Burry Stander

Sreda, 23. januar 2013
Burry Stander

Pred njim je bilo još mnogo rezultata, uspeha, podijuma...jedan od možemo slobodno reći najboljih u današnjem MTB profi sportu, Južnoafrikanac koji je svojim požrtvovanjem i istrajnošću dokazao svojim zemljacima da je moguće vinuti se put zvezda, poginuo je na treningu samo što se stišalo slavlje ulaska u novu 2013. Godinu.

Januar 03. Oko 15:50 časova...Burry je krenuo put zvezda da na nebeskom svodu vozi počasni krug...udaren vozeći i trenirajući od strane taksi bus vozila, nekoliko stotina metara od svoje Concept Cyclery radnje i praktično pred očima svoga oca...u Shelly Beach, Južna Afrika. U trenutku smrti bio je rangiran kao drugi biciklista u internacionalnom poretku.

Karijeru kao profesionalac počinje 2006 kada pobeđuje u U/19 kategoriji u svojoj zemlji kao XC i maraton šampion, pa preko Komonvelt igara, Svetskih šampionata i WC UCI MTB trka...spisak je dugačak, a Burry je svoj život posvetio biciklizmu i takmičenjima.

U maju 2012 se venčao sa – takođe biciklistkinjom – Cherise Taylor...i kada je sve krenulo onako kako jedan nadasve mlad čovek i zamišlja svoj idealan život radeći ono što najviše voli – tragedija se desila.

Ne mogu a da ne konstatujem da je ovo još jedan u nizu tragičnih događaja koji su u proteklom periodu zadesili bicikliste ( MTB takmičar iz Španije  Iñaki Lejarreta nastradao 16.12.2012. a da ne spominjem drumaše koji malo – malo pa izađu na naslovnim stranicama kao žrtve )...

Njegove kolege takmičari su bili blago rečeno šokirani ovom tragičnom vešću, a Italijan Marco Aurelio Fontana je njemu u čast vozio i Svetsku CX trku u Rimu i osvojio 3. Mesto koje je posvetio Burry-ju i napisao:

„First ever CX World Cup podium in Rome. #RideforBurry you gave me the extraboostpower thanks a lot“ Svaka čast Marco!

Jaroslav Kulhavy i Sauser Christoph će ove godine voziti čuveni Cape Epic – Burry-ju u čast i slavu.
Na kraju – neka ti je večna slava Burry, iskreno se nadam da tamo gore negde voziš svoj Specialized po nebeskim planinama...

 

piše: Miomir misaxtr Jovanović

KOMENTARI
  • igorsimo

    Igor Š. (igorsimo)

    23. jan 2013 07:15h

    Moje iskreno saučešće.

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem