Puerto" pokrenuta je u maju kada su španski lekari Eufemijano Fuentes i Hoze Merino Batres uhapšeni, jer je policija kod njih našla nedozvoljena sredstva i zamrznutu krv u madridskoj klinici. Smatra se da su pronađni uzorci bili pripremljeni za transfuziju.

Hemiltonu, koji je optužen za doping putem krvi 2004. na Vuelti, trebalo je da suspenzija istekne 22. septembra. On je dugo poricao da je koristio transfuziju krvi kao sredstvo za povećanje izdržljivosti.

U junu ove godine španski El Pais je objavio da je Hemilton bio klijent doktora Fuentesa. U novinama je izašla kopija faksa, koju je poslala Hemiltonova supruga Heven Parčinski, na kom je bila potvrda uplate od 54,060 dolara na lekarov račun. U izveštaju je priloženo i uputstvo za korišćenje lekova koje je Hemilton naručio.

Hemilton je bio optužen i za upotrebu EPO, anaboličnih stereoida i ljudskog hormona rasta.

"Te optužbe su lažne i veoma štetne po mene. Nikada nisam čuo za neke od pomenutih supstanci", izjavio je Hemilton.

Devet biciklista je bilo primorano da otkaže učešće na Tur de Fransu 1997. zbog navodnih veza sa doktorom fuentesom. Neđu tim imenima su Jan Ulrih, Ivan Baso i Fransisko Mansebo.

Hemilton je osvojio zlatnu medalju na Olimpijadi u Atini i smatran je za jednog od naslednika velikog Lensa Armstronga.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem