Frum potvrdio status lidera ekipe Skaj slavljem na Dofineu

Ponedeljak, 10. jun 2013
Frum potvrdio status lidera ekipe Skaj slavljem na Dofineu

Teror Neba nemilosrdan je po karavan trke Kriterijum di Dofine. Već treću godinu zaredom ekipa Skaja vedri i oblači nad obroncima planina na kojima se u jugoistočnoj oblasti Francuske odvija osmodnevno biciklističko nadmetanje. Pošto je na popularnom Malom Turu dva puta slavio Bredli Vigins, 2011. i 2012, ozbiljnu kandidaturu za oblačenje žute majice na jubilarnoj stotoj Trci oko Francuske istakao je njegov kolega iz tima Kristofer Frum.

Britanac rođen u Keniji pokazao se odlično na četvrtoj etapi u okviru koje je vožen hronometar - bio treći iza dvostrukog svetskog šampiona discipline Nemca Tonija Martina (Omega Farma). Samo dan kasnije spektakularno je osvojio vrh Valmorel potpuno „otresavši“ i velikog Alberta Kontadora (Sakso – Tinkof). Dominaciju na trci samo je potvrdio drugim mestom na poslednjoj etapi sadržanoj na putu dugom 155 kilometara od Sisterona do Rizula, koja je pripala Alesandru de Markiju (Kenondejl).

- Iako sam već osvojio važne trofeje poput onih sa trka Oko Omana, Kriterijum Enternasionala i Romandije, pokoriti Dofine je ipak ostvarenje neverovatnog sna. Ovo nadmetanje je najznačajnije u pripremi za Tur d' Frans, a pobeda mi je bila neophodna kako bih dokazao sebi, ali potvrdio i ekipi da sam u stanju da obučem žutu majicu pred Trijumfalnom kapijom u Parizu 21. jula – istakao je Kris.

Koliko je delovao jak, bilo je za očekivati da će se Frum boriti za  najviši stepenik etapnog pobedničkog postolja i u Rizulu.

- Kako bih demonstrirao da sam pravi odgovorni lider ekipe morao sam da ostanem uz suvozača Ričija Porta da bih mu pomogao da prevaziđe poslednji izazov na trci i sačuva drugo mesto u generalnom plasmanu. Iako je Bredli Vigins odustao od učešća na Turu i odbrane titule, čak i uprkos tome što sam se već istakao sjajnim rezultatima od početka sezone, nije lako dobiti i opravdati ulogu prvog vozača tima kao što je Skaj – objasnio je Frum.


Beli Kenijac, kako zovu Krisa, u značajnoj je već psihološkoj prednosti pred Trku oko Francuske koja startuje 29. juna u odnosu na verovatno najozbiljnijeg konkurenta Kontadora. El Pistolero je opravdanje za loš učinak na Dofineu (deseto mesto uz skoro četiri i po minuta zaostatka spram pobednika) nalazio u alergijama. Istina je, međutim, da Španac od početka godine, sem pobede na etapi Trke oko San Luis u Argentini na samom početku sezone, nije beležio blistave uspehe.

- Očigledno, Kontadorova strategija tokom Dofinea se prilično menjala. Videvši da sopstveni plasman ne može da popravi, počeo je da radi za kolegu iz ekipe Majkla Rodžersa i odbranu njegovog trećeg mesta. Nije mu se ni ovaj trud isplatio pošto je Australijanac bio šesti na kraju. Ne treba, međutim, ni u kom slučaju potceniti El Pistolera, biciklistu takvog pedigrea koji svu snagu usmerava na jul. Važno mi je da znam da se stvari odvijaju u dobrom smeru po mene, ali uspeti na Dofineu je jedno, a opstati na Tur d'Fransu je nešto sasvim, sasvim drugo – zaključio je Frum. 

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem