Gužva u Svetskom Turu

Sreda, 20. februar 2013
Gužva u Svetskom Turu

Međunarodna biciklistička federacija (UCI) dopustiće da ove sezone u Svetskom Turu učestvuje 19 umesto propisanih 18 ekipa. Proširenje liste timova koji mogu da se nadmeću u elitnom rangu posledica je odluke Suda za sportsku arbitražu u Lozani da se Kaćuši odobri ProTim licenca.

Biciklistička formacija sa sedištem u Rusiji bila je nezadovoljna statusom kontinentalne ekipe koji joj je UCI krajem prošle godine dodelila. Kaćuša je praktično poslata u niži nivo takmičenja, iako je reč o ekipi koja je 2012. imala u redovima najboljeg vozača Svetskog Tura Hoakima Rodrigesa, a sama u plasmanu timova izborila vicešampionsku poziciju iza britanskog Skaja. Nezavisna komisija za izdavanje licenci odluku je opravdavala „etičkim razlozima“, smatrajući da ruska ekipa ne sprovodi dovoljno čvrsto antidoping politiku. Spominje se da je naročito sporan bio Kaćušin odnos prema Denisu Menčovu, vozaču koji se više puta tokom karijere dovodio u vezu sa upotrebom nedozvoljenih stimulativnih supstanci i spominjao u negativnom kontekstu u izveštaju Američke antidoping agencije (USADA) koji „je srušio“ Lensa Armstronga.

- Samo izuzetno ove godine u Svetskom Turu učestvovaće 19 ekipa. Ukoliko je Sud u Lozani smatrao da je Kaćušina žalba ispravna, moramo da ispoštujemo odluku. Ne želimo, međutim, da ponovo prepravljamo spisak i da nekome sa ranije odobrenom licencom upropastimo planove za sezonu – objasnio je Pet Makkvejd, predsednik UCI.

Pritisak je sad prebačen na organizatore najvećih trka koji su već poslali pozivnice određenim kontinentalnim ekipama, kao što je to slučaj sa Điro d'Italija. Problem se sastoji u tome da li da se neki tim precrta sa liste ili da se dozvoli učešće 23 formacije čime bi se povećala gužva na drumu, a time i ugrozila bezbednost biciklista na drumu.


KOMENTARI
  • Ivan_xcv

    Ivan I. (Ivan_xcv)

    20. feb 2013 14:56h

    Ja nisam za popustanje, ali "slaba borba protiv dopinga"... to nije posao timova vec UCI-ja

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem