Frum maetralno potvrdio dominaciju na hronometru u 17. etapi stotog Tur d'Fransa

Sreda, 17. jul 2013
Frum maetralno potvrdio dominaciju na hronometru u 17. etapi stotog Tur d'Fransa

Najbolji na Aks 3 Domen u Pirinejima, najbolji na Mon Vantuu u predvorju Alpa, najbolji na brdskom hronometru voženom 32 kilometara od Embruna do Šorža... Zlatni het – trik Kristofera Fruma (Skaj) samo pokazuje koliko je žuta majica stotog Tur d'Fransa skrojena po njegovoj meri.

Na kraju puta koji su razigravala dva uspona druge kategorije, Britanac rođen u Keniji je posle nimalo naivne i izvesne borbe protiv sata, ipak nadmašio razočaranog Alberta Kontadora (Sakso – Tinkof) za devet sekundi. Bojazan koliko će kiša da utiče na ishod megdana, takođe je bila začin neizvesnosti. U takvoj situaciji, Hoakim Rodrigez (Kaćuša) zadovoljio se najnižim stepenikom etapnog pobedničkog postolja uz deset sekundi zaostatka spram Fruma.

 - Nisam mogao da verujem kad sam, prolazeći kroz cilj, video svoje ime pored najboljeg vremena na ekranu! Iskren da budem, ovaj dan sam pre shvatio kao bitku za ograničavanje štete, nego za trijumf. Bilo je kiše pre nego što sam dospeo na drugi spust, a srećom, put se dovoljno prosušio kad sam se našao na tom delu trase – objasnio je Kris.


Strategija je, takođe, bila na Frumovoj strani. Beli Kenijac odlučio je da na Kot de Realonu, 12 kilometara pre finiša, drumski bicikl zameni za hronometarski. U odnosu na najopasnijeg rivala Kontadora, koji je dosledno  sprovodio nameru da čitavu putanju koristi dvotočkaš nespecijalizovan za borbu protiv štoperice, Britanac je imao 11 sekundi zaostatka. Frum je posle promene do Šorža išao u odnosu na El Pistolera, dakle, 20 sekundi brže.

- Prvi spust je bio veoma tehnički, pa nisam hteo da rizikujem previše. Trebalo je i moglo je se ići mnogo brže u poslednjem delu staze, tako da je tu bilo poželjno preći na hronometarski bicikl. Moguće je da je ova odluka presudila pobednika – istakao je Britanac.

Kontador, najbolji na dva prolazna merenja, ipak je na kraju i pored još jednog poraza od Fruma izveo uspešnu operaciju. Španac je napredovao do drugog mesta u generalnom poretku (+04,34). Čak je i njegov suvozač Roman Krojciger, odvezavši sjajan hronometar za četvrtu poziciju na etapi, dospeo je na virtuelni podijum trke (+04,51). Gubitnici dana bili su članovi Belkin tima Bauke Molema i Lorens Ten Dam koje su u generalnom plasmanu preskočili Španac i Čeh iz Sakso – Tinkofa jednog i Rodrigez drugog.

- Uvek dođe kao gorka pilula kad morate da prihvatite drugo mesto, a bili ste toliko blizu pobede kao Kontador danas. Sa druge strane, zaista smo impresionirani činjenicom da trenutno imamo dvojicu vozača na podijumu Tura. Zaista, i Alberto i Roman, odvezli su fantastičan hronometar – komentarisao je Gabricio Gvidi, direktor Sakso – Tinkofa.

Iako je El Pistolero pokazao da je u sve boljoj formi kako se trka približava kraju, sve je manje vremena da napravi preokret koji je zacrtao u glavi. Kontador crpi nadu iz činjenica da karavan najvećeg biciklističkog nadmetanja na planeti ulazi u pakleni triptih Alpa, te da je još sve moguće.

- Meni nije važno da li sam deseti ili drugi. Ne nalazim da je motivišuće da samo sedim na biciklu i ne radim ništa u narednim danima. Pomiriti se sa porazom, nije moja filozofija. Dobra vest je da postajem sve jači – zaključio je Kontador.    

Rezultati 17. etape: 1. Frum (V. Britanija, Skaj) 0:51,33, 2. Kontador (Španija, Sakso – Tinkof) +00,09, 3. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +00,10, 4. Krojciger (Češka, Sakso – Tinkof) +00,23, 5. Valverde (Španija, Movistar) +00,30, 6. Kintana (Kolumbija, Movistar) +01,11, 7. Kviatkovski (Poljska, Omega – Farma) +01,33, 8. Fuglsang (Danska, Astana) +01,34, 9. Talanski (SAD, Garmin) +01,51, 10. Van Garderen (SAD, BMC) +01,51...

Generalni plasman: 1. Frum (V. Britanija, Skaj) 66:07,09, 2. Kontador (Španija, Sakso – Tinkof) +04,34, 3. Krojciger (Češka, Sakso – Tinkof) +04,51, 4. Molema (Holandija, Belkin) +06,23,  5. Kintana (Kolumbija, Movistar) +06,58, 6. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +07,21, 7. Ten Dam (Holandija, Belkin) +08,23, 8. Fuglsang (Danska, Astana) +08,56, 9. Kviatkovski (Poljska, Omega – Farma) +11,10, 10. D. Martin (Irska, Garmin) +12,50....

Zelena majica (poeni): 1. Sagan (Slovačka, Kenondejl) 377, 2. Kevendiš (V. Britanija, Omega Farma) 278, 3. Grajpel (Nemačka, Loto Belisol) 223...

Tačkasta majica (poeni): 1. Frum (V. Britanija, Skaj) 83, 2. Kintana (Kolumbija, Movistar) 69, 3. Nieve (Španija, Euskaltel) 53...

Bela majica: 1. Kintana (Kolumbija, Movistar) 66:14,07, 2. Kviatkovski (Poljska, Omega Farma) +04,12, 3. Talanski (SAD, Garmin) +08,15...

 
Nesrećni Pero

Žan – Kristof Pero (La Mondijal) bio je najveća uzdanica Francuza za završetak stotog Tur d'Fransa u najboljih deset. Miljenik domaće publike, morao je, međutim, da napusti nadmetanje posle dva pada koja su mu se dogodila u danu kad se vozio brdski hronometar.

Najpre je tokom treninga i upoznavanja sa trasom 17. etape Pero pao i zadobio blaži prelom ključne kosti. Uprkos povredi, Francuz je, tad deveti u generalnom poretku, odlučio da nastavi nadmetanje. Izgubivši kontrolu nad biciklom, u jednoj od poslednjih krivina pred ciljem u Šoržu, Pero više nije mogao sam da se pridigne sa asfalta. Usled otvorenog preloma ključne kosti, vozač La Mondijala morao je da stavi tačku na Tur.

 
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem