Borisavljevic drugi mladi vozač na trci oko Bugarske

Petak, 6. septembar 2013
Borisavljevic drugi mladi vozač na trci oko Bugarske Sve do finalnih hiljadu metara poslednje, šeste etape, 63. Trke oko Bugarske, duge 170 kilometara od Trjavne do Trojana, srpska nacionalna ekipa imala je izglede za dvostruku radost. Bela majica, namenjena najboljem mladom vozaču, bila je u virtuelnom posedu sjajnog Miloša Borisavljevića, a bilo je izvesno da će se overiti i postolje dana.

Srčanost i borbenost bicikliste CCN Metalca došle su do izražaja prilikom spusta sa poslednjeg uspona, legendarnog Beklemeta popularne „Obikolke“, dvadesetak kilometara do cilja, kad se Miloš iz trinaestočlane grupe vodećih, u kojoj je bio i nosilac žute majice Remi di Gregorio, izdvojio sa, ispostaviće se, slavodobitnikom etape Stefanom Hristovim. Bugarin i Borisavljević su uložili svu snagu u hazardeski beg, čiji je najveći kapital u jednom trenutku iznosio između 40 i 50 sekundi prednosti. Na pet kilometara do finiša, vođstvo dvojca je naglo počelo da opada, dve hiljade metara do okončanja etape bilo je svega 20 sekundi. Miloš je vozio do „otkaza“, Bugarin je, međutim, uspeo da iskontrira i sačuva trijumfalne četiri sekunde spram Ukrajinca Vitalija Butsa.

Potpuno ostavši bez snage, Borisavljević se cilja domogao na začelju vodeće grupe, kao trinaestoplasirani, 20 sekundi za slavodobitnikom, 16 za ostalom jedanaestoricom. Pored gubitka postolja, mnogo veće razočarenje je izazvalo saznanje da se ispred njega nalazio i Rumun Nikolae Tanoviči, direktni konkurent za belu majicu. U poretku najboljih mladih vozača devetnaestogodišnjak iz Kraljeva je, dakle, na kraju drugi uz 16 sekundi zaostatka. 

- Miloš je tragični junak poslednjeg dana trke. Pokazao je, međutim, da ima lavovsko srce. Da i ne govorimo o potencijalu velikog vozača. Takav je biciklizam, ponekad treba imati i mnogo sreće da bi se uspeh materijalizovao – komentarisao je selektor reprezentacije Radiša Čubrić.

Posle Borisavljevića, najbolje plasirani srpski predstavnik na etapi bio je Esad Hasanović kao 35. Biciklista kragujevačkog Radničkog koji je specijalno za njihovu najznačajniju trku pojačao redove bugarskog tima PKD Car Simeon upisao je zaostatk od devet minuta i 19 sekundi. Reprezentativac Marko Danilović bio  je 48 (+11,06), njegov drug iz tima Stefan Stefanović 55 (+15,11). Ivan Stević, član rumunskog Tušnada, zauzeo je 65. mesto (+26,22). Gabor Kasa iz nacionalnog tima liniju cilja overio je odmah za srpskim prvakom na drumu kao 66 (+27,25). Reprezentativci Marko Stanković i Jovan Zekavica, bili su, redom, 73 (+33,46) i 79 (+41,01). Nikola Kozomara, koji je u Bugarskoj vozio za lokalni Hemus, nije se proslavio 97. pozicijom (+48,29) od 110 učesnika koji su završili etapu.

- Istaću čestitke svim reprezentativcima, jer su mnogo bolje vozili nego što rezultati pokazuju. Zekavica je posle silnih padova u prethodna dva dana trpeo jake bolove. Stević je poštovao plan treninga za predstojeće Svetsko prvenstvo u Firenci, jako i agresivno na početku, a na poslednjem brdu išao je lagano – objasnio je selektor.

Trud se mladom Borisavljeviću, ipak, isplatio u generalnom poretku „Obikolke“. Naš reprezentativac je poslednjeg dana sa 30. mesta napredovao do 12. U odnosu na Francuza Di Gregoria njegov zaostatak iznosi pet minuta i 26 sekundi. Hasanović je od Srba sledeći najbolje plasirani kao 40. uz 15 minut ai 49 sekundi lošije vreme u odnosu na Remija.
Konačni plasman: 1. Remi di Gregorio (Francuska, Martiges SC) 21:08,10, 2. Spas Gjurov (Bugarska, Nesebar) +0,27, 3. Mihailo Kononenko (Ukrajina, Kols Sajkling) +1,06...12. Miloš Borisavljević (Srbija, Nacionalni tim) +5,26...40. Esad Hasanović (Srbija, PKD Car Simeon) +15,49...47. Stefan Stefanović (Srbija, Nacionalni tim) +21,34...56. Marko Danilović (Srbija, Nacionalni tim) +27,57...64. Ivan Stević (Srbija, Tušnad) +44,02...72. Jovan Zekavica (Srbija, Nacionalni tim) +47,29...74. Gabor Kasa (Srbija, Nacionalni tim) +50,52...76. Marko Stanković (Srbija, Nacionalni tim) +53,48...103. Nikola Kozomara (Srbija, Hemus) +2:14,55...
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem