Sjajno osmo mesto Jovane Crnogorac u drugoj etapi “Sunčanog kupa”

Subota, 1. mart 2014
Sjajno osmo mesto Jovane Crnogorac u drugoj etapi “Sunčanog kupa”

Sjajna Jovana Crnogorac (BK Novi Sad) najbolja srpska bicikliskinja na planinskom bciklu, osvojila je izvanredno osmo mesto u drugoj etapi C 1 trke “Sunačni kup” na Kipru vozeći u majici ekipe Salkano Alanja (Turska). Ona je prema još nezvaničnim rezultatima i osma u generalnom plasmanu. U prvoj etapi (prologu na hronometar) bila je 14.

- Najduža etapa vožena je u dužini od 50 kilometra od Lefkare kroz Maheras planinu nazad do Lefkare – opisao je događaje na stazi Nemanja Vajs trener BK Novi Sad i srpski selektor za planinski biciklizam.- Kod prve tehničke zone na vrhu prvog i najdužeg brda, Jovana je izašla sedma sa najboljim biciklistkinjama sveta! Rame uz rame je vozila sa dvostrukom olimpijskom pobednicom Norvežankom Gun Ritom Dale Flesja, a u istoj grupi bile su Austrijanka Lizi Osl, Slovenka Blaža Klemenčić, Čehinja Tereza Hurikova i aktuelna svetska prvakinja u eliminatoru Aleksandra Engen iz Švedske. Malo su odmakle Nemica Morat, Dankinja Anika Langvad i Jolanda Nef iz Švajcarske. Malu pometnju na spustu su šravili rekreativci koji su vozili zajedno sa elitom, pa je dolazilo do kočenja. Na cilju, Jovana je bila osma, odmah iza legendarne Gun Rite Dale Flesja iz Norveške. Vozila je zrelo i pametno, nisam je još video u ovakvom izdanju. Nije respektovala nikoga na stazi, što me posebno raduje. Okrećemo se oporavku za sutrašnju etapu, uz analizu današnje. Očekuju nas još dva teška dana.

U drugoj etapi je pobedila Jolanda Nef (Švajcvarske), koja je bila druga u prvoj etapi (prologu) i sada je vodeća u generalnom poretku. Druga je bila Anika Langvad iz Danske, treća i četvrta Nemice Adel Morat i Sabina Spic, peta Čehinja Tereza Hurikova, šesta Slovenka Blaža Klemenčić, sedma Norvežanka Gun Rita Dale i osma Jovana Crnogorac.

Nemanja Vajs je posebno istakao pomoć Marka Pročikevića, generalnog sekretara Balkanske biciklistčke unije (BCU) i srpskog internacionalnog komesara za doping kontrolu, koji je obezbedio kod organizatora da Jovana Crnogorac ne plati startninu.

I treća etapa u subotu je dugačka, 39 km, jednim delom ide stazom prošlogodišnjeg maratona, ali su dodata brda i ima oko 2.000 metara visinske razlike. Poslednja etapa u nedelju je klasični olimpijski kros kantri. Žene će voziti četiri kruga.

KOMENTARI
  • mictoLHS

    Ivan (mictoLHS)

    2. mar 2014 00:08h

    Sve pohvale, i srecno!

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem