Belgijanac priredio iznenađenje na kraju druge etape Tour d'Fransa

Nedelja, 30. jun 2013
Belgijanac priredio iznenađenje na kraju druge etape Tour d'Fransa

Nije moralo da bude zaglavljenog autobusa na cilju, ili spektakularnih  padova. Ni završetak druge etape jubilarnog, stotog Tur d'Fransa nije mogao da prođe bez bizarnosti i iznenađenja. Potpuno neočekivano, biciklista ekipe Rediošek Jan Bakelants domogao se najznačajnijeg trijumfa u karijeri, ujedno i prestižne žute majice, oznake predvodnika generalnog plasmana na najvećoj trci na planeti.

Posle 156 kilometara prevaljenih od Bastije do Ažaksjoa, Belgijanac je slavio sekundu ispred glavne grupe, koju je na finišu počistio Slovak Peter Sagan (Kenondejl) ispred Poljaka Mihala Kviatkovskog (Omega Farma). Jan je bio ostatak šestočlanog bega koji je u poslednjih sedam kilometara odlučno napao.

 Bakelants, izabran u poslednji čas da bude deo posade Redišeka za Tur, predstavljao je toliko iznenađenje da je čak i Radiotur preneo da je reč o njegovom suvozaču Markelu Irizaru. 

- Zaista nisam predvideo da napadnem dva kilometra pre okončanja etape, ali prilika se ukazala. Ostali su oklevali, a ja sam osetio da imam snage da iznesem san o pobedi do cilja. Apsolutno nisam želeo da gledam Sagana kako proslavlja trijumf – komentarisao je, pola u zbilji, pola u šali, Belgijanac.

Slovački šampion na drumu, upravo je jedan od ozbiljno poraženih etape. Svi njegovi najveći konkurenti za masovni sprint, zaostali su skoro 17 minuta. Kategorisani usponi Kol de Belagranajo (3), Kol de la Sera (3) i Kol de Vicanova (2) pokazali su se kao suviše veliki zalogaj za slavodobitnika prethodnog dana i tadašnjeg nosioca žute majice Marsela Kitela (Argos – Šimano), zatim Marka Kevendiša (Omega Farma) i Andrea Grajpela (Loto Belisol).

- Išli smo na pobedu. Kenondejl je lovio begunce, ali se jedan od njih pokazao jačim od naših ambicija. Mnogo smo, ipak, imali uspešniju etapu nego prethodnog dana, i Sagan je u idealnoj poziciji da preuzme zelenu majicu. Zaostaje svega četiri boda u odnosu na Kitela, ali ono što je važnije, jeste činjenica da se pokazao mnogo izdržljivijim nego Nemac na težim trasama. Peter je upravo gde treba da bude, u prvim redovima za odbranu odličja koje je prošle godine tako ubedljivo osvojio – komentarisao je Stefano Zanata, sportski direktor Kenondejla.

U potrazi za podvizima, i minutima pred televizijskim kamerama, veći deo dana ispred pelotona jurišao je kontrolisani četvoročlani beg. Već odomaćeni u avanturama na dva točka Holanđanin Lars Bum (Belkin) predvodio je složnu grupu koju su činili još David Vjeju (Juropkar), Biel Kadri (Juropkar) i Ruben Perez (Euskaltel). Na poslednjem usponu noge je promrdao i glavni favorit za slavlje u Parizu Kristofer Frum (Skaj) loveći pokušaje novih napada dvadesetak kilometara pre cilja.

Rezultati 2. etape: 1. Bakelants (Belgija, Rediošek) 3:43,11, 2. Sagan (Slovačka, Kenondejl) +00,01, 3. Kviatkovski (Poljska, Omega Farma), 4. Ćimolai (Italija, Lampre), 5. Boson Hagen (Norveška, Skaj), 6. Simon (Francuska, Sožasun), 7. Gavaci (Italija, Astana), 8. Impej (Južnoafrička rep, Orika), 9. Benati (Italija, Sakso – Tinkof), 10. Lagutin (Uzbekistan, Vakansolej) isto vreme...

Generalni plasman: 1. 1. Bakelants (Belgija, Rediošek) 3:43,11, 2. Sagan (Slovačka, Kenondejl) +00,01, 3. Kviatkovski (Poljska, Omega Farma), 4. Ćimolai (Italija, Lampre), 5. Boson Hagen (Norveška, Skaj), 6. Simon (Francuska, Sožasun), 7. Gavaci (Italija, Astana), 8. Impej (Južnoafrička rep, Orika), 9. Benati (Italija, Sakso – Tinkof), 10. Lagutin (Uzbekistan, Vakansolej) isto vreme... M. Tinjić

 
Sedeća etapa vozi se od Ažaksja do Kalvi dužine 145,5 kilometara.
Ne zaboravite da prognozirate pobednika treće etape ovogodišnjeg TDF-a.
 
KOMENTARI
  • starcha

    Dušan S. (starcha)

    1. jul 2013 00:14h

    Fantastičan dan danas! Bravo za belgijanca!

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem