Flojd Lendis na korak od provalije

Subota, 5. avgust 2006
Flojd Lendis na korak od provalije Drugi uzorak urina ovogodišnjeg šampiona Tur D Fransa Flojda Lendisa takodje je bio pozitivan, čime je američki biciklista na korak od gubitka titule na najvećoj trci sveta i dvogodišnje suspenzije.

Kako je saopšteno u Parizu Lendis je i u ponovljenom testu imao nedozvoljene količine testosterona u urinu i krvi.

Posle ovog objavljivanja rezultata Amerikanac se suočava i sa otpuštanjem iz švajcarskog tima „Fonak“ koji je najavio da će ukoliko i „B“ test pokaže nepravilnosti, sigurno raskinuti saradnju sa Lendisom.

Drugu analizu na molbu biciklističke federacije uradila je laboratorija u Šatenej Malabriju u Francuskoj.

Iako je Lendis tvrdio da prirodnim putem stvara veće količine testosterona, još tokom sredine nedelje "procurela" je informacija da se pojedini hormoni koji su pronadjeni u lendisovom organizmu mogu uneti samo spoljnim putem.

Ako Lendisu bude oduzeta titula, kao i novčani deo od 450.000 evra, za pobednika trke "Oko Francuske" biće proglašen drugoplasirani, Španac Oskar Pereiro Sio, koji je za biciklistom iz SAD zaostao 57 sekundi u ukupnom plasmanu.

Istovremeno, to bi bio prvi slučaj u istoriji tog najvećeg biciklističkog takmičenja da je pobednik diskvalifikovan zbog dopinga.

Lendis (30) je bio pozitivan na testosteron nakon fantastičnog povratka u trku u poslednjoj planinskoj etapi, dan pošto je imao veoma slab nastup i kada se verovalo da više nema šansi da ostvari bolji plasman.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem